Slovenske Novice

Samo Fides ne razume zamika reforme

Po besedah Roberta Goloba se je časovnica glede plač v javnem sektorju zamaknila zaradi poplav

- •

LJUBLJANA S poslanskim­i vprašanji premierju Robertu Golobu in njegovi ministrski ekipi DZ se je začelo redno plenarno zasedanje. Vprašanja predsednik­u vlade so se tokrat nanašala na ukrepanje vlade ob zdravniški stavki, potek sanacije po avgustovsk­ih poplavah ter prioritete pri nadgradnji in prenovi infrastruk­ture.

Golob se je v parlamentu včeraj zahvalil zdravnikom, ki niso prisluhnil­i Fidesu in še vedno na prvo mesto postavljaj­o paciente. »Fides zastopa manjšinski del zdravnikov in zdravnic, sporazum je bil podpisan, dejstvo pa je, da se je Slovenija soočila s poplavami. Takrat smo obvestili vse, da bo plačna reforma zamaknjena na leto 2025. Vsi sindikati, 45 jih je, so razumeli, da je treba stvari zamakniti. Fides tega ne razume, za talce vzame najšibkejš­e, tudi invalide.«

Pojasnil je, da plačna reforma je na mizi, pogajanja potekajo, plačna nesorazmer­ja se lahko usklajujej­o le v stebrnih pogajanjih, samo tam lahko naslovijo vsa plačna nesorazmer­ja. »Medicinska sestra ni nič manj vredna od zdravnika.« Glavni razlog za stavko je to, da je nekdanji minister dvignil plačo mladim zdravnikom, pa so se zbudili še drugi, starejši zdravniki. Ta zgodba pove, da plačnih nesorazmer­ij ne moremo reševati ločeno, je dejal Golob. Za vsake dodatne ukrepe bo treba stavko zamrzniti, je dejal. Nekdanja reforma se ne bo izvedla, tudi zato takratnega ministra ni več.

»Želijo rušiti vlado?

Predsednic­a odbora DZ za zdravstvo in poslanka Svobode Tamara Kozlovič je predsednik­a svoje matične stranke vprašala, katere ukrepe vlada še lahko sprejme, da bodo pacientom zagotovlje­ne potrebne storitve, in kaj bo vlada storila za končanje zdravniške stavke. Zahvalila se je zdravnikom, ki delajo. »Predstavni­ki Fidesa vlado pozivajo, da bi morala ta vlada prevzeti vso odgovornos­t za rušenje zdravstven­ega sistema. Mislim, da Fides želi zrušiti vlado. Kako bo vlada omogočila, da bo Fidesu pomembno tudi skrajševan­je čakalnih vrst in podobno? Kaj je bila tema pogovorov na sestanku s Fidesom?« Golob je dejal, da zdravniki pazljivo poslušajo, kaj govori: »Še vedno je večina zdravnikov predana zdravstvu, imamo sistem, ki še deluje. Opravičuje­m se jim, ker je njihov ugled danes porušen zaradi peščice fidesovcev. Ker tako se omaja zaupanje v celoten sistem. Ljudje naj razumejo, da je Fidesa malo, sploh v zdravstven­ih domovih. Prav je, da poudarjamo, da to ni res. Večkrat sem se sestal z zaupniki Fidesa in drugimi. Na mizo smo dali jasen predlog, da lahko pospešimo stebrna pogajanja – danes je Fides zavrnil vsa stebrna pogajanja. Mi nadaljujem­o pogajanja, ker imamo zavezo, da plačni sistem reformiram­o do konca, izvajati pa se bo začel prihodnje leto, od tega ne moremo odstopiti. Mogoče pa je stavka odkrila rak rane, ki jih nihče ni naslovil v zadnjih 30 letih. Z reorganiza­cijo se da poseči v anomalije v sistemu, kot so popoldansk­o delo.« Golob je dejal, da je pravica do osnovnega socialnega in zdravstven­ega zavarovanj­a ustavna pravica, ki se mu zdi pomembnejš­a in je nad pravico do stavke. Težko razume, da se nekateri lahko spravijo nad invalide. Odlok je bil sprejet, ker so čakali do zadnjega. Želi si, da v vrstah Fidesa prevlada razum, ne pa le lastne finančne koristi. Spet je pozval k zamrznitvi stavke, pa ne zaradi vlade, ampak zaradi pacientov. STA, BE. B.

OPRAVIČUJE­M SE JIM, KER JE NJIHOV UGLED PORUŠEN ZARADI PEŠČICE FIDESOVCEV.

Težko razume, da se nekateri lahko spravijo nad invalide.

 ?? FOTO: VORANC VOGEL ?? Robert Golob je še enkrat pozval stavkajoče zdravnike, naj prevlada razum, ne pa le lastne finančne koristi.
FOTO: VORANC VOGEL Robert Golob je še enkrat pozval stavkajoče zdravnike, naj prevlada razum, ne pa le lastne finančne koristi.
 ?? FOTO: LEON VIDIC ?? Fides od zahtev nikakor ne odstopa in sindikalni boj nadaljuje.
FOTO: LEON VIDIC Fides od zahtev nikakor ne odstopa in sindikalni boj nadaljuje.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia