Slovenske Novice

Rdeča čaša na veji

Cinobrasta čašica je pogojno užitna goba, ki raste ob koncu zime in v začetku pomladi; meso je

- Ana Ivanovič

Cinobrasto čašico (Sarcoscyph­a austriaca) sem precej časa zamenjeval­a za škrlatno čašico (Sarcoscyph­a coccinea). Ko sem nato slednjo pregledala, sem ugotovila, da je sicer po zunanjosti zelo podobna škrlatni, pod mikroskopo­m pa je kar drugačna, in morala sem priznati, da škrlatnih čašic ne določam pravilno. Na vseh rastiščih okrog mojega kraja nisem našla nobene škrlatne, ampak le cinobraste čašice. Več let sem z Gorenjske dobivala vzorce čašic in 90 odstotkov teh gobic so bile cinobraste čašice. Zdaj čakam, da najdem še škrlatno.

Vrsto je leta 1884 opisal avstrijski mikolog Günther Beck von Mannagetta und Lerchenau, ko je dobila znanstveno ime Peziza austriaca. Leta 1907 jo je francoski mikolog Jean Louis Emile Boudier premaknil v rod Sarcoscyph­a in dobila je svoje trenutno znanstveno ime Sarcoscyph­a austriaca.

Čašice imajo plodna telesa nepravilne oblike, imajo gladko, svetlo rdečo plodno notranjo površino in polsteno zunanjo površino. Premer je od 2 do 7 cm, ko je popolnoma razširjena, višina je običajno od 1 do 2 cm. Zunanja (neplodna) površina je bolj bleda od notranje, včasih rožnata, pogosto z oker odtenkom. Pokrita je z drobnimi dlačicami, ki so pri tej vrsti v obliki prepleteni­h kolobarjev (kar lahko vidimo le pod mikroskopo­m). Kodrasta narava teh dlak je ključna prepoznavn­a značilnost, vendar je za jasno opazovanje potrebna velika povečava.

Robovi mladih čašic so pogosto rahlo zakrivljen­i. Obstaja kratek pecelj ali bet, dolg do 3,5 cm in širok od 0,3 do 0,7 cm, pogosto zakopan v mah ali listje. Pecelj je enake barve kot zunanja površina čaše ali nekoliko svetlejše. Meso je tanko, voskasto, belo, prijetnega vonja in brez določljive­ga okusa. Raste v listnatih in mešanih gozdovih na ležečih vejah ali koščkih lesa listavcev, in sicer v hladnejših mesecih, ob koncu zime in zgodaj spomladi.

Pri nas je gobica označena kot pogojno užitna, nekateri strokovnja­ki pa menijo, da sta obe bližnji sorodnici užitni le, če sta temeljito kuhani. Ker čašice nimajo okusa, domnevam, da mora biti njihova glavna kulinaričn­a vrednost v barvi, ki bi jo lahko dodali (gobjim) jedem.

Nekateri mikologi v tujini zdaj te gobe označujejo kot neužitne, nekateri pa celo menijo, da so »sumljive«. Ker užitnost ni točno določena, odsvetujem nabiranje cinobrasti­h in škrlatnih čašic. So pa te gobice čudovite v naravi, saj kar žarijo s svojo lepo rdečo barvo, zato jih pustimo tam, kjer smo jih našli. Moram reči, da se vedno prav posebej razveselim takšnih gobic, nikoli se ne zgodi, da se ne bi ustavila, jih občudovala in poslikala do najmanjših detajlov. Sicer pa velja kot vselej: nabirajte le tiste vrste, ki jih sami najbolje poznate!

Raste v listnatih in mešanih gozdovih.

Ker užitnost ni

točno določena,

gobic raje ne

nabirajte, pustite

jih v naravi, kjer

žarijo s svojo lepo

rdečo barvo.

 ?? ?? Rastejo na odpadlih vejicah in lesu listavcev.
Rastejo na odpadlih vejicah in lesu listavcev.
 ?? ?? Zunanja neplodna stran je bolj bleda.
Zunanja neplodna stran je bolj bleda.
 ?? FOTOGRAFIJ­E: ANA IVANOVIČ ?? Notranja plodna površina je rdeča.
FOTOGRAFIJ­E: ANA IVANOVIČ Notranja plodna površina je rdeča.
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia