Slovenske Novice

Grenlandke tožijo Dansko

Ne da bi vedele, so jim vstavili maternične vložke Kampanja danskih oblasti je prizadela več tisoč žensk

- L. K.

KØBENHAVN • Nekaj več kot 140 žensk z Grenlandij­e je zaradi neprostovo­ljne kontracepc­ije vložilo tožbo proti Danski. Od te države zdaj zahtevajo odškodnino, ker so jim v 60. in 70. letih preteklega stoletja vstavili maternični vložek brez njihove vednosti ali soglasja. Zaradi vsega skupaj naj bi kampanja takratnih danskih oblasti prizadela več tisoč žensk.

Tožbo je skupina žensk vložila takoj po tem, ko od Københavna niso prejele nobenega odgovora na svojo zahtevo po odškodnini, ki so jo na dansko vlado naslovile že oktobra lani. Takrat je 67 žensk od vlade zahtevalo po 300.000 kron (gre za približno 40.000 evrov). Kot je v ponedeljek dejal njihov odvetnik, se jim je od takrat pridružilo samo še več žensk, najstarejš­a med njimi je stara 85 let. Takratne danske oblasti so v 60. in 70. letih preteklega stoletja kontracepc­ijo, kot rečeno, brez vednosti njih samih ali njihovih družin izvedle na okrog 4500 mladih Inuitkah. Danska je kampanjo izvajala pravzaprav na skrivaj, da bi omejila raven rojstev na območju Grenlandij­e, ki sicer ni bila več danska kolonija, je pa bila pod njenim nadzorom. Danska in Grenlandij­a sta zato lani sprožili skupno preiskavo dogajanja, poročilo pa naj bi bilo objavljeno leta 2025. Grenlandij­a, ki je zdaj delno suvereno ozemlje Danske, je bila do leta 1953 danska kolonija. Takrat pa je Danska spremenila ustavo in otok je postal provinca.

Leta 1979 je Grenlandij­a slednjič dobila tudi omejeno avtonomijo. Od leta 2009 ima še večjo, Grenlandci pa so si zagotovili, da jih priznavajo kot narod.

Tožbo je skupina žensk vložila po tem, ko niso prejele nobenega odgovora na svojo zahtevo po odškodnini.

 ?? FOTO: ROŽLE BREGAR ?? Grenlandci so si pred leti zagotovili, da jih priznavajo kot narod.
FOTO: ROŽLE BREGAR Grenlandci so si pred leti zagotovili, da jih priznavajo kot narod.
 ?? FOTO: ARHIV DELA ?? Zaradi kontracepc­ijske politike je bilo prizadetih 4500 žensk.
FOTO: ARHIV DELA Zaradi kontracepc­ijske politike je bilo prizadetih 4500 žensk.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia