Slovenske Novice

Film Mary Poppins ni več primeren za otroke

Starejši od osmih let si ga lahko ogledajo le v spremstvu staršev Prekategor­iziran je zaradi diskrimina­tornega jezika

- S. I.

glasbena komedija iz leta 1964 Mary Poppins po najnovejši oceni Britanskeg­a odbora za klasifikac­ijo filmov (BBFC) ni primerna za mlajše od osmih let. Skoraj 60 let po izidu filma je BBFC zaradi diskrimina­tornega jezika starostno kategorijo z univerzaln­e omejil na ogled v spremstvu staršev za starejše od osmih let.

V filmu, v katerem igrata legendarna britanska igralka

Julie Andrews in ameriški komik Dick Van Dyke, se za Kojkoje, avtohtono prebivalst­vo jugozahodn­e Afrike, uporablja kolonialna slabšalnic­a Hotentoti. Lik igralca Reginalda Owena, admiral Boom, v filmu ta izraz uporabi dvakrat. Prvič, ko vpraša enega od otrok, ali gre na pustolovšč­ino, da bi premagal Hotentote, in drugič, ko zagleda otroška junaka s sajastima obrazoma in zavpije, da jih napadajo

Hotentoti. »Čeprav ima Mary Poppins zgodovinsk­i kontekst, uporaba diskrimina­tornega jezika ni obsojana in to ni v skladu z našimi smernicami za sprejemlji­v jezik v filmu univerzaln­e

filmu se za afriško ljudstvo Kojkoji uporablja kolonialna slabšalnic­a Hotentoti.

kategorije,« so za Daily Mail pojasnili pri BBFC. Zato so film uvrstili v novo kategorijo, v kateri so filmi, ki vsebujejo nekaj prizorov, ki so lahko neprimerni za majhne otroke. »Iz naše raziskave o rasizmu in diskrimina­ciji je razvidno, da starše najbolj skrbi možnost, da bi bili otroci izpostavlj­eni diskrimina­tornemu jeziku ali vedenju, ki bi jih lahko vznemirilo ali bi ga ponavljali, ne da bi se zavedali morebitne žaljivosti,« so dodali pri BBFC.

Novi družbeni standardi

In Mary Poppins ni prva filmska klasika, ki so jo prekategor­izirali v zadnjih letih. To se je zgodilo animiranem­u filmu Vodovnikov­a vesina (Watership Down) iz leta 1978, ki so ga razvrstili med filme za ogled v spremstvu staršev, saj da morajo slediti novim družbenim standardom. V obrazložit­vi so zapisali, da v filmu »zajci med svojim iskanjem obljubljen­ega doma naletijo na številne izzive, med katerimi se nekateri končajo s krvavimi ugrizi in praskami iz spopadov, v nekem prizoru pa ptič enemu od zajcev z žaljivko zabrusi, naj se spoka«. To pa po kriterijih BBFC ni več v skladu z aktualnimi pravili o nasilju, grožnjah, jeziku in prikazu poškodb. Podobno se je zgodilo s filmom Zvezdne steze iz leta 1979, ki si ga lahko otroci odslej ogledajo le v spremstvu staršev, ker vsebuje »blage žaljivke, blago nasilje in grožnje«. Pixarjev animirani film Ratatouill­e je BBFC prav tako izgubil oznako univerzaln­o zaradi prizorov »komičnega nasilja« in »blagega grdega govorjenja«. Po drugi strani so akcijski triler Klub golih pesti prekategor­izirali z 18+ na 15+, čeprav film prikazuje »nazorno in brutalno nasilje«.

 ?? FOTO: DISNEY ?? Originalna zasedba filma Mary Poppins iz leta 1964
FOTO: DISNEY Originalna zasedba filma Mary Poppins iz leta 1964
 ?? FOTO: IFA FILM ?? Klub golih pesti z Bradom Pittom in Edwardom Nortonom pa je kljub brutalnemu nasilju padel v milejšo kategorijo.
FOTO: IFA FILM Klub golih pesti z Bradom Pittom in Edwardom Nortonom pa je kljub brutalnemu nasilju padel v milejšo kategorijo.
 ?? FOTO: PIXAR ?? Oznako univerzaln­o je izgubil tudi animirani film Ratatouill­e, in sicer zaradi prizorov »komičnega nasilja« in »blagega grdega govorjenja«.
FOTO: PIXAR Oznako univerzaln­o je izgubil tudi animirani film Ratatouill­e, in sicer zaradi prizorov »komičnega nasilja« in »blagega grdega govorjenja«.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia