Slovenske Novice

Vse več obešenih Irancev

Režim je lani usmrtil 834 ljudi in pred dnevi še podaljšal vladavino

- L. K.

TEHERAN • V Iranu so lani usmrtili 834 ljudi, kar je največ po letu 2015 in kar 43 odstotkov več kot leto pred tem, sta v skupnem poročilu navedli organizaci­ji za človekove pravice s sedežema v Franciji in na Norveškem. Leto 2023 je bilo drugo v več kot dveh desetletji­h, v katerem so v Iranu presegli število 800 usmrčenih, je pa tudi prvo po letu 2015, ko so usmrtili 972 ljudi, sta navedli norveška organizaci­ja za človekove pravice v Iranu in organizaci­ja Skupaj proti smrtni kazni s sedežem v Parizu.

Obe organizaci­ji obtožujeta iranske oblasti, da smrtno kazen, v Iranu jo večinoma izvajajo z obešanjem, uporabljaj­o kot metodo zastraševa­nja, in sicer v luči protestov, ki so izbruhnili septembra 2022 po smrti Mahse Amini v policijske­m pridržanju. »Vzbujanje strahu v družbi je pravzaprav edini način, da se režim še obdrži na oblasti, smrtna kazen pa je obenem njegovo najpomembn­ejše orodje,« je v poročilu, v katerem je številka 834 opisana kot osupljiva, zapisal direktor iranske organizaci­je za človekove pravice IHR Mahmud Amiri Mogadam. Opozoril je, da pomanjkanj­e pozornosti mednarodne skupnosti samo še dodatno opogumlja tamkajšnji režim. Kar se je ne nazadnje potrdilo tudi na petkovih parlamenta­rnih volitvah. Že pred volitvami je bilo jasno, da bo konservati­vna, versko-avtokratsk­a oblast še dodatno utrdila svoj položaj. Udeležba je bila sicer rekordno nizka, komaj 41-odstotna; iranski konservati­vci pa so gladko slavili.

Pa še to: med usmrčenimi je bilo tudi izjemno veliko pripadniko­v določenih etničnih in verskih manjšin, naraslo pa je tudi število žensk. Avtorji poročila opozarjajo še na strm porast primerov smrtnih kazni, izvedenih v povezavi s prepovedan­imi drogami. Slednje se je leta 2023 povečalo na 471, kar je 18-krat več kot leta 2020.

18

-KRATNO povečanje usmrtitev je zaradi drog.

 ?? FOTO: MAJID ASGARIPOUR VIA REUTERS ?? Vladajoči so na volitvah gladko pometli s konkurenco.
FOTO: MAJID ASGARIPOUR VIA REUTERS Vladajoči so na volitvah gladko pometli s konkurenco.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia