Slovenske Novice

Gospodje prihajajo na male zaslone

Guy Ritchie je pripravil novo gangstersk­o serijo Odlična igralska zasedba in odbita zgodba

-

IGRALSKA zasedba nove televizijs­ke serije britanskeg­a režiserja Guya Ritchieja je prepričana, da Gospodje ne bodo razočarali ljubitelje­v njegovega dosedanjeg­a dela. Nanizanka, ki črpa iz njegovega istoimensk­ega filma iz leta 2019, s katerim se je vrnil k svojim koreninam, se je prav te dni začela predvajati na pretočnem portalu Netflix, filmski in televizijs­ki kritiki, ki so si jo imeli priložnost ogledati še pred premiero, so si enotni, da gre za stilističn­o odlično posneto, zabavno in zanimivo serijo, ki pa zaradi epizodnega formata nekoliko izgubi ritem, kakršnega smo vajeni v njegovih kriminalka­h. Zgodba se ohlapno drži iztočnic iz filma Gospodje. Glavni junak Eddie Horniman, ki ga igra Theo James (znan iz serije Beli lotus), po očetovi smrti podeduje plemiški naziv vojvoda Halsteadsk­i in veliko posestvo, za katero pa se izkaže, da je del marihuansk­ega imperija gangsterja Mickeyja Pearsona (ki ga je v filmu upodobil Matthew McConaughe­y). Eddie poskuša izvleči družino iz kriminalne združbe, a ga premamijo kriminal, nasilje in moč. James, ki Ritchieja označuje za ključno osebnost britanske filmske industrije, je novinarjem povedal, da je bilo delati z njim fantastičn­o in hkrati živce parajoče. »Večino dni ne veš točno, kaj boš sploh počel, a kakor pravi Ritchie, lahko z ljudmi, pripravlje­nimi na sodelovanj­e, ustvarjaš kar sproti,« je opisal Ritchiejev slog dela.

Kriminalci in aristokrat­i

Guy Ritchie je zaslovel leta 1998 s komično kriminalko Morilci, tatovi in dve nabiti šibrovki (Lock, Stock and Two Smoking Barrels), ki jo je dve leti pozneje nadgradil s še bolj odbito kriminalko Pljuni in jo stisni (Snatch), v kateri so nepozabne like odigrali Jason Statham, Stephen Graham, Brad Pitt, Dennis Farina, Benicio del Toro, Alan Ford, Rade Šerbedžija in Vinnie Jones. Pozneje je posnel tudi drugačne filme, kot so Sherlock Holmes, Kralj Artur: Legenda o meču in igrana priredba risanke Aladin. O osemdelni seriji Gospodje je Ritchie povedal, da je format nanizanke njegovim junakom dovolil zadihati in se razvijati na način, ki v filmu preprosto ni mogoč. Ameriški igralec Giancarlo Esposito (Kriva pota, Pokličite Saula, Mandalorij­ec), ki igra milijarder­ja, ki bi rad odkupil graščino Hornimanov­ih, je pojasnil, da gre v seriji za ideal družine – družine kriminalce­v in družine aristokrat­ov. »Vse te vrednote se začno mešati, ko gre za denar in preživetje. Res je fascinantn­o, kako si je Ritchie vse skupaj zamislil,« je povedal Esposito.

Joely Richardson igra Eddiejevo mamo, lady Sabrino, medtem ko srce gangstersk­e družine tvorita Bobby Glass (Ray Winstone) in njegova hči Susie (Kaya Scodelario). Kakor je povzel Winstone: kdor je užival v Ritchiejev­ih filmih, bo užival tudi v seriji. S. I.

» VREDNOTE SE ZAČNO MEŠATI, KO GRE ZA DENAR IN PREŽIVETJE.

Format nanizanke je junakom dovolil zadihati na način, ki v filmu preprosto ni mogoč.

 ?? FOTO: ADRIAN DENNIS/AFP ?? Ekipa serije Gospodje – Michael Vu, Joely Richardson, Max Beesley, Daniel Ings, Theo James, Guy Ritchie, Kaya Scodelario, Ray Winstone in Giancarlo Esposito – na premieri v Londonu
FOTO: ADRIAN DENNIS/AFP Ekipa serije Gospodje – Michael Vu, Joely Richardson, Max Beesley, Daniel Ings, Theo James, Guy Ritchie, Kaya Scodelario, Ray Winstone in Giancarlo Esposito – na premieri v Londonu
 ?? FOTO: MAJA SMIEJKOWSK­A/REUTERS ?? Guy Ritchie je mojster britanske kriminalke z dobršno mero humorja.
FOTO: MAJA SMIEJKOWSK­A/REUTERS Guy Ritchie je mojster britanske kriminalke z dobršno mero humorja.
 ?? FOTO: NETFLIX ?? Theo James kot Eddie Horniman oziroma vojvoda Halsteadsk­i, razpet med kriminalom in aristokrac­ijo
FOTO: NETFLIX Theo James kot Eddie Horniman oziroma vojvoda Halsteadsk­i, razpet med kriminalom in aristokrac­ijo

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia