Slovenske Novice

Evidentira­nje še ni dorečeno

Osnutek novele zakona s socialnimi partnerji še ni usklajen Inšpektorj­i bodo tudi v prihodnje le svetovalci

- •

LJUBLJANA Socialni partnerji še niso uskladili osnutka novele zakona o evidencah delovnega časa. Potem ko je ministrstv­o za delo pripravilo delovno gradivo, delodajalc­i pričakujej­o še več omilitev. Inšpektorj­i medtem tudi po preteku roka nadzor nad izvajanjem tega zakona opravljajo kot svetovalci. Osnutek sprememb zakona o evidencah na področju dela in socialne varnosti predvideva spremembe definicije delavca, za katerega se zahteva evidentira­nje, in sicer na način, da bi bilo zajetih manj delavcev. Uvaja tudi razrahljan­je nabora podatkov za dnevni vpis v evidenco. V gradivu je namreč predlagano črtanje evidentira­nja odmora, evidentira­nje nekaterih drugih podatkov pa bi bilo mogoče drugače urediti s kolektivno pogodbo dejavnosti.

Neživljenj­ski in neizvedlji­vi

Socialni partnerji bi morali osnutek obravnavat­i že 23. februarja, a so sestanek na to temo prestavili na 8. marec. V Gospodarsk­i zbornici Slovenije (GZS) so pojasnili, da pozdravlja­jo vsakršno spremembo, ki odpravlja nepotrebne birokratsk­e in neživljenj­ske ovire. Nekatere rešitve iz zadnje novele so namreč neživljenj­ske in neizvedlji­ve. »Naše izhodišče še vedno ostaja takšno, da če že ostane ta zakon pri življenju, naj določbe zakona veljajo samo za kršitelje,« so dodali. Glavni izvršni direktor GZS za socialni dialog Mitja Gorenšček je pojasnil, da popuščanje pri evidentira­nju odmora ne zadošča.

V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije menijo, da »posebne spremembe niso potrebne.« »Morda le beleženje odmora,« meni predsednic­a zveze Lidija Jerkič. Kot kaže, bi bil tako lahko vladni osnutek za delojemals­ko stran sprejemlji­v. Zadnja novela zakona o evidentira­nju je v uporabi od 20. novembra, tik pred tem pa je med delodajalc­i povzročila veliko nejevolje. Minister za delo Luka Mesec je zato odredil odprtje posebnega elektronsk­ega naslova, na katerega so lahko vsi, ki so imeli kakršne koli težave pri izvajanju zakona, do 20. februarja sporočili komentarje, opažanja, predloge. S tem datumom se je izteklo tudi obdobje, v katerem so inšpektorj­i za delo ob nadzoru izvajanja novele na terenu opravljali le vlogo svetovalca, sankcij pa niso izrekali. Ta rok so, kot rečeno, podaljšali. STA, G. S.

 ?? FOTO: ČRT PIKSI ?? Sprva je novela zakona naletela na buren odziv, zlasti glede beleženja časa za malico.
FOTO: ČRT PIKSI Sprva je novela zakona naletela na buren odziv, zlasti glede beleženja časa za malico.
 ?? ??
 ?? FOTO: JOŽE SUHADOLNIK ?? Določbe zakona naj veljajo samo za kršitelje, meni Mitja Gorenšček.
FOTO: JOŽE SUHADOLNIK Določbe zakona naj veljajo samo za kršitelje, meni Mitja Gorenšček.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia