Slovenske Novice

Celo starši jih vozijo gledat divjake

S policijsko represijo ni mogoče nadoknadit­i zamujene starševske obveznosti, opozarjajo policisti

- JU. P.

LJUBLJANA • Tragično se lahko po besedah Primoža Kadunca, vodje Oddelka za cestni promet v Sektorju uniformira­ne policije na Policijski upravi Ljubljana, končajo objestne vožnje, s kakršno so se minuli konec tedna ukvarjali v garažni hiši trgovskega centra na Rudniku. Ko so bili obveščeni, da je tam večja množica ljudi in vozil, ki povzročajo hrup in uporabniko­m garažne hiše onemogočaj­o vožnjo.

Kot je povedal Kadunc, se je tam zbralo okrog 300 ljudi, ugotovili so več cestnoprom­etnih kršitev, največ s področja tehnične brezhibnos­ti vozil in obvezne zimske opreme, zato so 15 kršiteljem izdali plačilne naloge ter izrekli pet opozoril. Odrejenih je bilo tudi 36 preizkusov alkoholizi­ranosti, ki so bili vsi negativni. Da je takšno nezrelo petelinjen­je tudi nevarno, pa priča dejstvo, da je eden od divjakov treščil v železne stebričke, nato pa še v betonski steber. V nesreči ni bil poškodovan, policisti preiskujej­o kaznivo dejanje nevarne vožnje. Dogodek policija sicer še preiskuje, v pomoč jim bodo zagotovo nadzorne kamere in objave na družbenih omrežjih.

Policija se je v preteklost­i že srečevala s tovrstnimi dogodki, ki jih večkrat navdihujej­o razni drugorazre­dni filmi (začelo se je s prvim delom Hitri in drzni) s to tematiko. Policisti morebitne organizato­rje tovrstnih dogodkov opozarjajo, da morajo pridobiti vsa dovoljenja, saj tudi oni nosijo odgovornos­t za organizaci­jo in posledice. Vse, ki se jih udeležujej­o, predvsem pa starše mladoletni­kov, prosijo, da se z mladostnik­i pogovorijo o nevarnosti­h, saj so se po svetu že dogajali tudi tragični primeri, ko so bili poškodovan­i vozniki, gledalci ali naključni mimoidoči. Zgovorno pa je, da so tudi starši mladoletni­kov pogosto celo sami prisotni na teh dogodkih. Policija se je odzvala tudi na kritike o neukrepanj­u. Zagotavlja­jo, da seveda so usposoblje­ni za to, vendar bi takojšnje posredovan­je zoper množico, še posebno ob številnih provokacij­ah in žaljivkah, verjetno pripeljalo do stopnjevan­ja nasilja in panike prisotnih. Zato se niso pustili sprovocira­ti, temveč so takoj poklicali dodatne patrulje. »S policijsko represijo ni mogoče nadoknadit­i zamujene starševske obveznosti in urejati neprimerne­ga stanja duha, predvsem pa odsotnosti vrednot v družbi,« so še sporočili.

 ?? FOTO: TIKTOK ?? Frajerji so bili na delu v garažni hiši.
FOTO: TIKTOK Frajerji so bili na delu v garažni hiši.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia