Slovenske Novice

Čudežna baritonist­ka je danes floristka

Martin in Barbara Jehart sta bila pred 18 leti med najbolj obetavnimi glasbeniki Ona je danes priznana floristka, on se je posvetil urejanju zelenic Spomini na mladost, ko sta kar osem let uspešno nastopala v duetu, so zanju še zmeraj neprecenlj­ivi.

- •

SLOVENJ GRADEC Leta 2006 je bila na Televiziji Slovenija narodnozab­avna oddaja Pri Jožovcu z Natalijo, ki jo je vodila Natalija Verboten. Tisto leto sta v oddaji, ki so jo snemali v gostilni Avsenik v Begunjah, nastopila tudi brat in sestra Martin in Barbara Jehart. On je igral harmoniko, ona pa mali bariton, ki jo je skoraj povsem zakrival, gledalci pa so bili nad njima tako navdušeni, da so jima v rubriki Domači upi, nad katero je bdel in jo vodil Andrej Hofer, gledalci pa so za mlade, še neuveljavl­jene ansamble in posameznik­e glasovali prek televoting­a, namenili daleč največ točk. Takrat 13-letni Martin in njegova štiri leta mlajša sestrica Barbara iz Šmartnega pri Slovenj Gradcu sta za nagrado lahko potem posnela svoj prvi album, ki sta ga naslovila po eni od viž z naslovom Moj dom je v rožah. Tudi danes, toliko let pozneje, sta oba še vedno in še kako povezana z rožami, pa tudi glasbo. Barbara je floristka, ki se še vedno izobražuje v Floweracad­emy, ki je povezana z akademijo FlorCert na Švedskem. »Letos me ponovno čaka izpit iz floristike, ki je sicer vsako leto težji,« nam je zaupala Barbara, ki je še vedno zelo aktivna tudi v glasbi.

Marca največ dela

Marec je že zaradi obeh praznikov – dneva žena in materinske­ga dne – mesec, ko so rože v ospredju. Jehartovi, ki so se usmerili v ustvarjanj­e lastnih šopkov, tako imenovanih flower bucketov, ki jih ljudje podarjajo ob različnih priložnost­ih, imajo spomladi z naskokom največ dela.

Kljub temu Barbara še vedno najde čas, da vzame v roke bariton in tudi kontrabas, s katerim je na naši glasbeni sceni pravzaprav orala ledino. Spomini na mladost, ko sta z bratom kar osem let uspešno nastopala v duetu, so za oba še zmeraj neprecenlj­ivi. »To so bila res lepa leta, Martin me je veliko naučil, mi pomagal in me hkrati spodbujal. Pozneje sem dobila povabilo za igranje v ženskem ansamblu Polka punce, v tujini smo bile znane tudi pod imenom Polka Mädels, v Sloveniji pa kot Kvintet Slovenskih deklet. V tujini smo prejele tudi prestižno nagrado oberkraine­r, ki jo podeljujej­o izvajalcem Avsenikove glasbe, pri nas pa velja za nekakšnega glasbenega oskarja. No, Martin pa je glasbeno pot najprej nadaljeval v ansamblu Fantje izpod Rogle, pozneje je bil harmonikar v ansamblu Štrajk ter nastopal z Darjo Gajšek,« je obujala spomine Barbara, trenutno članica ansambla Lah-ov Boris s prijatelji, s katerim so lani na Ptujskem festivalu tudi osvojili orfeja, in sicer kot najboljši kvintetovs­ki ansambel. Občasno pa sodeluje še z našim zamejcem Denisom Novatom, doma iz vasi Krmenka pri Trstu.

Najdaljša buča

Martin, ki si je že ustvaril družino, pa se z glasbo ne ukvarja več aktivno. Harmoniko vzame v roke le še občasno. Je pa zelo ponosen na šestletneg­a sina Tineta, ki očitno stopa po njegovih stopinjah in se uči igrati na diatonično harmoniko. Zato je pri Jehartovih kljub obilici dela pogosto veselo. Profesiona­lno pa se Martin, skupaj z ženo Anjo, s katero sta leta 2017 odprla lastno podjetje Zeleni inženiring Jehart, ukvarja z načrtovanj­em in urejanjem okolice, zasaditvam­i, drevninami, obrezovanj­em dreves, oblikovanj­em žive meje, urejanjem in vzdrževanj­em travnih površin, polaganjem travnih tepihov in strojno setvijo trav. »V sklopu našega parka spominov lahko obiskovalc­i občudujejo različne kombinacij­e zasaditev rastlinski­h vrst in se sprehodijo med njimi. Imamo pa tudi lastno drevesnico, v kateri je zelo veliko okrasnih dreves, cvetočih grmovnic in bonsajev,« nam je zaupal.

Lani so v Vrtnem centru Jehart gostili tudi tradiciona­lno tehtanje buč velikank, ki ga drugače prirejajo v Mozirskem gaju. Ker je gaj uničila poplava, so gostoljubj­e prideloval­cem ponudili v Šmartnem pri Slovenj Gradcu. Martin zaradi neugodnih vremenskih razmer lani resda ni sodeloval s kakšno težko bučo, je pa zmagal z najdaljšo, ki je v dolžino merila kar 242 centimetro­v, z njo je postavil tudi nov državni rekord.

MOJCA MAROT

»V TUJINI SMO PREJELE PRESTIŽNO NAGRADO OBERKRAINE­R, KI VELJA PRI NAS ZA NEKAKŠNEGA GLASBENEGA OSKARJA.

 ?? FOTOGRAFIJ­E: OSEBNI ARHIV ?? Brat in sestra sta bila na glasbeni sceni prava atrakcija.
FOTOGRAFIJ­E: OSEBNI ARHIV Brat in sestra sta bila na glasbeni sceni prava atrakcija.
 ?? ?? Martin s sinom Tinetom in sestro Barbaro danes, ko je pri Jehartovih še vedno veselo.
Martin s sinom Tinetom in sestro Barbaro danes, ko je pri Jehartovih še vedno veselo.
 ?? ?? Ponaša se z evropskim certifikat­om vrhunske floristike.
Ponaša se z evropskim certifikat­om vrhunske floristike.
 ?? ?? Martin se zdaj ukvarja tudi s polaganjem travnih tepihov.
Martin se zdaj ukvarja tudi s polaganjem travnih tepihov.
 ?? ?? Vedro Jehartovih rožic je kot naročeno za dan žena.
Vedro Jehartovih rožic je kot naročeno za dan žena.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia