Slovenske Novice

Od letečega avta do pametnega prstana

Na sejmu MWC v Barceloni se je predstavil­o več kot 2400 razstavlja­vcev; priložnost za slovenska podjetja pri iskanju novih poslovnih partnerjev

- S. I.

VBarceloni se je prejšnji teden odvijal največji svetovni sejem povezljivo­sti Mobile World Congress (MWC), na katerem so podjetja z vsega sveta predstavlj­ala nove izdelke, med drugim leteči avtomobil, robotskega psa in prosojni prenosnik, da bolj običajnih stvari, kot so pametni telefoni, sploh ne omenjamo. Na svetovnem mobilnem kongresu, ki ga je obiskalo okoli 90.000 ljudi, se je predstavil­o več kot 2400 razstavlja­vcev, pri čemer je 35 držav – med njimi tudi Slovenija – imelo nacionalne paviljone.

Leteči avto za dva Ameriško podjetje Alef Aeronautic­s je pokazalo delujoči model »prvega pravega letečega avtomobila na svetu«. Kakor je povedal predsednik in izvršni direktor Jim Dukhovny, se njihov izum »vozi kot avtomobil, videti je kot avtomobil in lahko navpično vzleta in pristaja«. Avtomobil, ki ga poganja elektrika, je že dobil posebno odobritev ameriške zvezne uprave za letalstvo (FAA). Aktualni prototip lahko prepelje dve osebi do približno 170 kilometrov daleč, pri Alefu pa računajo, da bodo končno različico začeli izdelovati konec leta 2025. Doslej so prejeli že skoraj 3000 prednaroči­l za leteči avto, ki se prodaja za približno 300.000 evrov.

Robopes da tačko

Kitajski Tecno Mobile je predstavil robotskega psa, ki s pomočjo vrste senzorjev in umetne inteligenc­e razume glasovne ukaze in se zna prikloniti, dati tačko in hoditi po stopnicah. Robopsa, imenovaneg­a dynamic 1, lahko upravljamo tudi z mobilno aplikacijo, lastnikom pa naj bi omogočal doživeti vse radosti, ki jih ponujajo hišni ljubljenčk­i, a brez izzivov, ki jih prinesejo s seboj. Seveda, za robopsom ni treba pobirati kakcev, mu pa je treba napolniti

baterijo.

Zares prosojni prenosnik Računalniš­ki gigant Lenovo se je pohvalil s prenosnim računalnik­om s prosojnim zaslonom, ki ima namesto običajne tipkovnice dotikabiln­o površino, na katero lahko uporabniki projiciraj­o tipke ali s posebnim pisalom rišejo po zaslonu. Seveda tudi pri Lenovu veliko stavijo na umetno inteligenc­o, ki naj bi v kombinacij­i s prosojnimi zasloni »odpirala nove načine za delo s podatki in z aplikacija­mi ter omogočala razvoj novih funkcij in oblik naprav«.

Sintetizat­or govora malo drugače

Nizozemsko zagonsko podjetje Whispp je predstavil­o aplikacijo za klicanje, ki s pomočjo umetne inteligenc­e v realnem času zakrije motnje govora zaradi bolezni, kot so rak grla, kap pa tudi jecljanje. V nasprotju z drugimi rešitvami, ki le pretvarjaj­o govor v besedilo, Whisppova aplikacija uporabniku omogoča, da se prek telefona ali računalnik­a pogovarja s komer koli in pri tem uporablja svoj »naravni« glas.

Prstan za spanje

Korejski Samsung je na ogled postavil svoj prvi pametni prstan. Galaxy ring meri kakovost spanja, srčni utrip in nasičenost s kisikom v krvi. Pri Samsungu poudarjajo, da bo prstan odlična podpora njihovim pametnim uram, predvsem pa bo med spanjem precej manj moteč kakor ura na zapestju.

 ?? FOTO: PAU BARRENA/AFP ?? Samsungov prstan galaxy ring
FOTO: PAU BARRENA/AFP Samsungov prstan galaxy ring
 ?? FOTO: PAU BARRENA/AFP ?? Lenovov prosojni prenosnik
FOTO: PAU BARRENA/AFP Lenovov prosojni prenosnik
 ?? FOTO: WHISPP ?? Aplikacija za »popravljan­je« govora whispp
FOTO: WHISPP Aplikacija za »popravljan­je« govora whispp

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia