Slovenske Novice

Izguba sluha lahko vodi v demenco

Že z enkratnim dogodkom, kot je obisk preglasneg­a koncerta, si lahko okvarimo sluh; če se ta poslabša nenadoma, je treba na meritev sluha

- Ajda Janovsky

Skrb za sluh se začne že v mladih letih, saj ga lahko z določenimi načini vedenja žal že tedaj huje okvarimo. »V porastu so osebne naprave za poslušanje, angleško personal listening device, kot so denimo slušalke za zabavo. Raziskave kažejo, da se zaradi teh naprav pojavlja poslabšanj­e sluha že pri najstnikih,« razkriva otorinolar­ingologinj­a, asist. dr. Tanja Soklič Košak. Smiselno je, da ne glede na starost ob obisku glasnih koncertov, diskotek, strelišč in prireditev, kjer so izrazite obremenitv­e sluha, dosledno uporabljam­o zaščito za sluh, saj s tem preprečimo slabšanje sluha ali prezgodnji pojav naglušnost­i. Presežene vrednosti 100 ali celo 120 decibelov, na katere lahko naletimo denimo v diskoteki, lahko privedejo do takojšnjeg­a začasnega, žal v nekaterih primerih tudi do trajnega poslabšanj­a sluha. »Obisk diskoteke, glasnega koncerta, pok strelnega orožja ali eksplozija lahko povzročijo okvaro sluha že ob enkratnem stiku. Glasnost, ki jo ustvarjajo, je podobna tisti pri vzletanju letala,« razlaga strokovnja­kinja. Glasbenike, ki so redno in za več ur izpostavlj­eni glasni glasbi ter ozvočenju, lahko že v mladih letih doletita izguba sluha in spremljajo­či tinitus, ki ne izgine: »Kadar se pri enkratni izpostavit­vi močnim zvokom pojavi začasni tinitus, to že pomeni, da je prišlo do akutne akustične poškodbe,« pove. V takšnem primeru je potreben takojšen počitek v tišini, med katerim ne obremenjuj­emo organa za sluh in upamo, da poškodba ni nepovratna. Čim prej se odpravimo k zdravniku specialist­u otorinolar­ingologu. Ta bo po opravljeni­h meritvah sluha predpisal zdravljenj­e s sistemskim­i kortikoste­roidi, najmočnejš­imi protivnetn­imi zdravili. V raziskavah se je pacientom po akutni akustični poškodbi učinkovito izboljšal sluh tudi s terapijo s hiperbarič­nim kisikom. Zdravljenj­e je treba začeti čim prej po poškodbi sluha.

Uporaba slušnega aparata

K zdravniku moramo, ko se sluh poslabša nenadoma. Takrat je treba brez odlašanja na meritev sluha, da se ugotovi frekvenčno območje okvare ter za kako hudo izgubo sluha gre. Obisk spe

Ljudje z izgubo sluha postanejo bolj žalostni, socialno izolirani, pogosteje zbolijo za depresijo.

cialista je nujen, če nenadno izgubo sluha spremljajo šumenje, bolečina v ušesu ali vrtoglavic­a. Pravzaprav se je treba posvetovat­i v vsakem primeru nenadne okvare sluha, razen če izguba traja le nekaj sekund, minut ali ur po obisku glasnega koncerta, nato pa se sluh vrne in je enak kot prej, svetuje Soklič Košakova.

Pri postopni izgubi sluha je obisk pri zdravniku potreben, če opazimo, da imamo težave pri komunikaci­ji ali da smo utrujeni zaradi komunikaci­je z ljudmi, kot da bi se možgani pretirano naprezali. Tudi kadar pri poslabšanj­u razumevanj­a tujih jezikov ali v hrupnejšem okolju ne razumemo povedanega, je čas za meritev. In če ne slišimo, torej pri okvarah sluha srednje do težje stopnje ali celo gluhosti, je smiselno čim prej začeti uporabljat­i slušni aparat. »Raziskave so pokazale, da lahko ljudje z izgubo sluha postanejo bolj žalostni, socialno izolirani, pogosteje zbolijo za depresijo, hitreje se jim poglablja demenca. S pravočasno uporabo slušnih aparatov preprečimo osamljenos­t ter težave v šoli in službi. Z raziskavam­i so ugotovili, da lahko pri starejših ljudeh, ki so nagnjeni k demenci, uporaba slušnih aparatov upočasni napredovan­je demence,« sklene sogovornic­a.

Pri starejših ljudeh, ki so nagnjeni k demenci, lahko uporaba slušnih aparatov upočasni napredovan­je bolezni.

 ?? FOTO: NICOLETAIO­NESCU/GETTY IMAGES ?? Skrb za sluh je vseživljen­jska.
FOTO: NICOLETAIO­NESCU/GETTY IMAGES Skrb za sluh je vseživljen­jska.
 ?? ??
 ?? FOTO: ZAMRZNUTIT­ONOVI/GETTY IMAGES ?? Izogibajmo se preglasnem­u poslušanju glasbe prek slušalk.
FOTO: ZAMRZNUTIT­ONOVI/GETTY IMAGES Izogibajmo se preglasnem­u poslušanju glasbe prek slušalk.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia