Slovenske Novice

O pogodbah in opremi

Na sojenju obdolženim v zadevi Teš 6 zaslišali nekdanjega pravnika Alstoma Pojasnil je, kako je podjetje razumelo rezervacij­sko pogodbo

- • I. R.

CELJE Na celjskem okrožnem sodišču so v zadevi Teš 6 zaslišali nekdanjega pravnika Alstoma Jensa Machoya, ki je spremljal pogajanja za sklenitev rezervacij­ske in glavne pogodbe za gradnjo šestega bloka. Glede dobave glavne tehnološke opreme je dejal, da so dostavili parno turbino in nekaj druge opreme. Machoy, zdaj odvetnik, ki se zaradi časovne oddaljenos­ti podrobnost­i o projektu šestega bloka Teš ni mogel spomniti, je pojasnil, kako je Alstom razumel rezervacij­sko pogodbo, v kateri je družba zapisala, da ji mora Teš izplačati 25 milijonov evrov, če ne bo z njo sklenil glavne pogodbe za gradnjo šestega bloka. »S to pogodbo smo zagotovili, da bomo uresničili tisto, kar je bilo določeno z razpisom za gradnjo Teša 6,« je po poročanju STA zatrdila priča. Ocenil je, da je bila sklenitev rezervacij­ske pogodbe za Alstom malo neobičajna za tisti čas, saj je bilo ponudnikov za dobavo tehnološke opreme zelo malo, povpraševa­nje pa precejšnje. Bistva rezervacij­ske pogodbe se ni mogel spomniti, dejal je le, da je Teš hotel vedeti ceno gradnje šestega bloka in terminski načrt del. Tožilstvo, spomnimo, nekdanjemu direktorju Teša Urošu Rotniku in soobtoženi­m očita sporno nabavo merilne tehnike in opravljanj­e nepotrebni­h meritev za peti blok ter zlorabo položaja pri izbiri izvajalca za obnovo kotla petega in gradnjo šestega bloka.

Obtoženi so krivdo zanikali. Izjema je pravni naslednik proizvajal­ca opreme za elektrarne Alstom, ameriško podjetje General Electric, ki je s Tešem sklenilo dogovor o poravnavi.

Ocenil je, da je bila sklenitev rezervacij­ske pogodbe za Alstom malo neobičajna za tisti čas.

 ?? FOTO: JOŽE SUHADOLNIK ?? Priča se podrobnost­i o projektu šestega bloka Teš ni spomnila.
FOTO: JOŽE SUHADOLNIK Priča se podrobnost­i o projektu šestega bloka Teš ni spomnila.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia