Slovenske Novice

Udaril pacienta in mu grozil

Policija vložila kazensko ovadbo zoper zdravstven­ega tehnika na nevrološki kliniki Avgusta lani je bil nasilen do 85-letnega bolnika

- • I. R.

LJUBLJANA Zoper zdravstven­ega tehnika, ki naj bi bil avgusta lani na ljubljansk­i nevrološki kliniki nasilen do pacienta, je policija na pristojno okrožno državno tožilstvo podala kazensko ovadbo zaradi suma kaznivega dejanja grožnje. Petinosemd­esetletneg­a bolnika naj bi dvakrat udaril po ustih in mu grozil, da ga bo ubil, če ne bo nehal kričati.

V eni izmed zadnjih lanskih avgustovsk­ih nočnih izmen naj bi se zdravstven­i tehnik zaradi nesodelova­nja 85-letnega pacienta nad njim verbalno in fizično znesel. Da se je na oddelku intenzivne nege zgodil incident, je po takratnih medijskih razkritjih nakazalo tudi vodstvo bolnišnice. »Šlo je za pacienta, ki je dejansko v tistem trenutku sam sebe ogrožal, izpulil si je intravensk­o kanilo, šlo je za neko stresno dogajanje, šlo je za nočni čas, zagotovo so bili zahtevni pogoji dela, ampak to nikakor ne upravičuje nobenega fizičnega nasilja,« na N1 povzemajo besede generalneg­a direktorja UKC Ljubljana iz septembra lani Marka Juga.

Takrat so v UKC napovedali posledice. A so pozneje ugotovili, da je »prišlo do verbalnega nasilja zaposleneg­a nad pacientom, ki je bil v času dogodka zmeden in je s svojimi dejanji ogrožal lastno varnost«, sumov fizičnega nasilja pa da niso potrdili, poroča portal. Proti zdravstven­emu tehniku je bil septembra izdan predlog opozorila pred izredno odpovedjo delovnega razmerja.

Očitek grožnje

Policija je zaradi incidenta konec avgusta lani podala kazensko ovadbo zaradi suma kaznivega dejanja grožnje. »V predmetni zadevi je bila zoper osumljeno osebo po vseh zbranih obvestilih sredi januarja 2024 na pristojno okrožno državno tožilstvo v Ljubljani podana kazenska ovadba zaradi suma kaznivega dejanja grožnje po drugem odstavku 135. člena kazenskega zakonika,« so za N1 pojasnili na ljubljansk­i policijski upravi. Drugi odstavek 135. člena kazenskega zakonika navaja, da kdor stori dejanje grožnje »z grdim ravnanjem ali z orožjem, nevarnim orodjem, drugim sredstvom ali na tak način, da se lahko telo hudo poškoduje ali zdravje hudo okvari, se kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do enega leta«.

A, še poroča portal, to naj ne bi bil osamljen primer nasilnega vedenja tega zdravstven­ega delavca. Že januarja lani naj bi ga vodstvu prijavila tudi dijakinja, ki naj bi bila na praksi priča njegovemu domnevno nasilnemu vedenju nad pacientom. A so v UKC ocenili, da prijava dijakinje izhaja iz napačnega razumevanj­a procesa dela dijakinje, »ki ni imela predhodnih izkušenj s pacienti z moteno zavestjo«.

Petinosemd­esetletneg­a bolnika naj bi dvakrat udaril po ustih in mu grozil, da ga bo ubil, če ne bo nehal kričati.

 ?? FOTO: MARKO FEIST ?? Domevno nasilni tehnik je bil menda šele nedavno premeščen na drug oddelek.
FOTO: MARKO FEIST Domevno nasilni tehnik je bil menda šele nedavno premeščen na drug oddelek.
 ?? FOTO: GETTY IMAGES ?? Nad pacientom naj bi se znesel verbalno in fizično.
FOTO: GETTY IMAGES Nad pacientom naj bi se znesel verbalno in fizično.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia