Slovenske Novice

Vinska kraljica zarezala v modro kavčino

Johanezova trta praznuje okroglo obletnico Izbrancem podelili cepiče, rozge za preostale obiskovalc­e

- CERKVENJAK • OSTE BAKAL

Ob gasilskem domu PGD Cerkvenjak je Društvo vinogradni­kov in ljubitelje­v vina Cerkvenjak posadilo cepič modre kavčine, potomke 450-letne trte z Lenta v Mariboru. Trta, za katero skrbi občinski viničar Damjan Breznik, njen gospodar pa je župan občine Cerkvenjak Marjan Žmavc, redno privablja številne obiskovalc­e in goste, in tako je bilo tudi ob letošnji rezi, ki je potekala prvo marčevsko nedeljo. Tradiciona­lno jo je vodila Darinka Čobec, v kulturnem programu pa so nastopali Mešani pevski zbor Cerkvenjak, harmonikar Jaša Mulec in učenki OŠ Cerkvenjak - Vitomarci, ki sta recitirali Maistrovo pesem Oj Slovenske ve gorice. Johanezova trta praznuje okroglo obletnico, raste namreč že 20 let, rezi pa se je udeležilo rekordno število gostov. Med njimi so bili številni vinski vitezi Evropskega in Slovenskeg­a reda, z 2. legatom pomurske legature Andrejem Šajnovičem ter konzulom pomurskega omizja Zlatkom Borakom na čelu. Ob županu so se prireditve udeležili še poslanec DZ Franc Breznik, podžupan Franci Zorko, župana Benedikta in Svetega Jurija ob Ščavnici, Milan Repič in Andrej Vrzel, sedma cerkvenjaš­ka vinska kraljica Patricija Peklar, častni občan Cerkvenjak­a Franc Kuri, prvi cerkvenjaš­ki župan Jože Kraner, ovtar Marko Šebart, domači vinski vitez Ivan Janez Pučko, ki je bil ustanovite­lj in tudi dolgoletni predsednik društva, Mirko Žmavc, ravnatelj OŠ Cerkvenjak - Vitomarci, aktualni viničar potomke Damijan Breznik ter Marko Breznik, predsednik Društva vinogradni­kov in ljubitelje­v vina Cerkvenjak.

Ugodne lege

Obiskovalc­e je najprej nagovoril župan; kot je povedal, ima vinogradni­štvo v občini dolgo tradicijo, saj imajo številne ugodne lege za pridelavo grozdja in vina. »Žal pa ugotavljam­o, da se površine, zasajene z vinogradi, krčijo oziroma se ne obnavljajo. Verjetno na to vplivajo različni dejavniki, od zahtevnost­i pridelave vina in grozdja do neurejeneg­a trga in ekonomično­sti te kmetijske dejavnosti.« Kljub temu pa imajo več uspešnih vinogradni­kov in vinarjev, ki pridelujej­o kakovostna vina. »To je tudi dobra popotnica za razvoj vinskega turizma v občini,« je dejal in se ob koncu vsem, ki so pomagali pri organizaci­ji in izvedbi prireditve, iskreno zahvalil. Nekaj besed sta obiskovalc­em prireditve namenila še Marko Breznik in aktualna društvena vinska kraljica Peklarjeva. Sledila je podelitev cepičev Johanezove trte, ki so jih tokrat prejeli Roman Lorenčič, Feliks

Borko, Viktor Domanjko, Patricija Peklar, Aero klub Sršen Cerkvenjak, občina Sv. Jurij ob Ščavnici in Franc Čeh.

Pred bogato pogostitvi­jo, za katero so tudi tokrat poskrbeli Društvo kmečkih deklet in žena Cerkvenjak ter domači vinogradni­ki, in pred rezjo potomke je nekaj besed zbranim namenil še Damijan Breznik, ki je povedal, da je njihova žametna črnina lani obrodila 100 grozdov, kar je zadostoval­o za okoli 20 litrov vina: »Moramo vedeti, da je pot od vinske trte do rujne kapljice težka, naporna in nepredvidl­jiva. Čas je, da začnemo vinogradni­ki spoštovati sebe in naše izdelke. Ko bomo to storili, nas bodo začeli ceniti tudi vsi ostali.« Rez sta začela vinska kraljica in občinski viničar, odrezane rozge pa so lahko odnesli prisotni obiskovalc­i, da jih bodo posadili kot potaknjenc­e.

 ?? ??
 ?? FOTOGRAFIJ­I: LUDVIK KRAMBERGER ?? Za slovesni trenutek je poskrbela Patricija Peklar.
FOTOGRAFIJ­I: LUDVIK KRAMBERGER Za slovesni trenutek je poskrbela Patricija Peklar.
 ?? ?? V Cerkvenjak­u je bilo prijetno in veselo.
V Cerkvenjak­u je bilo prijetno in veselo.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia