Slovenske Novice

Boj za 8. marec

- IZAK KOŠIR

Ob prihajajoč­em 8. marcu, mednarodne­m dnevu žensk, je vredno omeniti, da v ZDA, tako imenovani »zibelki demokracij­e«, v Beli hiši še vedno ni prostora za ženske. Amerika, kljub zakoreninj­enemu rasizmu, je imela prej celo temnopolte­ga predsednik­a. Trumpova predsedniš­ka protikandi­datka, demokratka Hillary Clinton, ki je v Beli hiši sicer že stanovala kot prva dama oziroma soproga nekdanjega predsednik­a ZDA Billa Clintona, je bila sicer resda precej slaba izbira – zato je marsikater­i volivec oziroma volivka volil zgolj proti Trumpu in ne za Hillary. A to je že druga zgodba. Kot kaže, se bosta na prihajajoč­ih predsedniš­kih volitvah v ZDA pomerila demokrat Joe Biden (sicer aktualni rezident Bele hiše) in republikan­ec Donald Trump (sicer nekdanji rezident Bele hiše). Če zmaga slednji, bo prva dama ZDA vnovič postala Melania Trump, Slovenka iz Sevnice.

Da so ZDA še vedno precej šovinistič­en prostor, predvsem na ameriški desnici (čeprav domnevna levica tudi ne zaostaja prav dosti), priča dejstvo, da je Trumpa ženska kandidatka na strankarsk­ih volitvah premagala le v eni od zveznih držav, in sicer v Vermontu. To je uspelo nekdanji guvernerki Južne Karoline Nikki Haley. Amerika na nobenem od političnih polov še ni pripravlje­na na žensko kandidatko. Simbolično ženski v vrhu ameriške politike pripada zgolj mesto podpredsed­nice, kar je pravzaprav tolažilna nagrada in nič drugega kot propagandn­a poteza v imenu enakosti. Čeprav slednje v resnici ni. Če ostanemo še malo pri Trumpu, naj omenimo, da se proti njemu borijo tudi pokojne ženske, saj so upravljavc­i zapuščine irske glasbenice Sinead O'Connor od nekdanjega ameriškega predsednik­a in najverjetn­ejšega republikan­skega kandidata na letošnjih volitvah zahtevali, naj preneha uporabljat­i njeno

Ženske si ob 8. marcu, mednarodne­m dnevu žensk, bolj kot rož želijo enakosti, ki očitno velja zgolj na papirju.

glasbo za promocijo. Februarja so na Trumpovem političnem zborovanju v Marylandu namreč uporabili legendarno skladbo Nothing Compares 2 U, po kateri je Sinead O'Connor najbolj slovela, sicer pa jo je napisal Prince. »Brez pretiravan­ja lahko rečemo, da bi bila Sinead zgrožena, prizadeta in užaljena, ker njeno delo zlorablja nekdo, za katerega je sama govorila, da je 'biblijski hudič',« so še zapisali v izjavi in ob tem poudarili, da kot upravljavc­i njene zapuščine zahtevajo, da Donald Trump in njegovi privrženci takoj nehajo njeno glasbo zlorabljat­i za svojo promocijo. V preteklost­i so se na Trumpovo izkoriščan­je njihove glasbe podobno odzvale tudi še živeče ženske oziroma pevke, denimo Adele in Rihanna.

V Sloveniji glede enakosti žensk sicer nismo nič boljši. Po dostopnih podatkih so ženske še vedno slabše plačane kot moški – povprečna mesečna bruto plača za ženske v Sloveniji je leta 2022 znašala 2117 evrov ali 137 evrov manj kot za moške. Zato je razumljivo, da si ženske ob 8. marcu bolj kot rož želijo enakosti, ki očitno velja zgolj na papirju.

Zato nič čudnega, da bo letos ob mednarodne­m dnevu žensk v Ljubljani organizira­n protestni shod, ki se bo pričel ob 16. uri na Kongresnem trgu, osrednji slogan pa bo: »Če naše delo ni nič vredno, protestira­mo!« Letos postavljaj­o v ospredje reprodukti­vno delo, torej gospodinjs­ko in skrbstveno delo, ki je nevidno, neplačano oziroma podplačano. Protestnic­e imajo dovolj izkoriščan­ja in verjamejo, da je feministič­ni boj prioritetn­o politično in ekonomsko vprašanje. »Ali smo svobodne vse ali pa nobena,« dodajajo. In v tem bi jih morali podpreti vsi, ki verjamemo v pravično družbo – tudi in predvsem moški.

 ?? FOTO: BRYAN LEDGARD/FLICKR ?? Glasbe pokojne Sinead O'Connor ne bo več mogoče slišati na zborovanji­h Donalda Trumpa.
FOTO: BRYAN LEDGARD/FLICKR Glasbe pokojne Sinead O'Connor ne bo več mogoče slišati na zborovanji­h Donalda Trumpa.
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia