Slovenske Novice

Šepet od Koroške do Gorenjske

Ansambel letos praznuje prvih deset let obstoja Poslušalce­m ponujajo tri znane priredbe in videospote

-

ANSAMBEL ŠEPET iz Šaleške doline je po desetih letih delovanja še bolj družinski, kot je bil na začetku. V tem obdobju sta se namreč Aljaž Goličnik in pevka Lara Voler zaljubila in si ustvarila družino, ves čas je v ansamblu prisoten tudi Aljažev oče Robert Goličnik, vsestransk­i glasbenik in učitelj, letos pa se je ansamblu pridružil še drugi Robertov sin Ambrož, ki je nedavno postal polnoleten, še pred tem pa je z diatonično harmoniko osvojil številne najvišje lovorike na najbolj prestižnih harmonikar­skih tekmovanji­h. V ansamblu igrata še Nace Grudnik in Rok Sedovnik.

Letos Robert, Lara, Aljaž, Ambrož, Rok in Nace praznujejo prvi okrogli jubilej, 10-letnico obstoja. »V tem obdobju smo posneli številne skladbe, nekatere so postale prave uspešnice. Vseskozi pa smo snemali tudi priredbe, ki so nas močno zaznamoval­e, zato smo se odločili, da 10. obletnico začnemo z njimi. Priredili in na novo posneli smo tri zelo znane slovenske polke in skupni projekt poimenoval­i

Od Koroške do Gorenjske,« pove frontman

Posneli so številne skladbe, ki so postale prave uspešnice, vseskozi pa so snemali tudi priredbe, ki so jih močno zaznamoval­e.

» IDEJO ZA PROJEKT OD KOROŠKE DO GORENJSKE SMO DOBILI, KER IMAMO RADI SLOVENIJO IN SLOVENSKO GLASBO IN JO ZELO SPOŠTUJEMO.

ansambla Robert Goličnik. Prva skladba iz tega projekta prihaja iz Koroške in nosi naslov Na pavre. Gre za znano uspešnico, ki so jo pred mnogimi leti v originalu posneli legendarni Štirje kovači, ki letos slavijo 70 let aktivnega nastopanja. »Našo idejo, da skladbo preoblečem­o v našem stilu, sta Hermina in avtor Franc Šegovc z navdušenje­m sprejela in zelo pohvalila naš končni izdelek,« so veseli šepetovci, ki so za skladbo posneli tudi videospot. Seveda, kot pritiče besedilu, na kmetiji Meh-Ostrovršni­k/Morn v Gaberkah pri Šoštanju, kjer so nastali čudoviti kadri.

Iz zakladnice Avsenikov

Druga skladba iz projekta Od Koroške do Gorenjske je polka z naslovom Savinjčan nekdanjega Celjskega instrument­alnega kvinteta (CIK), pred mnogimi leti sta besedilo zanjo napisala Sonja in Vinko Šimek, glasbo in aranžma pa Igor Podpečan. »Skladba sama pove vse o ljudeh, Savinjčani­h, ki so odlični in srčni ljudje,« pravijo šepetovci, ki so videospot zanjo posneli na Golteh.

Kot pravijo, niti za tretjo skladbo odločitev ni bila težka – posegli so v glasbeno zakladnico znamenitih Avsenikov in izbrali priljublje­no polko z naslovom V Hrašah mam pa tetko, za katero so dobili žegen tudi od samega Slavka Avsenika mlajšega, ki je bil nad priredbo navdušen. Avtor besedila za to polko je Ferry Souvan, glasbo pa sta ustvarila brata Vilko Ovsenik in Slavko Avsenik. In tudi za to polko so šepetovci posneli videospot, seveda so se to pot odpravili na Gorenjsko, pod Alpe in v deloma zaščiten narodni park. Kadre so namreč posneli ob jezeru Jasna, v dolini Vrat s pogledom na Triglav ter slap Peričnik, nekaj pa jih je nastalo tudi na Bledu.

Sicer pa si člani ansambla Šepet prizadevaj­o biti nekoliko drugačni, kar jim na neki način z energijo, ki jo izražajo, tudi uspeva. »Zaradi več harmonikar­jev v zasedbi smo eden redkih ansamblov, ki se lahko poigravamo z duri in izvedemo skladbo tako rekoč v 'originalu'. Idejo o projektu od Koroške do Gorenjske pa smo dobili, ker imamo radi Slovenijo in slovensko glasbo in jo še kako zelo spoštujemo,« še povedo jubilanti. MOJCA MAROT

 ?? FOTOGRAFIJ­E: ARHIV ANSAMBLA ?? Med snemanjem videospota za priredbo skladbe Štirih kovačev je bilo treba v hlev.
FOTOGRAFIJ­E: ARHIV ANSAMBLA Med snemanjem videospota za priredbo skladbe Štirih kovačev je bilo treba v hlev.
 ?? ?? Še v snegu so posneli kadre za videospot Savinjčani.
Še v snegu so posneli kadre za videospot Savinjčani.
 ?? ?? Ambrož Goličnik je letos postal polnopravn­i član ansambla.
Ambrož Goličnik je letos postal polnopravn­i član ansambla.
 ?? ?? Ansambel Šepet je videospot za prvo skladbo oziroma priredbo Na pavre posnel na kmetiji Meh-Ostrovršni­k/Morn v Gaberkah.
Ansambel Šepet je videospot za prvo skladbo oziroma priredbo Na pavre posnel na kmetiji Meh-Ostrovršni­k/Morn v Gaberkah.
 ?? ?? Pevka Lara Voler v dirndlu med snemanjem videospota Savinjčani na Golteh
Pevka Lara Voler v dirndlu med snemanjem videospota Savinjčani na Golteh

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia