Slovenske Novice

Srce izdalo Richarda Lewisa

Po srčnem napadu je na svojem domu umrl eden najbolj znanih komikov Najopaznej­šo vlogo je odigral v celovečerc­u Robin Hood: Možje v pajkicah

- JU. P.

RICHARD in jaz sva se rodila tri dni narazen v isti bolnišnici in večino življenja je bil zame kot brat. Imel je tisto redko kombinacij­o, da je bil najbolj smešna oseba in hkrati najbolj ljubezniva. Toda danes me je spravil v jok, in tega mu nikoli ne bom odpustil,« so besede, s katerimi se je Larry David, legenda med komiki in ustvarjale­c uspešnih serij, kot sta Seinfeld in Nikar tako živahno, poslovil od svojega prijatelja in kolega Richarda Lewisa. Ta je umrl v Los Angelesu, star 76 let, je sporočil njegov tiskovni predstavni­k Jeff Abraham.

Parkinsono­va bolezen

Lewis se je povzpel k slavi s svojim nevrotični­m, samodepres­ivnim humorjem in se kasneje več kot dve desetletji pojavljal ob Larryju Davidu v omenjeni priljublje­ni seriji HBO Nikar tako živahno. Lani je razkril, da se spopada s parkinsono­vo boleznijo, umrl pa je na svojem domu v Los Angelesu v torek zvečer po srčnem napadu, je dejal Abraham. »Njegova žena Joyce Lapinsky se zahvaljuje vsem za ljubezen, prijateljs­tvo in podporo ter prosi za zasebnost v tem času,« je v pisni izjavi še dejal Abraham. Lewis se je rodil v Brooklynu junija 1947, že v šoli je veljal za razrednega klovna, kar ga je nemalokrat spravilo v težave. A v tem je videl priložnost in je začel nastopati v stand up komediji v zgodnjih 70. letih, čez dan pa je delal v oglaševanj­u. Do konca desetletja se je povzpel med vodilne komike svoje generacije. Med drugim je igral ob Jamie Lee Curtis v televizijs­ki komediji Anything But Love (Vse razen ljubezni). Nastopil je v več filmih v 90. letih, najbolj opazno vlogo je igral v filmu Robin Hood: Možje v pajkicah. V poznejših letih je bil torej najbolj znan po vlogi samega sebe kot prijatelja Larryja Davida v Nikar tako živahno, v kateri sta se glavna junaka nenehno prepirala. Pojavil se je v več kot 40 epizodah v letih 2000 in 2021. Bil je reden gost v oddajah The Late Show with David Letterman in The Howard Stern Show.

Bil je najbolj smešna oseba in hkrati najbolj ljubezniva. Toda danes me je spravil v jok, in tega mu nikoli ne bom odpustil.

 ?? FOTO: PHIL MCCARTEN/REUTERS ?? V poznih letih je bil znan predvsem iz serije Nikar tako živahno.
FOTO: PHIL MCCARTEN/REUTERS V poznih letih je bil znan predvsem iz serije Nikar tako živahno.
 ?? FOTO: HBO ?? Larry David se je poslovil od svojega prijatelja.
FOTO: HBO Larry David se je poslovil od svojega prijatelja.
 ?? FOTO: FREDERIC J. BROWN/AFP ?? Z ženo Joyce Lapinsky
FOTO: FREDERIC J. BROWN/AFP Z ženo Joyce Lapinsky

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia