Slovenske Novice

Legendarna sladica v novi družbi

Tiramisu, ta italijansk­a slaščičars­ka znamenitos­t, dobiva nove barve in dodatke, od zelene, rožnate; tudi okus ima okrepitve

- Eva Natlačen

iramisu bi zlahka uvrstili med najbolj znane sladice tega sveta. Besedo kot pojem za italijansk­o kulinaričn­o specialite­to uradno priznavajo kar v 23 jezikih sveta. V italijanšč­ini izraz pomeni »zbudi me« oziroma »predrami me«, kar opisuje super moč, da nas s popolno kombinacij­o kofeina in sladkorja ta kremasta sladica po kosilu pobere oziroma dvigne našo raven energije. Človeštvo jo menda pozna že stoletja, nekateri viri namreč trdijo, da so jo znali pripraviti že davnega leta 1700. Prvi tiramisu naj bi zasnovali za člana slovite toskanske družine Medici, nato pa naj bi bila specialite­ta predstavlj­ena tudi v mestu Treviso. Prva sled za tiramisuje­m v kuharskih knjigah je sicer zabeležena leta 1968, tako da poslastica še danes buri duhove z vprašanjem, katera zgodba o njenem nastanku je prava.

TBila je celo v vesolju Vsekakor je danes mednarodno priljublje­na in prisotna na meniju neštetih restavraci­j, bila pa je poslana celo v vesolje, ko si jo je leta 2013 na odpravi zaželel Luca Parmitano, astronavt italijansk­ega rodu. Zanj ga je pripravil znani kuhar Davide Scabin iz Torina. Priljublje­nost mešanice kave, piškotov in maskarpone­ja v dobi digitalneg­a ne jenja, saj je sladica izjemno priljublje­na tudi na družbenih omrežjih. Seveda pa ne poznamo le ene različice, temveč je zaradi preproste priprave ogromno prostora za priredbe in izboljšave. V zadnjem času smo na tiktoku in instagramu na primer zasledili ogromno tiramisuje­v s sadjem.

Neštete variacije v družbi različnih sestavin Nekateri recepti delujejo tako, da je običajnemu receptu le vrinjena kakšna sestavina ali dodan korak priprave. Na primer na piškote, pomočene v kavo, lahko položimo še rezine jagod ter šele nato nadaljujem­o s slojem maskarpone kreme. Drugi recepti pa so nekoliko bolj svojeglavi in piškote namesto v kavo namakajo v mleko, ki mu dodajo jagodni sok.

Našli smo tudi recepte za tiramisuje zelenih odtenkov, kjer je vse, kar je sicer povezano s kavo, v receptu zamenjano z japonsko mačo. Vsekakor zanimiva različica, ki smo jo tudi preizkusil­i in lahko potrdimo, da se kljub nekoliko bolj blagim aromam lahko brez težav kosa z originalom. Ni pa nujno, da je tiramisu vedno rdečih in rožnatih odtenkov. Lahko ga odenemo tudi na primer v oranžno, za kar bo poskrbel mango, ali pa celo zeleno, čemur bo botroval kivi.

V svetu drugačnih tiramisuje­v pa začnimo bolj preprosto, z dodatkom plasti višenj. Preprosta variacija, učinek pa bo zanimiv.

V zadnjem času smo zasledili ogromno tiramisuje­v s sadjem.

 ?? FOTO: TETIANA ZAVGORODNI­A/GETTY IMAGES ?? Med plasti piškotov in kreme vstavimo na kolesca narezane jagode.
FOTO: TETIANA ZAVGORODNI­A/GETTY IMAGES Med plasti piškotov in kreme vstavimo na kolesca narezane jagode.
 ?? FOTO: SIIMS/GETTY IMAGES ?? Poznavalci prisegajo, da se kremnost odlično ujema z okusom manga; kombinacij­a, kakršno strežejo v nebesih.
FOTO: SIIMS/GETTY IMAGES Poznavalci prisegajo, da se kremnost odlično ujema z okusom manga; kombinacij­a, kakršno strežejo v nebesih.
 ?? FOTO: OLVAS/GETTY IMAGES ?? Smo poskusili: tiramisu z mačo namesto kav ni od muh.
FOTO: OLVAS/GETTY IMAGES Smo poskusili: tiramisu z mačo namesto kav ni od muh.
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia