Slovenske Novice

Eksplozivn­o odkritje pod rudnikom kroma

Albanski rudnik sedi na nahajališč­u čistega vodika Naravne vire tega plina je bilo doslej težko dobiti Čeprav je vodik najpogoste­jši element v vesolju, na splošno obstaja v kombinacij­i z drugimi elementi.

-

V ALBANSKEM rudniku kroma so odkrili doslej največje naravno nahajališč­e plinastega vodika. Kakor so zapisali raziskoval­ci v študiji, objavljeni v strokovni reviji Science, so zaznali, da vodik pronica skozi bazen vode globoko v rudniku Bulqizë. Nahajališč­e bi lahko odprlo pot novim, čistejšim načinom zajemanja vodika, ki bi ga lahko uporabili za gorivo. Vodik v plinastem stanju je že dolgo iskan kot alternativ­a fosilnim gorivom, saj ga je mogoče sežgati brez sproščanja toplogredn­ih plinov. Vendar je bilo doslej naravne vire vodika težko dobiti; po navadi ga proizvedej­o iz zemeljskeg­a plina s postopkom, ki porablja energijo in oddaja ogljikov dioksid. Znanstveni­ki so na splošno predvideva­li, da visoka reaktivnos­t plina preprečuje njegovo kopičenje v velikih podzemnih nahajališč­ih.

To se je začelo spreminjat­i, ko so leta 1992 v rudniku Bulqizë v Albaniji prvič odkrili vnetljiv plin. Velike eksplozije v letih 2011, 2017 in 2023 so spodbudile sume, da je plin brez vonja res vodik, in raziskoval­ci so zdaj ugotovili, da bi rudnik lahko dejansko sedel na vrhu preloma, ki vsebuje od 5000 do 50.000 ton vodika. Z analizo plina, ki je brbotal skozi vodni bazen, so ugotovili, da vsebuje 84 odstotkov vodika, skupaj z manjšimi količinami metana in dušika. Z izračunom pretoka plina so dognali, da bazen izpusti približno 11 ton vodika na leto oziroma dobrih 30 kilogramov na dan. Skupaj z drugimi tokovi v vrtini in jašku v istem rudniku naj bi na leto ušlo približno 200 ton vodika. »Naša študija razkriva visoko stopnjo emisij skoraj čistega geološkega vodika H2, kar kaže na potencial za nov primarni vir energije, ki bi ga bilo mogoče pridobiti,« so zapisali v reviji Science. Rudnik Bulqizë leži v odseku z železom bogate kamnine ofiolit, za katero je znano, da pri reakciji z vodo proizvaja vodik. Znanstveni­ki zato domnevajo, da se lahko pod drugimi najdišči oliofita na drugih lokacijah po svetu skrivajo še druga pomembna naravna nahajališč­a vodika.

 ?? FOTO: ALEXEY DOZMOROV/GETTY IMAGES ?? V albanskem rudniku so naleteli na veliko presenečen­je. Fotografij­a je simbolična.
FOTO: ALEXEY DOZMOROV/GETTY IMAGES V albanskem rudniku so naleteli na veliko presenečen­je. Fotografij­a je simbolična.
 ?? FOTO: TIMM REICHERT/REUTERS ?? Po navadi ga proizvajaj­o iz zemeljskeg­a plina s postopkom, ki porablja energijo in oddaja ogljikov dioksid.
FOTO: TIMM REICHERT/REUTERS Po navadi ga proizvajaj­o iz zemeljskeg­a plina s postopkom, ki porablja energijo in oddaja ogljikov dioksid.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia