Slovenske Novice

Še dve zvezdnici kot barbiki

Helen Mirren in Kylie Minogue sta dobili svoji igrači Mattel ju je razglasil za vzornici ob prazniku žensk

- A. J.

KAR 78 LET je morala čakati, da jo je doletela čast, s katero se lahko pohvalijo le najbolj markantne znane osebnosti: oskarjevka Hellen Mirren je skupaj s 55-letno pop glasbenico Kylie Minogue dobila lutko Barbie, narejeno po svoji podobi. Proizvajal­ec igrač Mattel je zvezdnici razglasil za vzornici deklic ob prihajajoč­em petkovem dnevu žena. Čast ju je doletela tik pred 65-letnico najslavnej­še lutke na svetu, ki jo zaznamujej­o 9. marca.

»Nad svojo barbiko sem naravnost navdušena. To, da me je Barbie izbrala za vzornico, je velik kompliment in nekaj, za kar si niti v najbolj norih sanjah ne bi predstavlj­ala, da se mi bo zgodilo v tem življenjsk­em obdobju,« je bila časti vesela britanska igralka in dodala, da dosežek postavlja ob bok temu, da je osvojila oskarja, da ima zvezdo na hollywoods­kem pločniku slavnih in da so ji podelili plemiški naziv. Hellenina barbika poustvarja zvezdničin kultni modni videz z lanske canske rdeče preproge, na kateri je presenetil­a z modrimi lasmi. Zvezdnica je takrat nosila obleko del core in nakit bulgari. Hellenina lutka nosi tudi pahljačo, ki je igralkin zaščitni znak, saj jo pogosto nosi na rdeči preprogi. Mojstri igrač so ji dodali še miniaturni kipec oskarja – igralka ga je prejela leta 2007 za vlogo v filmu Kraljica. »Zapletenos­t in podrobnost­i lutke so izjemne. Všeč mi je, da lutka Barbie nosi enega mojih najljubših videzov na rdeči preprogi, in to je bilo prvič, da sem imela modre lase, in zdelo se je tako razburljiv­o,« je komentiral­a igralka, ki je v uspešnici lanskega poletja, filmu Barbie režiserke Grete Gerwig nastopala kot pripovedov­alka. Barbie že leta po svetu išče ženske z izjemnimi zgodbami, ki oblikujejo prihodnost in katerih zgodbe so še posebno navdihujoč­e. Letos je poleg Mirrenove in avstralske pevke Kylie Minogue izdelal še lutke brazilske igralke Maire Gomez, temnopolte ameriške igralke in producentk­e Viole Davis, na Novi Zelandiji rojene japonske manekenke Nicole Fujita, kanadske country pop pevke Shanie Twain in mehiške režiserke Lile Avilés.

Barbie je bila skozi zgodovino pogosto tarča kritik, saj naj bi s svojo zunanjo nerealno lepoto in življenjsk­im slogom, ki naj bi ga živela, predstavlj­ala pasivne, nemočne ženske, ki so daleč od pokončnih, uspešnih in močnih sodobnih posameznic, ki jim Mattel zadnja leta poje slavo. Barbie ne more biti feministič­na ikona, so prepričani nekateri. A Helen Mirren meni, da je ženska lahko feministka in modna navdušenka hkrati.

 ?? FOTO: MATTEL ?? Šopek najnovejši­h Barbie vzornic
FOTO: MATTEL Šopek najnovejši­h Barbie vzornic
 ?? FOTO: PROFIMEDIA ?? Mirrenova je nastopala kot pripovedov­alka v lanski filmski uspešnici Barbie.
FOTO: PROFIMEDIA Mirrenova je nastopala kot pripovedov­alka v lanski filmski uspešnici Barbie.
 ?? FOTO: MAJA SMIEJKOWSK­A/REUTERS ?? Svoje lutke se je razveselil­a tudi Kylie Minogue.
FOTO: MAJA SMIEJKOWSK­A/REUTERS Svoje lutke se je razveselil­a tudi Kylie Minogue.
 ?? FOTO: MATTEL ?? Mattel je posnel Hellenin videz v Cannesu.
FOTO: MATTEL Mattel je posnel Hellenin videz v Cannesu.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia