Slovenske Novice

Za sličice hokejistov plačal 3,4 milijona

Pozabljena škatla v kleti se je izkazala za pravi zaklad Dragocena zaradi pričakovan­ih podob Wayna Gretzkyja

- E. B.

ŠKATLA s karticami hokejistov, ki je desetletja ležala v kletnih prostorih podjetja iz kanadske province Saskatchew­an, skoraj zagotovo skriva redek zaklad – podobe velikega, največjega Wayna Gretzkyja, junaka lige NHL in sploh enega največjih športnih zvezdnikov vseh časov.

Kupil in pozabil

Vsebuje 16 manjših, vsaka od teh pa 48 zavitkov s po 14 karticami hokejskih asov. Lastnik zavidljive zbirke je tudi sam ljubitelj hokeja, kot se spominja, je kartice po zanemarlji­vi ceni kupil v 80. letih prejšnjega stoletja neposredno pri proizvajal­cu, ki je čistil stare zaloge. Škatle sploh ni odprl, ampak jo je potisnil v kot in nanjo preprosto pozabil, med nedavnim pospravlja­njem prostorov svojega podjetja pa znova naletel nanjo. Ko je spoznal, da se v zavitkih zagotovo skrivajo tudi kartice legendarne­ga Wayna

Gretzkyja – danes zelo iskano blago med zbiratelji –, jih je sklenil prodati. Gretzky, če se res skriva na karticah, je upodobljen v sezoni 1979/80, torej na začetku profesiona­lne kariere v NHL kot eden od asov ekipe Edmonton Oilers, s katero je osvojil kar štiri Stanleyjev­e pokale. Po ocenah strokovnja­kov bi moralo biti vročih kartic nekje do 30, česar se gotovo zaveda tudi anonimni kanadski kupec škatle, za katero je na nedavni dražbi v Dallasu odštel kar 3,4 milijona evrov. Po predvideva­nju strokovnja­kov pa novi lastnik morda niti ne bo odprl zavitkov in tako ohranil pridih skrivnosti ter spodbudil nove bajne ponudbe. Vsaka kartica velikega Gretzkyja, ki je v karieri dosegel rekordnih 2857 točk in se pozneje ustoličil kot nadvse uspešen trener, bi sicer utegnila iztržiti več sto tisočakov, morda celo milijonov.

Novi lastnik je morda niti ne bo odprl in tako ohranil pridih skrivnosti.

 ?? FOTO: REUTERS ?? Wayne Gretzky velja za najboljšeg­a hokejista v zgodovini.
FOTO: REUTERS Wayne Gretzky velja za najboljšeg­a hokejista v zgodovini.
 ?? FOTO: X ?? Kdo ve, kaj vse se skriva v njej!
FOTO: X Kdo ve, kaj vse se skriva v njej!

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia