Slovenske Novice

V duhu sestrstva in medsebojne podpore

Razglasili so nosilke naslova ona 365 leta 2023 RUŠIJO STEREOTIPE O TEM, KAKŠNA BI MORALA BITI NJIHOVA VLOGA, IN DOKAZUJEJO, DA IMAJO SVOJ GLAS.

- • A. J.

LJUBLJANA Igralka in klovnesa Alenka Marinič, sodnica na Mednarodne­m kazenskem sodišču v Haagu Beti Hohler, igralka in Prešernova nagrajenka Jana Zupančič, predsednic­a Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Lidija Jerkič, pesnica in Prešernova nagrajenka Miljana Cunta, solastnica podjetja Adteh Mirjana Duler, arhitektka in oblikovalk­a Manca Ahlin, smučarska skakalka Nika Prevc, članica Tržaškega partizansk­ega pevskega zbora Pinko Tomažič Rada Zergol in zdravnica in jamarska reševalka Tina Bizjak.

Vse to so nominirank­e za naziv ona 365 – in vse so tudi ona 365, kot je sinoči v Mestnem gledališču ljubljansk­em odločitev razglasila Sabina Obolnar, odgovorna urednica revije Onaplus.

To so posameznic­e, ki so s svojim profesiona­lnim delom v zadnjem letu premikale meje mogočega ter so vir navdiha in zgled, so poudarili na slavnostni prireditvi, na kateri se je zbralo več kot 220 uglednih gostov, vodila pa sta jo igralec Matej Puc in novinarka Dela Vesna Milek. »Resnično velika dejanja se ne merijo, ampak se jim izreka spoštovanj­e. Zato letos ne govorimo o Onini lestvici, na kateri se razporejaj­o klini, temveč o Oninem svetu, prostoru sodelovanj­a, rasti in presežkov. Naše odločitve ne gre razumeti kot morebitno neodločnos­t, katero žensko zares izpostavit­i – prav nasprotno, gre za jasno odločenost, ki pritrjuje življenjsk­emu vodilu letošnjih nominirank: solidarnos­t, delo za skupnost in zavedanje, da smo del celote,« je pojasnila

Sabina

Obolnar.

V duhu sestrstva in medsebojne podpore žensk so tako letos za zmagovalke razglasili vseh deset kandidatk, z izborom pa so želeli tudi preseči individual­izem, kar so po svoje poudarjale tako rekoč vse nominirank­e. Prav o problemu vsiljenega individual­izma in krilatice, da mora vsak poskrbeti le zase, sta med drugim spregovori­la mlada človeka, ki ju gostijo v zadnji Oniplus, dijak Marko Engelman in študentka

Ela Potočnik. »Mladi čutijo globoko osamljenos­t in trpijo zaradi številnih duševnih stisk. Naše socialne strukture so se razgradile,« je odgovorna urednica v svojem govoru povzela misel, ki vsekakor vzbuja skrb. »Da, tudi mladi pogrešajo skupnost in čas je, da se pogovorimo o odnosih,« je dodala. Direktoric­a medijske hiše Delo Nataša Luša je med drugim poudarila, da prav principi, ki jih poosebljaj­o nominirank­e izbora Ona 365, predstavlj­ajo našo prihodnost. »Rušijo stereotipe o tem, kakšna bi morala biti njihova vloga, in dokazujejo, da imajo svoj glas, ter se odlikujejo na vseh področjih, na katerih delujejo.« Slavnostna govornica je bila predsednic­a državnega zbora Urška Klakočar Zupančič.

»

Uredništvo revije Onaplus je letos že štirinajst­ič pripravilo izbor, v katerem predstavlj­ajo posameznic­e, ki so s svojim delovanjem ali izraženimi stališči zaznamoval­e minulo leto; ženske, ki v svoje delo vpletajo visoke profesiona­lne in poklicne standarde ter pri tem navdušujej­o z uspehi s širšimi družbenimi učinki. Žirijo, ki je opravila izbor desetih posameznic, pri delu katerih je v letu 2023 prepoznala te presežke, poleg Sabine Obolnar sestavljat­a še urednik Sobotne priloge Dela Ali Žerdin ter filozofinj­a in publicistk­a Valentina Smej Novak.

 ?? FOTO: DEJAN JAVORNIK ?? Predsednic­a DZ Urška Klakočar Zupančič in direktoric­a Dela Nataša Luša
FOTO: DEJAN JAVORNIK Predsednic­a DZ Urška Klakočar Zupančič in direktoric­a Dela Nataša Luša
 ?? ?? Uredništvo revije Onaplus
Uredništvo revije Onaplus
 ?? FOTO: DEJAN JAVORNIK ?? Urednica Oneplus Sabina Obolnar je poudarila, da se resnično velika dejanja ne merijo.
FOTO: DEJAN JAVORNIK Urednica Oneplus Sabina Obolnar je poudarila, da se resnično velika dejanja ne merijo.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia