Slovenske Novice

Že kot študent se je navdušil nad vini

Novi glavni enolog Luka Radiček se je zaljubil v ljutomersk­o-ormoška vina Izkušeni hrvaški strokovnja­k ima vinarstvo in kletarstvo v malem prstu

- •

ORMOŽ Čeprav družba Puklavec Family Wines kot ena vodilnih slovenskih vinskih kleti že vrsto let žanje uspehe na domačih in mednarodni­h tekmovanji­h, v zadnjih letih so se kar šestkrat okronali z nazivom vinar leta Slovenije, prleški vinarji ne sedijo na lovorikah. Skrbijo za tehnološki razvoj in posodablja­nje vinogradov, vlagajo v kleti in šolanje vin, posebno pozornost pa namenjajo strokovnim kadrom.

Prinaša inovativno­st

Njihova zgodba se je začela leta 1934, ko si je Martin Puklavec zastavil cilj – skupaj ustvarjati najboljša vina. Družina Puklavec še vedno ohranja temeljne vrednote: strast, trdo delo in predanost najvišji kakovosti. In k temu naj bi v eni največjih in najpomembn­ejših vinskih kleti v Sloveniji pripomogel tudi novi glavni enolog Luka Radiček, ki z bogatim znanjem in desetletni­mi mednarodni­mi izkušnjami v že tako uspešno družbo prinaša svežino in inovativno­st. Radiček, 32-letni enolog, ki je diplomiral na agronomski fakulteti v Zagrebu, prinaša bogate izkušnje iz sveta vinarstva. Njegova kariera obsega več kot desetletje dela s široko paleto vin. Izkušnje si je nabiral pri podjetju Badel 1862 in v vinski kleti PP Orahovica, največji kleti v Virovitišk­o-podravski županiji. Radiček pravi, da sta ga pri ormoški kleti takoj pritegnili sodobno opremljena klet in raznolikos­t pridelave vin in penin, ki se prodajajo tako doma kot na tujem. Vinska filozofija mladega enologa se osredotoča na terroir, ki je po njegovem mnenju ključen za razlikovan­je vin, še zlasti v Ljutomersk­o-Ormoških goricah, in idealen za pridelavo lahkih, svežih in aromatični­h vin ter penin.

Veliko več belih

Rodil se je leta 1991 v Koprivnici, po osnovni šoli v Kalniku in srednji kmetijski šoli v Križevcih se je preselil v hrvaško prestolnic­o, kjer je doštudiral. Tudi pri prejšnjih delodajalc­ih so bila vina podobna kot v Prlekiji, in sicer v korist belih. »To so vina za restavraci­je višjega standarda in cenovnega razreda. Že ko sem študiral, sem vedel, da sem tu doma, torej pri vinih,« nam je povedal Luka, ki je leta 2016 prvič spoznal vina iz kleti Puklavec. Njegov cilj so ekskluzivn­a vina, predvsem penine iz prleških vinogradov. »Kmalu bomo ponudili nekaj posebnega, linijo, ki bo nad drugimi. Ob tem načrtujemo nekoliko usmeritve v rosé. To bo premium rosé, z veliko svežine in posebnim okusom,« je razkril. Luka nam je še zaupal, da se vsak dan iz Ormoža vozi domov na Hrvaško, kjer ga čakajo žena Iva in otroci, družinski trenutkov pač ne želi zamuditi.

OB TEM NAČRTUJEMO NEKOLIKO USMERITVE V ROSÉ. TO BO PREMIUM ROSÉ, Z VELIKO SVEŽINE IN POSEBNIM OKUSOM.

Vsak dan se iz Ormoža vozi domov na Hrvaško, kjer ga čakajo žena Iva in otroci.

Kakor koli že, Vinska klet Puklavec Family Wines s prihodom novega glavnega enologa napoveduje novo poglavje. Tatjana Puklavec, lastnica kleti, ob tem dodaja: »Navdušeni smo, da lahko v ekipo vključujem­o nove, nadarjene ljudi. Luka je kot nalašč za našo mlado in motivirano ekipo vinarjev in veselimo se vsega, kar nas čaka!« OSTE BAKAL

 ?? ?? Njegov cilj so ekskluzivn­a vina, predvsem penine iz prleških vinogradov.
Njegov cilj so ekskluzivn­a vina, predvsem penine iz prleških vinogradov.
 ?? ?? Luka je diplomiral na agronomski fakulteti v Zagrebu.
Luka je diplomiral na agronomski fakulteti v Zagrebu.
 ?? ?? Pri komaj 32 letih je že izjemen strokovnja­k.
Pri komaj 32 letih je že izjemen strokovnja­k.
 ?? FOTOGRAFIJ­E: ARHIV PUKLAVEC FAMILY WINES ?? Pri ormoški kleti sta ga takoj pritegnili sodobno opremljena klet in raznolikos­t pridelave vin in penin.
FOTOGRAFIJ­E: ARHIV PUKLAVEC FAMILY WINES Pri ormoški kleti sta ga takoj pritegnili sodobno opremljena klet in raznolikos­t pridelave vin in penin.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia