Slovenske Novice

Pošastna riba v Jadranu

Jermenovka je najdaljša kostnica na svetu Opažena tudi na Hrvaškem, v Sloveniji še ne

- • N. P.

LJUBLJANA V hrvaškem Jadranu so našli že štiri primerke rib jermenovk, ki žive v globinah vseh svetovnih morij, srečanja z njimi so zato izjemno redka.

»Ta riba je bila pred zadnjimi najdbami v Jadranu zabeležena le trikrat, kar pomeni, da smo v zadnjih nekaj mesecih število videnj več kot podvojili. Odkritje razmeroma velikega števila primerkov je resnično nenavadno; doslej je bilo v celotnem Sredozemlj­u zabeleženi­h le okoli 60 srečanj s to vrsto, večinoma v zahodnem delu,« so sporočili s hrvaškega Inštituta za oceanograf­ijo in ribištvo. Jermenovka se prehranjuj­e s planktonsk­imi organizmi, manjšimi ribami in glavonožci. To počne tako, da pasivno lebdi v navpičnem položaju. Težko jo je opaziti pri potapljanj­u, prav tako ne obstaja ribiško orodje, s katerim bi jo lahko ujeli. Zato se srečanja s to vrsto najpogoste­je zgodijo takrat, ko jo naplavi na obalo. Na Hrvaškem so pred kratkim našli tri primerke, enega so v prehodni fazi ličinke posneli živega. Jadranske in sredozemsk­e najdbe pa niso dosegle največjih dolžin – največja izmerjena dolžina jermenovke je kar 17 metrov, povprečno pa dosegajo tri metre.

Pri nas le njena sorodnica

Kako je s to ribo dolginko pri nas, smo povprašali Nacionalni inštitut za biologijo (NIP). Tamkajšnji strokovnja­k dr. Lovrenc Lipej je za Slovenske novice povedal: »Doslej ne poznamo evidentira­nih (objavljeni­h) primerov, da bi se ta vrsta pojavila v našem delu Jadrana, je pa možno, da se bo v prihodnje. Večkrat pa smo opazili njeno najbližjo sorodnico in na videz njej zelo podobno kosico (Trachipter­us trachypter­us).«

Na vprašanje, ali lahko pričakujem­o več teh rib v Jadranu, je odgovoril: »Ne, in tudi če bi se število primerov pojavljanj povečalo, to ne bi nujno pomenilo, da gre za dejansko povečanje, ampak bi bilo treba ugotoviti, ali se v globinskih slojih kaj dogaja (npr. pomanjkanj­e kisika), kar lahko povzroča pojavljanj­e teh rib v plitvinah.« Če bi se jermenovka naselila tudi pri nas, pa bi »bilo to obogatitev biodiverzi­tete našega morja«, je sklenil dr. Lipej. Zaradi svoje velikosti in redkih videnj jermenovka buri duhove in domišljijo ljudi že od nekdaj. Na Japonskem velja za znanilko potresov in cunamijev; imenujejo jo glasnik iz palače morskega boga. V letu, preden je Fukušimo prizadel katastrofa­len potres, ki mu je sledil še cunami, je na japonsko obalo naplavilo najmanj ducat teh velikank.

Ne obstaja ribiško orodje, s katerim bi jo lahko ujeli.

METROV je njena največja izmerjena dolžina.

 ?? ??
 ?? FOTO: INSTAGRAM/CHENGRUWAN­R ?? Ribe hrustančni­ce imajo ogrodje iz hrustanca, kostnice pa iz kosti. Najlažje jih ločimo po repni plavuti: hrustančni­ce imajo nesimetrič­no, kostnice pa simetrično.
FOTO: INSTAGRAM/CHENGRUWAN­R Ribe hrustančni­ce imajo ogrodje iz hrustanca, kostnice pa iz kosti. Najlažje jih ločimo po repni plavuti: hrustančni­ce imajo nesimetrič­no, kostnice pa simetrično.
 ?? FOTO: INŠTITUT ZA OCEANOGRAF­IJO IN RIBIŠTVO ?? Redka srečanja se zgodijo, ko jo naplavi na kopno.
FOTO: INŠTITUT ZA OCEANOGRAF­IJO IN RIBIŠTVO Redka srečanja se zgodijo, ko jo naplavi na kopno.
 ?? FOTO: INŠTITUT ZA OCEANOGRAF­IJO IN RIBIŠTVO ?? Preluknjan­a jermenovka ob tajvanski obali
FOTO: INŠTITUT ZA OCEANOGRAF­IJO IN RIBIŠTVO Preluknjan­a jermenovka ob tajvanski obali

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia