Slovenske Novice

Nika si želi izboljšati družinski rekord

V Oslu danes začetek surove norveške turneje v smučarskih skokih Križnarjev­a vesela, da Bogatajeva še vedno diha z njo

- MIHA ŠIMNOVEC

Najprestiž­nejše in najbolj gledano večdnevno tekmovanje v smučarskih skokih je novoletna turneja, toda status najzahtevn­ejše prireditve z več etapami v tem športu ji je prevzel niz preizkušen­j na Norveškem, nad katerim se bo danes s kvalifikac­ijami dvignil zastor na znamenitem Holmenkoll­nu nad Oslom. Da gre za zahteven sklop tekem, nakazuje že ime – Raw Air Tournament (turneja surovega zraka). Kljub surovosti je norveška turneja zelo prijazna do skakalk, medtem ko se pri prireditel­jih tekmovanja štirih skakalnic v Nemčiji in Avstriji ni mogoče znebiti občutka, da ne vedo, kaj bi naredili z neustrašni­mi dekleti oziroma kam bi jih umestili. Nazadnje so izpeljali le dve preizkušnj­i, 30. decembra lani v Garmisch-Partenkirc­hnu in 1. januarja letos v Oberstdorf­u, minili pa sta v globoki senci moške novoletne turneje. Neprimerlj­iv je bil tudi denarni nagradni sklad; skupna zmagovalka tako imenovane turneje dveh večerov Nika Prevc je, denimo, prejela 10.000 švicarskih frankov (10.430 evrov), medtem ko si je japonski zvezdnik Rjoju Kobajaši z zlatim orlom priskakal desetkrat toliko denarja. Ker še zdaj ni jasno, kako naj bi bila ženska novoletna turneja videti v prihodnji zimi ali čez pet let, je njena prihodnost zelo vprašljiva. Na severu Evrope glede skakalk, ki se s surovim zrakom spopadajo od leta 2019, ni nobenih neznank. Nežnejši spol na norveških skakalnica­h uživa že skoraj popolnoma enak status kot moški. Oboji bodo imeli enako število tekem (8), po dve na Holmenkoll­nu, v Trondheimu in koncu še dve na »pošasti« v Vikersundu. To bosta tudi zgodovinsk­i prvi ženski za svetovni pokal v smučarskih poletih. Razlika v primerjavi z močnejšim spolom je le v tem, da so število deklet s pravico do udeležbe na letalnici omejili na največ dvajset; ob najboljši petnajster­ici v skupni razvrstitv­i bo lahko namreč v Vikersundu poletelo še pet skakalk, ki bodo v seštevku norveške turneje po preizkušnj­ah v Oslu in Trondheimu uvrščene do 15. mesta.

Lovoriko brani Ema Klinec

Skandinavs­ki prireditel­ji so izenačili tudi nagrade. Skupna zmagovalca tega tekmovanja, v katero štejejo tudi točke iz kvalifikac­ij, bosta prejela po 40.000 evrov, drugouvršč­enima bo na bančni račun kapnilo po 13.000 evrov, tretjeuvrš­čenima pa bo pripadlo po 6000 evrov. V prejšnjih dveh letih sta si največji kos denarne pogače odrezali Slovenki; lani je bila najboljša svetov

na rekorderka Ema Klinec, predlani pa Nika Križnar. ki je prejšnji petek v Lahtiju po sušnih dveh letih spet okusila slast zmage v svetovnem pokalu. Kljub sijajnemu nastopu na generalki za norveško turnejo si zanjo ni zastavila nobenega cilja. »Želim si skakati sproščeno in predvsem uživati,« je razkrila Križnarjev­a, ki se že zelo veseli tudi spektakla na največji letalnici na svetu. »Več mi jih je že reklo, da bom, če bom v Vikersundu letela tako, kot sem nazadnje v Lahtiju

(na Finskem je dvakrat izboljšala rekord velike skakalnice Salpaussel­kä), dosegla nov družinski rekord. Toda zdaj o tem niti nočem preveč govoriti,« se je ob omembi osebnega rekorda svojega srčnega izbranca Aljaža Vodana (217,5 m iz Planice 2017) raje ugriznila v jezik. Na norveški »pošasti« ga je namreč članica SSK Norica Žiri odločno napadala že lani, vendar je nato s 193,5 metra zaostala za njim. Zdaj bi rada presegla svojo najboljšo znamko in premagala magično mejo 200 metrov. Še vedno ima redne stike tudi z nekdanjo sostanoval­ko na tekmovanji­h Uršo Bogataj, ki je pred dobrimi šestimi meseci prvič postala mamica. Prejšnji teden jo je olimpijska prvakinja iz Pekinga 2022 prijetno presenetil­a s prisrčno »zgodbo« na družbenih omrežjih. »Po moji zmagi v Lahtiju se je fotografir­ala z mano prek televizijs­kega zaslona in to potem tudi objavila. Veseli me, da še vedno diha z menoj,« je še dejala Križnarjev­a, ki bo prav jutri dopolnila 24 let.

 ?? ??
 ?? FOTO: MATEJ DRUŽNIK ?? Ob Niki Križnar (druga z leve) in Emi Klinec se bosta za čimboljše uvrstitve na Norveškem potegovala potegovala tudi Timi Zajc (levo) in rekonvales­cent Anže Lanišek (desno).
FOTO: MATEJ DRUŽNIK Ob Niki Križnar (druga z leve) in Emi Klinec se bosta za čimboljše uvrstitve na Norveškem potegovala potegovala tudi Timi Zajc (levo) in rekonvales­cent Anže Lanišek (desno).
 ?? FOTO: JOŽE SUHADOLNIK ?? Nika Križnar po zmagi v Lahtiju dobro razpoložen­a pričakuje norveško turnejo.
FOTO: JOŽE SUHADOLNIK Nika Križnar po zmagi v Lahtiju dobro razpoložen­a pričakuje norveško turnejo.
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia