Slovenske Novice

Najbolj priljublje­ni volkswagen v tretje

- Aljaž Vrabec

Tiguan stavi na preverjene adute, prostornos­t in zmogljiv motor.

evrov je začetna cena na slovenskem trgu.

iguan je na globalni ravni najbolj priljublje­n Volkswagno­v model, zato ni čudno, da so tudi tretji generaciji namenili toliko pozornosti. Nič drugače ne bo niti v bližnji prihodnost­i, saj s tiguanom še naprej nagovarjaj­o ljudi, ki imajo raje tradiciona­lne pogone, čeprav bo kmalu pri nas tudi priključni hibrid.

TPestra motorizaci­ja Vstopni bencinski motor je 1,5-litrski blagi hibrid (eTSI) v dveh različicah, šibkejši s 130 konjskimi močmi (96 kW) in močnejši s 150 konji (100 kW). Večji dvolitrski bencinski motor (TSI) ima prav tako šibkejšo različico z 204 konji (150 kW) in močnejšo z 265 konji (195 kW). Dizelska ponudba je zgolj dvolitrski agregat (TDI) v šibkejši različici s 150 konji (110 kW) in močnejši s 193 konji (142 kW). Štirikoles­ni pogon je na voljo z dvolitrski­m bencinarje­m in močnejšo različico dvolitrske­ga dizla. Prav vsi modeli bodo imeli tudi samodejni menjalnik s sedmimi stopnjami, ki bo zdaj kot ročica ob volanu, ročni menjalnik je šel v zgodovino.

V ponudbi je še priključni hibrid v povezavi 1,5-litrskega bencinskeg­a motorja in električne­ga motorja v dveh različicah; v šibkejši z 204 konji (150 kW) in močnejši z 272 konji (200 kW).

Baterija ima zmogljivos­t 19,7 kWh, kar naj bi po tovarniški­h obljubah omogočalo 100 kilometrov dosega na elektriko, z varčnejšo vožnjo še kakšnega več. Le počakati bo še treba, saj jih ob začetku prodaje v Sloveniji še ne bo. Pri nas se uvodoma prodaja 1,5-litrska bencinska različica in šibkejša verzija dvolitrske­ga dizla. Na mednarodni predstavit­vi na cestah Azurne obale smo preizkusil­i obe. Za volanom obeh smo se dobro počutili. Skozi ovinke peljeta stabilno, le za kakšno divjanje nista, kajti potem tudi motor postane glasnejši. Vsekakor pa je moči dovolj za vse družinske potrebe. Tudi potniki na drugi klopi se ves čas počutijo dobro, ni namreč nobenega nadležnega nagibanja.

Nekoliko je zrasel

Tiguan je podaljšan za tri centimetre in meri 454 centimetro­v. Najbolj opazno je to pri večjem prtljažnik­u, ki ima trideset litrov več, skupno 652 litrov. Zadnja klop se deli v razmerju 60:40, precej koristno pa je, da ima tudi vzdolžni pomik in nastavljiv­o naslonjalo. Pri zunanjosti ni bistvenih sprememb, a vsekakor je opazno, da gre za nov model. Spredaj je nova letvica z led žarometi, ki svetijo do 500 metrov daleč. V notranjost­i najbolj izstopa veliki zaslon z diagonalo 32,8 centimetra. Nekaj podrobnost­i že poznamo iz električni­h modelov ID, kar dokazuje, da razvojniki pretakajo ideje med različnimi programi. Priročen je sredinski prostor med prednjima sedežema, kjer se lahko polnita dva telefona, všeč nam je sredinski vrtljivi gumb, ki ima bližnjice do voznih programov, če pritisnete nanj. Prostora je dovolj spredaj in zadaj. Voznik hitro najde udoben položaj za volanom, enako velja za potnike. Na zadnji klopi brez težav sedijo tudi visokorasl­i, tudi če imata voznik in sovoznik sedež pomaknjen povsem nazaj. V ponudbi je obilo dodatne opreme, ki jo bo moral kupec doplačati, recimo panoramska streha, zvočni sistem Harman Kardon, usnjeni sedeži itd.

Pri slovenskem uvozniku načrtujejo, da bodo že do konca leta prodali 930 novih tiguanov. Okoli 70 odstotkov kupcev je fizičnih oseb, saj gre za družinski avtomobil. Hibridni različici naj bi bili pri nas na voljo aprila, julija pa še najmočnejš­a bencinska. Začetna cena na slovenskem trgu je 37.465 evrov, kolikor stane najšibkejš­i bencinar.

 ?? FOTOGRAFIJ­E: ALJAŽ VRABEC ?? Volkswagen tiguan tretje generacije. Zagotovo jih bo precej tudi v Sloveniji.
FOTOGRAFIJ­E: ALJAŽ VRABEC Volkswagen tiguan tretje generacije. Zagotovo jih bo precej tudi v Sloveniji.
 ?? ?? Pri nas so začeli prodajo 1,5-litrske bencinske in šibkejše različice dvolitrske­ga dizla.
Pri nas so začeli prodajo 1,5-litrske bencinske in šibkejše različice dvolitrske­ga dizla.
 ?? ?? V notranjost­i prevladuje zaslon, koristno urejen je sredinski prostor.
V notranjost­i prevladuje zaslon, koristno urejen je sredinski prostor.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia