Slovenske Novice

Covidni dojenčki bolj zdravi

Otroci, rojeni med pandemijo, imajo po rojstvu več koristnih mikrobov Nameravajo jih ponovno testirati, ko bodo dopolnili pet let

- I. R.

CORK • Glede na novo raziskavo, objavljeno v reviji Allergy, so zapore med pandemijo covida povzročile dve fascinantn­i spremembi v telesih dojenčkov, ki sta jih morda zaščitili pred boleznimi in alergijami. Raziskoval­ci z Univerze v Corku na Irskem so namreč ugotovili, da so imeli otroci, rojeni med zaprtjem sveta med pandemijo covida, spremenjen črevesni mikrobiom – ekosistem dobrih in slabih bakterij v črevesju, ki pomagajo pri prebavi, uničujejo škodljive bakterije in pomagajo pri nadzoru imunskega sistema. Tako imenovani covidni dojenčki imajo manj alergijski­h stanj, kot so alergije na hrano, kot je bilo pričakovan­o, v primerjavi z dojenčki, rojenimi pred pandemijo. Za zdravljenj­e bolezni so potreboval­i tudi manj antibiotik­ov. Prav tako so bili covidni otroci dlje dojeni, kar jim je dalo dodatne prednosti. Če imajo posameznik­i porušen črevesni mikrobiom, lahko to povzroči razvoj alergij na hrano. Dojenčki, rojeni med pandemijo, pa so imeli nižje stopnje alergij: približno pet odstotkov jih je do enega leta razvilo neko vrsto alergije na hrano, medtem ko je imelo alergijo na hrano 22,8 odstotka dojenčkov, rojenih pred pandemijo.

Pediater profesor Jonathan

Hourihane pravi, da ta študija ponuja nov pogled na vpliv socialne izolacije v zgodnjem življenju na črevesni mikrobiom. Analiziran­ih je bilo 351 vzorcev blata dojenčkov, rojenih na Irskem v prvih treh mesecih pandemije, med marcem in majem 2020. Te vzorce so primerjali z vzorci dojenčkov, rojenih pred pandemijo. Otroke nameravajo ponovno testirati, ko bodo dopolnili pet let, da bi ugotovili, ali obstajajo dolgoročni učinki zgodnjih sprememb v črevesnem mikrobiomu, poroča Daily Mail. Raziskoval­ci menijo, da so matere med nosečnostj­o prenesle koristne mikrobe na svoje dojenčke, ti pa so po rojstvu prejeli še več mikrobov. Študija je pokazala, da imajo dojenčki, rojeni med karanteno, manj okužb, ker niso bili izpostavlj­eni bakterijam in klicam. To je pomenilo, da so potreboval­i tudi manj antibiotik­ov, ki ubijajo dobre bakterije, kar samodejno vodi do boljšega črevesnega mikrobioma.

 ?? FOTO: GETTY IMAGES ?? Potreboval­i so manj antibiotik­ov.
FOTO: GETTY IMAGES Potreboval­i so manj antibiotik­ov.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia