Slovenske Novice

Eno sta bila

- TINA HORVAT

»Eno sva bila! Ingemar je bil tekmovalec, jaz sem pa skrbel za opremo. Če jaz ne znam tako dobro smučati, seveda ne bom tekmoval. On pa je bil dober in sem mu pomagal. Ko je zmagal, je bilo v tem tudi nekaj mojega. Morebiti sem pa tudi jaz naredil nekaj majhnega za to, da je zmagal. On je morebiti imel 90, jaz pa 10 odstotkov. Tudi jaz sem imel nekaj od tega in Elan tudi,« je še dejal slavni serviser. let ostal zvest le Elanovemu serviserju. »Ker je dober človek. Zame je pomembnejš­e, da imam z ljudmi, s katerimi delam, dobre odnose. Če smuči ne bi bile stoodstotn­e, ne bi bilo tako hudo, kot če ljudje okoli mene ne bi bili pravi. Toda tudi smuči so bile dobre,« je nekoč povedal Stenmark.

Jurij Vogelnik, prijatelji mu pravijo Jur, je za razstavo pripravil vse polno zgodb in anekdot o njunem skupnem življenju na belih strminah. Tako izvemo, kako se je z leti naučil, da mora ob prehodu meje vedno dati na vrh Ingemarjev potni list, ker cariniki takoj začnejo vpiti Stenmarkov­o ime, njegovega jugoslovan­skega potnega lista pa nihče več ne pogleda.

Podpisoval avtograme

Med anekdotami je tudi ena, ki bo morda koga nekoliko razočarala. Poleg tega, da je bil njegov serviser in šofer, je zanj tudi pisal avtograme. »Na stotine in stotine podpisov v Ingemarjev­em

imenu sem naredil. Še doma sem jih imel, ampak nimam niti enega več. Vse sem jaz napisal in razdelil, ker drugače bi ga požrli. Ko so planili nanj, sem – hop, skočil predenj in začel deliti razglednic­e z avtogrami,« je pripovedov­al. Seveda pa je bila njegova osnovna naloga, da je skrbel za smuči. »Na tekmah smo imeli prostor, namenjen servisiran­ju in shranjevan­ju smuči in orodja. Orodje sem imel vedno s seboj v avtu, ampak smuči nikoli nisem puščal v tisti sobi, temveč sem jih nesel v svojo sobo, da ne bi prišlo do kakšne sabotaže. Ingemar je pogosto prišel k meni dol v delavnico in sva malo debatirala, ko sem pripravlja­l smuči, ker mu je bilo v hotelu dolgčas. Hvala, Ingemar, za prijateljs­tvo. Vedno si bil in vedno boš dobrodošel v Radovljici,« je še dejal Jurij Vogelnik.

 ?? FOTO: OSEBNI ARHIV JURIJ VOGELNIK ?? tekmo
FOTO: OSEBNI ARHIV JURIJ VOGELNIK tekmo
 ?? FOTO: ELAN MEDIA ?? Na otvoritev je prišel tudi Bojan Križaj in z Vogelnikom obujal spomine.
FOTO: ELAN MEDIA Na otvoritev je prišel tudi Bojan Križaj in z Vogelnikom obujal spomine.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia