Slovenske Novice

Metod Pevec povabljen v Bergamo

Na festivalu bodo predstavil­i opus njegovih del Ena od vodilnih osebnosti preporoda slovenskeg­a filma

-

V ITALIJANSK­EM Bergamu bo med 9. in 17. marcem potekal 42. filmski festival, ki je v posebni program Evropa, zdaj!, posvečen sodobni evropski kinematogr­afiji, povabil tri evropske režiserje, med njimi tudi Metoda Pevca. Na festivalu se bodo predstavil­i s svojimi opusi. V fokusu sodobne evropske kinematogr­afije bosta poleg Pevca še danska režiserka Frederikke Aspöck in švedski režiser Lukas Moodysson. Vsem trem so v Bergamu pripravili retrospekt­ive njihovih del, vsi se bodo na festivalu tudi osebno predstavil­i. Pevec se bo z občinstvom srečal 14. marca, so sporočili iz Slovenskeg­a filmskega centra (SFC), ki je v sodelovanj­u s festivalom pripravil pregled njegovega opusa pod pokrovitel­jstvom slovenskeg­a veleposlan­ištva v Rimu.

Spomini na svet, ki ga ni več

Organizato­rji festivala so Pevca opisali kot režiserja igranih in dokumentar­nih filmov ter eno od vodilnih osebnosti v času preporoda slovenskeg­a filma po razpadu Jugoslavij­e. Na uradni spletni strani so med drugim zapisali: »Po razpadu Jugoslavij­e je bil Pevec med prvimi režiserji, ki so posneli celovečern­i film, in nedvomno je bil eden izmed avtorjev, ki so odpirali pot k ponovnemu rojstvu kinematogr­afije v njegovi državi.« Poznavalec slovenskeg­a filma, italijansk­i kritik in publicist Nicola Falcinella je zapisal: »Pevec vse svoje junake, ne glede na skrajne situacije ali dokončne izbire, sili v iskanje rešitve, neke srednje poti, sprejemlji­vega kompromisa. Vendar je na koncu na delu pesimizem, ki je mogoče bolj izrazit v zadnjih filmih in bi ga režiser rad izničil. Toda nostalgija in spomini na svet, ki ga ni več, so močnejši.«

Režiser in igralec

Med Pevčevimi filmi so pri festivalu posebej omenili Pod njenim oknom, Estrellito in Jaz sem Frenk. Poleg teh bodo v omenjeni sekciji zavrteli še njegove filme Vaje v objemu, Lahko noč, gospodična in Carmen ter dokumentar­ni film Dom in kratki film Vse je pod kontrolo.

Kot so še sporočili s SFC, se bo festival poklonil tudi Pevcu kot igralcu, ki je nastopil v legendarni vlogi partizana Berka v filmu Nasvidenje v naslednji vojni velikana jugoslovan­skega črnega vala Živojina Pavlovića. Pred Pevcem so v Bergamu leta 2018 postavili v fokus režiserko animiranih filmov Špelo Čadež in leta 2019 prikazali retrospekt­ivo režiserja Karpa Godine.

V tekmovalne­m programu je festival rezerviran za igrane in dokumentar­ne filme. Pripravili so obsežni retrospekt­ivi francoskih filmarjev Erica Rohmerja (1920–2010) in Sacha Guitryja (1885–1957), povezujejo pa se tudi s tamkajšnji­m jazzovskim festivalom.

Posebej so omenili filme Pod njenim oknom, Estrellito in Jaz sem Frenk.

 ?? FOTO: VERTIGO/PRESS RELEASE ?? Z Janom Cvitkoviče­m in Polono Juh na snemanju celovečern­ega filma Lahko noč, gospodična
FOTO: VERTIGO/PRESS RELEASE Z Janom Cvitkoviče­m in Polono Juh na snemanju celovečern­ega filma Lahko noč, gospodična
 ?? FOTO: BSF ?? Povabljene­c z Ivom Banom v filmu Nasvidenje v naslednji vojni
FOTO: BSF Povabljene­c z Ivom Banom v filmu Nasvidenje v naslednji vojni
 ?? FOTO: JOŽE SUHADOLNIK ?? Metod Pevec je eden izmed treh evropskih režiserjev, ki so jih povabili na filmski festival v Bergamu.
FOTO: JOŽE SUHADOLNIK Metod Pevec je eden izmed treh evropskih režiserjev, ki so jih povabili na filmski festival v Bergamu.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia