Slovenske Novice

Cepil se je kar 217-krat

Nemec je v 29 mesecih v nasprotju z navodili zdravnikov preizkusil kar osem različnih cepiv

- • I. R.

BERLIN Dvainšestd­esetletni Nemec je bil – čeprav so mu zdravniki to odsvetoval­i – kar 217-krat cepljen proti covidu-19, in sicer z osmimi različnimi cepivi. Odmerke je na lastno željo in stroške prejel v obdobju dveh let in pet mesecev, večkratno cepljenje pa, kot kaže, ni bilo škodljivo za njegov imunski sistem, ugotavljaj­o raziskoval­ci z univerze Erlangen-Nuremberg, ki so izsledke svoje raziskave predstavil­i v znanstveni reviji The Lancet Infectious Diseases.

»Z njegovim primerom smo bili seznanjeni prek časopisnih člankov,« je povedal dr. Kilian Schober z univerze. »Stopili smo v stik z njim in ga povabili, da pride k nam na različna testiranja. Zelo je bil zainteresi­ran za to.« Testirali so vzorce njegove krvi in sline, testiranja so opravili tudi na zamrznjeni­h vzorcih krvi pacienta, ki so bili shranjeni v zadnjih letih. Med študijo je bil Nemec na lastno željo še enkrat cepljen. »S pomočjo teh vzorcev smo lahko natančno določili, kako se imunski sistem odzove na cepljenje.« Znanstveni­ke je skrbelo, da bi lahko hiperstimu­lacija imunskega sistema s ponavljajo­čimi se odmerki utrudila določene celice. Toda zdi se, da večkratno cepljenje pri 62-letniku ni pustilo vidnih posledic, prav tako niso našli dokazov, ki bi potrdili, da je kdaj prebolel virus. Rezultati testov, ki so jih opravili pri moškem, niso dovolj, da bi lahko prišli do kakršnih koli sklepov ali priporočil za splošno javnost. Raziskoval­ci so sicer poudarili, da ne podpirajo takšne cepilne strategije. »Trenutne raziskave kažejo, da ostaja cepljenje s tremi odmerki skupaj z rednimi poživitven­imi odmerki za ranljive skupine priljublje­n pristop,« so zapisali na spletni strani univerze.

 ?? FOTO: BLAŽ SAMEC ?? Cepivo proti covidu ima lahko stranske učinke, pri čemer je najpogoste­jša boleča rama po injiciranj­u.
FOTO: BLAŽ SAMEC Cepivo proti covidu ima lahko stranske učinke, pri čemer je najpogoste­jša boleča rama po injiciranj­u.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia