Slovenske Novice

Po nesreči z motorjem je ostal paraplegik

Trdi, da je to posledica poznega odkritja zloma prsnega vretenca Od UKC Ljubljana in novogorišk­e bolnišnice terja plačilo odškodnine

- I. R.

NOVA GORICA • Po prometni nesreči 6. avgusta 2017 je zdaj 52-letnik invalid prve kategorije. Prepričan, da je za hude posledice krivo zapoznelo odkritje zloma šestega prsnega vretenca oziroma prsnice, odgovornos­t terja od ljubljansk­ega kliničnega centra in novogorišk­e bolnišnice dr. Franca Derganca. Da bi takojšnja kompletna diagnostič­na obdelava poškodovan­ega dela prsne hrbtenice in takojšen operativni poseg nedvomno lahko preprečila posledice, kakršne ima, je prepričan sodni izvedenec kirurgije in travmatolo­gije. Tožnik, takrat star 45 let, se je ponesrečil, ko se je z motorjem poskušal izogniti nasproti vozečemu avtomobilu, pri čemer je izgubil oblast nad motorjem, zavil s ceste in padel v jarek. Reševalci so ga prepeljali v novogorišk­o bolnišnico, RTG vratne hrbtenice pa je pokazal zlom densa, CT-preiskava v bolnišnici v sosednji Gorici (CT v Šempetru tedaj ni deloval) pa je pokazala zlom drugega vratnega vretenca s premikom ter zlom reber. Zato so ga zvečer s helikopter­jem prepeljali v ljubljansk­i klinični center, tam so ga operirali, nakar so ga odpustili v domačo oskrbo. Ob kontroli konec avgusta je opozarjal na bolečine v hrbtu, nanje je opozoril spet konec septembra. Rentgen celotne hrbtenice je pokazal zlom prsnega vretenca in prsnice.

V UKC Ljubljana so ga znova operirali, po operaciji pa je pri njem nastopila popolna paraliza nog. »Zaradi očitno spregledan­e poškodbe prsnega vretenca – sprva je bil namreč opravljen zgolj RTG vratne hrbtenice – poškodba prsnega vretenca ni bila pravočasno sanirana, temveč je bila operacija opravljena šele dva meseca po poškodbi, zaradi česar mu je nastala nepopravlj­iva in katastrofa­lna škoda ter je, prepričan, da je šlo za malomarno zdravljenj­e, danes paraplegik. Pred nesrečo je bil zelo aktiven športnik, zdaj pa invalid prve kategorije,« povzema očitke v tožbi pacientova odvetnica

Nina Cek.

S tožbo na novogorišk­em okrožnem sodišču od UKC Ljubljana in novogorišk­e bolnišnice terja plačilo odškodnine in mesečne rente zaradi prikrajšan­ja pri dohodku (nekaj čez 300.000 evrov z obrestmi), kar bo v nadaljevan­ju postopka zaradi poslabšanj­a stanja predvidoma zvišal, še dodaja odvetnica. Bolnišnici očitke zavračata in odgovornos­t valita druga na drugo. UKC Ljubljana se med drugim sklicuje na to, da po odpustu iz bolnišnice ni tožil za bolečinami v hrbtu, saj bi se sicer nedvomno že pred pregledom konec avgusta oglasil pri njih. Če bi težave navajal prej, bi bila tudi diagnostik­a in zdravljenj­e izvedena prej. Nevrološko poslabšanj­e nog tako ni posledica kasnejše diagnoze zloma, temveč zapleta pri operaciji 2. oktobra 2017, na katerega pa da čas operacije ni vplival, odgovarjaj­o. Trdijo, da ne drži, da za eventualno RTG-slikanje prsne hrbtenice v šempetrski bolnišnici ni bilo časa zaradi potrebe po hitri premestitv­i pacienta s helikopter­jem zaradi bližajoče se nevihte, saj bi bila takšna obravnava, če bi dejansko obstajala potreba po diagnostič­ni obdelavi prsne hrbtenice, v nasprotju s pravili medicinske stroke. Izvedba dodatnih preiskav v sprejemni bolnišnici ni indicirana le v primeru, da pri pacientu obstaja življenje ogrožujoče stanje, ki ga lokalna bolnišnica ne more zdraviti, sicer pa se v sprejemni bolnišnici ali urgentnem centru vselej opravi vse potrebne RTG-preiskave, zatrjujejo. V novogorišk­i bolnišnici po drugi strani vztrajajo, da so ob ugotovljen­i poškodbi hrbtenice nemudoma uredili prevoz pacienta v UKC Ljubljana v skladu z doktrino. Ta namreč uči, da se RTG-slikanje ne opravi tam, kjer pacienti ne navajajo bolečin in občutljivo­sti, poleg tega pa se diagnostik­a vedno opravi v ustanovi, kjer se izvaja operacija, in tej diagnostik­i se nato prilagodi zdravljenj­e. Ob 22.50 tistega dne je bil bolnik sprejet v ljubljansk­i UKC, kjer so ga operirali dva dni pozneje, kar pomeni, da so imeli dovolj časa za celotni klinični pregled, povzema navedbe pacientova odvetnica. Izvedenec dr. Miran Vrabl je ugotovil, da je narava poškodbe indicirala takojšnjo rentgensko diagnostik­o prsne hrbtenice, vprašal se je tudi o smiselnost­i CT-preiskave v Gorici, saj da bi nadaljnjo diagnostik­o lahko opravili v UKC Ljubljana. Odstopanje od medicinske doktrine vidi v tem, da je bilo ugotavljan­je preloma šestega prsnega vretenca izvedeno šele več kot mesec in pol po poškodbi. Če bi bila diagnostik­a opravljena takoj, bi bil tožnik operativno oskrbljen že ob sprejemu v UKC Ljubljana in ne bi nastali nevrološki izpadi, zaradi katerih je danes invalid.

300

TISOČ EVROV z obrestmi zahteva s tožbo.

Nevrološko poslabšanj­e nog ni posledica kasnejše diagnoze zloma, temveč zapleta pri oktobrski operaciji, odgovarjaj­o v UKC Ljubljana.

 ?? FOTO: MAVRIC PIVK ?? Po prometni nesreči je 52-letnik invalid prve kategorije.
FOTO: MAVRIC PIVK Po prometni nesreči je 52-letnik invalid prve kategorije.
 ?? FOTO: REUTERS ?? Izvedenec trdi, da je narava poškodbe indicirala takojšnjo kompletno rentgensko diagnostik­o hrbtenice. Simbolična fotografij­a.
FOTO: REUTERS Izvedenec trdi, da je narava poškodbe indicirala takojšnjo kompletno rentgensko diagnostik­o hrbtenice. Simbolična fotografij­a.
 ?? FOTO: IGOR MALI ?? Tudi v Splošni bolnišnici dr. Franca Derganca zavračajo očitke.
FOTO: IGOR MALI Tudi v Splošni bolnišnici dr. Franca Derganca zavračajo očitke.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia