Slovenske Novice

Fides si želi mediacije

MEDIACIJA TEMELJI NA ZAUPANJU, KI MORA BITI VZPOSTAVLJ­ENO OD VSEGA ZAČETKA.

- • S. N.

»

LJUBLJANA »Torkovi pogovori s predsednik­om vlade Robertom Golobom, ministrico za zdravje Valentino Prevolnik Rupel in pogajalsko skupino so vendarle prispevali k temu, da bomo v sindikatu Fides po osmih tednih stavke prejeli konkreten pisni predlog reševanja stavkovnih zahtev. A so pogovori razkrili tudi, da si vsebino že podpisanih sporazumov obe strani razlagata drugače, kar nas v sindikatu skrbi,« so včeraj sporočili iz sindikata.

V sindikatu so zadovoljni, da so se zadeve začele premikati, a, kot pravijo, ne morejo zanemariti dejstva, da imajo z vlado že podpisana dva sporazuma, o katerih ocenjujejo, »da sta dobra popotnica za prihodnjo stabilizac­ijo zdravstven­ega sistema«.

Cela ekipa

Kot še navajajo, so z optimizmom sprejeli pobudo za pomoč pri mediaciji v okviru Mediacijsk­ega centra Odvetniške akademije pri Odvetniški zbornici Slovenije. »Pri tem pozivamo vladno stran, da tudi sami sprejmejo ponujeno pobudo in aktivnosti začnemo čim prej.« »Mediacija temelji na zaupanju, ki mora biti vzpostavlj­eno od vsega začetka,« je poudaril odvetnik Janez Starman, predsednik Odvetniške zbornice Slovenije in član upravnega odbora Društva mediatorje­v Slovenije. Za to zahtevno tematiko ne bo zadostoval en mediator, pač pa mora biti vključena cela ekipa: oseba, ki pozna področje, državno odvetništv­o, ker je vključena država, vsaka stran pa lahko predlaga kot del ekipe tudi svojo kompetentn­o osebo. Če se strani ne moreta dogovoriti, kdo to bo, lahko izbere in imenuje mediatorja Društvo mediatorje­v Slovenije, je pojasnil in pristavil še, da verjame v iskreno pobudo za mediacijo, saj je samo tako lahko mediacija uspešna. S tem je obe strani posredno pozval k ponovnemu razmisleku o iskrenosti namenov. Mediacijo bo seveda treba plačati.

Sindikat upa, da sta podpisana sporazuma glavna iztočnica.

 ?? FOTO: JOŽE SUHADOLNIK ?? Zdravniki, združeni pod okriljem Fidesa, ne popuščajo, čeprav gre že za najdlje trajajočo zdravniško stavko v zgodovini države.
FOTO: JOŽE SUHADOLNIK Zdravniki, združeni pod okriljem Fidesa, ne popuščajo, čeprav gre že za najdlje trajajočo zdravniško stavko v zgodovini države.
 ?? FOTO: MOK ?? Janez Starman pravi, da za tako zahtevno zadevo ne bo zadostoval en mediator, ampak mora biti izbrana ekipa.
FOTO: MOK Janez Starman pravi, da za tako zahtevno zadevo ne bo zadostoval en mediator, ampak mora biti izbrana ekipa.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia