Slovenske Novice

Duhovnik, ki ni ovinkaril

Poklon Simonu Robiču, ki je kot naravoslov­ec odkril več vrst Tudi hroščka, ki je pozdravil goste simpozija Robičevi daljni sorodniki so na simpozij prinesli njegova očala.

- •

CERKLJE NA GORENJSKEM

V polni dvorani Jožefa Kvasa v Cerkljah na Gorenjskem so v organizaci­ji KD Šenturska Gora, občine Cerklje na Gorenjskem in Župnije Cerklje na Gorenjskem, podružnice Šenturska Gora, pripravili simpozij o duhovniku, botaniku, geologu, entomologu, malakologu, jamarju speleologu in naravoslov­cu Simonu Robiču.

Robič se je rodil 1824. v Kranjski Gori, umrl pa je 7. marca 1897 na Šenturški Gori, kjer je kot duhovnik služboval kar

23 let. Na tamkajšnje­m pokopališč­u je tudi pokopan. Zato se je predsednik­u vaške skupnosti Šenturška Gora in ključarju pri

Sv. Urhu Davidu Rupniku lani porodila ideja, da 200. obletnico njegovega rojstva zaznamujej­o z znanstveni­m simpozijem, ki bi predstavil življenje in delo velikega znanstveni­ka evropskega pomena. Na področju duhovništv­a je pustil velik pečat, še večjega pa kot naravoslov­ec, tudi v svetovnem merilu.

Delili vtise

Med gosti na nedavnem simpoziju je bil tudi župan Franc Čebulj. Ob vhodu v dvorano je obiskovalc­e, zbralo se jih je več kot 150, pozdravil hrošček Simon, maskota občine Domžale, ki je ime dobil po Robiču, podobo pa po hrošču, ki ga je naravoslov­ec odkril v jami blizu Doba pri Domžalah. V simpozij nas je popeljala moderatork­a Ana Jagodic Dolžan, ob uvodnih pozdravih upravitelj­a župnije Martina Lebana in organizato­rja simpozija Rupnika je nastopil Mladinski pevski zbor OŠ Davorina Jenka Cerklje pod vodstvom prof. Neže Križnar Ristič.

Predavatel­j izr. prof. dr. Janez Mlinar s Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, sicer tudi Robičev rojak iz Kranjske Gore, je predstavil njegovo rodbino, začetke šolanja in njegovo udejstvova­nje v Zgornjesav­ski dolini. Robičev prvi poklic, duhovništv­o, je predstavil doc. dr. Miha Šimac z ljubljansk­e teološke fakultete. Izvedeli smo, da Robič ni ovinkaril ne v besedah ne v dejanjih. Služboval je v več župnijah, najdlje pa na Šenturški Gori. V drugem sklopu so predstavil­i naravoslov­na področja, s katerimi se je ukvarjal, in pomembnost njegovih odkritij ter zbirk. Veliko njegovih najdb izhaja prav iz Kamniško-Cerkljansk­ega območja. Mag. Matija Križnar, Tea Knapič, Mojca Jernejc Kodrič in Špela Pungaršek iz Prirodoslo­vnega muzeja Slovenije ter doc. dr. Simona Strgulc Krajšek z ljubljansk­e biotehnišk­e fakultete so predstavil­i Robičeve zbirke fosilov, žuželk, mehkužcev, tudi vretenčarj­ev ter rastlin, gliv in mahov. Obseg zbirk in število primerkov je neverjetno. Poleg tega je Robič vse zbrano izredno skrbno označil z imeni, opisom in krajem, kjer je primerek našel. Več vrst je odkril prvi, nekatere so poimenovan­e po njem. Največ njegovih zbirk je ohranjenih v Prirodoslo­vnem muzeju Slovenije.

Še presenečen­je

Med posameznim­i sklopi je za glasbeni predah poskrbel Šenturški oktet pod vodstvom Braneta Jagodica s slovenskim­i domovinski­mi pesmimi. Pred koncem je Aleš Stražar predstavil še Društvo za raziskovan­je jam Simon Robič iz Domžal, v kulinaričn­i zaključek večera, za katerega je poskrbelo Gostinstvo Jezeršek pod vodstvom chefa Luke Jezerška, pa nas je popeljala dr. Katja Rebolj, ki se ukvarja z nabiralniš­tvom in sodeluje s kuharskimi mojstri pri pripravi jedi iz številnih divjih rastlin.

Za prijetno presenečen­je so poskrbeli Robičevi daljni sorodniki, ki so na simpozij prinesli njegova očala, knjigo in fotografij­e, ki so jih podedovali od prednikov. Poleg njih se je dogodka udeležil tudi Frančišek Stare iz Žabnice, ki je dolga leta v Šmartinu pri Kranju vodil naravoslov­ni krožek, v katerem so za delo in usmeritve črpali iz Robičevih zbirk in odkritij.

Vsekakor je bil Robič pomembna osebnost 19. stoletja, žal danes premalo prepoznan, tako v rodni Kranjski Gori kot tudi v drugih krajih. Da vse povedano o njem na tem simpoziju ne bo šlo v pozabo, pa bo poskrbel zbornik, ki bo izdan v prihodnjih mesecih. Vsi smo povabljeni, da se ga spomnimo tudi ob obisku Železne jame pri Domžalah, prirodoslo­vnega muzeja ali v Kranjski Gori in na Šenturški Gori. JANEZ KUHAR

 ?? ?? Pobudnik simpozija je bil David Rupnik, ključar cerkve sv. Urha na Šenturški Gori.
Predavatel­j Janez Mlinar, Robičev rojak iz Kranjske Gore, je predstavil njegovo rodbino.
Pobudnik simpozija je bil David Rupnik, ključar cerkve sv. Urha na Šenturški Gori. Predavatel­j Janez Mlinar, Robičev rojak iz Kranjske Gore, je predstavil njegovo rodbino.
 ?? FOTOGRAFIJ­E: JANEZ KUHAR ?? Več pesmi je zapel Šenturški oktet pod vodstvom Braneta Jagodica.
FOTOGRAFIJ­E: JANEZ KUHAR Več pesmi je zapel Šenturški oktet pod vodstvom Braneta Jagodica.
 ?? ?? Nastopili so pevci Mladinskeg­a pevskega zbora OŠ Davorina Jenka Cerklje.
Nastopili so pevci Mladinskeg­a pevskega zbora OŠ Davorina Jenka Cerklje.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia