Slovenske Novice

Množično slovo od Alekseja Navalnega

V Moskvi so pokopali najvidnejš­ega kritika Kremlja Pogreba so se udeležili tudi nekateri tuji diplomati

- • S. I.

MOSKVA V cerkvi na obrobju Moskve in njeni okolici se je ob pogrebni slovesnost­i za voditelja ruske opozicije Alekseja Navalnega ob močni policijski prisotnost­i zbrala množica ljudi, ki se je prišla poslovit od najvidnejš­ega kritika Kremlja. Pogrebna slovesnost je potekala v pravoslavn­i cerkvi, posvečeni Mariji, v moskovskem okrožju Marin, kjer je več let z družino živel Navalni. Posnetki iz notranjost­i cerkve niso bili na voljo, z območja so poročali tudi o motnjah v mobilnem omrežju.

V cerkev so tik pred začetkom obreda pripeljali krsto s truplom Navalnega. Zbrani so prihod pozdravili z aplavzom in vzkliki »Ti se nisi bal, tudi mi se ne!«, »Ne vojni!« in »Ne bomo pozabili!«. Slovesnost­i sta se udeležila njegova oče in mama Anatolij in Ljudmila. Po obredu je množica odšla proti približno pol ure hoje oddaljenem­u pokopališč­u Borisov.

Že pred obredom se je v okolici cerkve vila dolga vrsta žalujočih. Večinoma so stali v tišini, veliko jih je nosilo cvetje. Med njimi so bili po poročanju tujih tiskovnih agencij tudi tuji diplomati, med drugim veleposlan­iki Nemčije, Francije in ZDA, pa tudi slovenska veleposlan­ica v Moskvi Darja Bavdaž Kuret.

Dogajanje so spremljale okrepljene policijske enote, o morebitnih aretacijah pa do zaključka redakcije niso poročali, čeprav so oblasti posvarile pred protesti. »Kakršno koli nedovoljen­o zbiranje bo v nasprotju z zakonodajo in tisti, ki bodo sodelovali, bodo odgovarjal­i,« je zagrozil tiskovni predstavni­k Kremlja Dmitrij Peskov.

Aleksej Navalni je umrl 16. februarja med prestajanj­em 19-letne zaporne kazni v kazenski koloniji na severu Rusije. Vzrok njegove smrti uradno še ni znan. Številne zahodne države odgovornos­t za njegovo smrt pripisujej­o ruskemu predsednik­u Vladimirju Putinu.

V dolgo vrsto žalujočih se je postavila tudi slovenska veleposlan­ica v Moskvi Darja Bavdaž Kuret.

 ?? FOTO: STRINGER/REUTERS ?? Pospremili so ga do pokopališč­a.
FOTO: STRINGER/REUTERS Pospremili so ga do pokopališč­a.
 ?? FOTO: OLGA MALTSEVA/AFP ?? Ljudmila in Anatolij Navalni se poslavljat­a od sina.
FOTO: OLGA MALTSEVA/AFP Ljudmila in Anatolij Navalni se poslavljat­a od sina.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia