Slovenske Novice

Po sledeh Cvetja v jeseni

- Albina Podbevšek

elška dolina je brez dvoma ena najatrakti­vnejših v naši deželi. Čeprav so glavni kraj doline Železniki, je ime dobila po vasi Selce, najstarejš­i na tem območju, znani po železarstv­u, ki sega v davno preteklost, v dobo od 800 do 400 let pred našim štetjem. Tedaj so rudo pobirali kar na površju. Danes na te čase spominja ogromen, 21 metrov visok plavž v starem delu Železnikov. Zraven je muzej, ki predstavlj­a zgodovino rudarjenja in druge zanimivost­i, med drugim čipkarska zbirka žensk, saj ta dejavnost v teh krajih še ni izumrla. Čeprav je v kraju danes še nekaj podjetij in industrije, Železniki vse bolj stavijo na turizem; imajo športni park, smučišče Rudno, nogometno in teniško igrišče, plavalni bazen, številne pohodniške in kolesarske poti. Ponosni so, da jim turistov ne manjka. Za ogled je zelo zanimiv muzej, predvsem pa zgodovinsk­a arhitektur­a fužinarski­h hiš v starem delu mesta, kjer železo krasi vrata, okna, polkna, ograje. Najstarejš­a hiša, zgrajena leta 1637, je lepo ohranjena. Mesto objema Selška Sora, kar Železnike bržkone polepša, a druga

Splat te reke so včasih tudi poplave. Najhujša je bila leta 2007; strahovita moč vode je trgala mostove, drevesa, ceste in uničevala hiše. Tudi zato je ozki del Selške doline še danes gradbišče. »Pomembna je skrb države in prebivalce­v za poplavno varnost porečja. Do zdaj smo v občini zgradili 59 naplavnih pregrad, čez eno leto bo dokončan največji zadrževaln­ik visokih voda pod naseljem Suša, ki bo lahko zadržal milijon kubičnih metrov vode,« je povedal župan Marko Gasser in dodal, da zadnja neurja niso naredila škode, le v zgornjem delu doline je reka iz struge zašla na travnike.

Mladi ostajajo

Ko se pripelješ do Sorice, te presenetij­o travniki z ovcami in kravami. Sledijo lepo urejene nove in tradiciona­lne hiše, pokrite z modrim skriljem. Izstopata še dve cerkvi, ena nad vasjo, druga pod njo, stara 500 let, ki jo krasijo štiri mogočne lipe. Kraj pod tisoč metrov visokimi vrhovi je tako čudovit, da ti zastane dih, velja za biser Selške doline. Tu se je rodil slikar Ivan Grohar, nanj na začetku vasi opominja velik kip. Ni čudno, da so tod posneli več filmov, tudi znamenito Cvetje v jeseni. Kraj so prvi naselili Tirolci v 13. stoletju, za njimi so prišli Furlani, znani fužinarji, ki so s svojim znanjem v dolini zgradili prva dva plavža. Nanje še spominjajo nekatera imena in priimki. Posebnost te doline in vasi je, da je mladi ne zapuščajo. Menda v Sorici ni nobena hiša povsem prazna. Najstarejš­a in najlepša je ekokmetija Primoža Pintarja, ki ima zraven še gostišče s prenočišči in restavraci­jo s kuhinjo, v kateri pripravlja­jo tako domače, tradiciona­lne jedi kot sodobno kulinariko. Zgovorni gospodar je pohvalil razmere v tem kraju.

Na Soriški planini pa se je vse tako spremenilo, da jo komaj prepoznaš, če si tam smučal pred nekaj leti. Zgradili so nov, precej velik hotel z restavraci­jo v njem in na prostem. Obnovili so staro brunarico, povečali prostor za parkiranje avtomobilo­v in za potrebe smučišča zgradili ogromen bazen, iz katerega črpajo vodo za umetni sneg. »Uredili smo kolesarsko pot in poleg hotela še kamp. Čez planino se radi vozijo motoristi in se ustavljajo tudi pri nas,« je povedala Polona Golija, solastnica in direktoric­a hotela in tudi turistične­ga centra Soriška planina.

je bila zgrajena najstarejš­a hiša v Železnikih.

 ?? ?? Ekokmetija v Sorici ima prenočišča in restavraci­jo v zelo lepi hiši.
Ekokmetija v Sorici ima prenočišča in restavraci­jo v zelo lepi hiši.
 ?? FOTOGRAFIJ­E: ALBINA PODBEVŠEK ?? Ogromen plavž je spomin na železarstv­o in hkrati simbol kraja.
FOTOGRAFIJ­E: ALBINA PODBEVŠEK Ogromen plavž je spomin na železarstv­o in hkrati simbol kraja.
 ?? ?? Ni čudno, da so filmarji izbrali prav te kraje.
Ni čudno, da so filmarji izbrali prav te kraje.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia