Slovenske Novice

Med gasilci in župniki

- BOJAN BUDJA bojan.budja@slovensken­ovice.si

O ženskah sedaj vemo vse. In še več. Včeraj je bil njihov dan, ure, ko smo jim obljubili vse. Danes ne bi o spolu, četudi ženske najdemo tudi v gasilskih uniformah. Besede namenjam poklicu, ki je že nekaj časa najbolj zaupanja vreden pod Alpami. To je minule dni potrdila tudi zadnja tako težko pričakovan­a raziskava Slovensko javno mnenje v režiji in izvedbi ljubljansk­e fakultete za družbene vede. Gasilci so premočni zmagovalci, za njimi civilna zaščita. In rep lestvice? Tam niso več ne poslanci ne vlada, ki si delijo predzadnje mesto, kajti slovenska javnost po novem najmanj zaupa duhovnikom in Cerkvi. Zanimivo. Tudi žalostno. Politiki lahko dajo vsaj za mašo. Župniki so rešili njihovo čast.

Tudi sam sem za gasilce. Kajti gasilstvo je slovenska posebnost, naš statusni simbol. Kot kranjska ali skorajšnja Planica. Domovinsko pravico ima pri nas že okroglih 155 let, davnega leta 1869 je bilo v Metliki ustanovlje­no prvo prostovolj­no gasilsko društvo, takrat požarna bramba imenovano. Njen ustanovite­lj je bil metliški graščak dr. Josip Savinšek, ki je zbral prvih 16 fantov in mož ter jim iz svojega žepa na cesarskem Dunaju kupil

Politiki lahko dajo vsaj za mašo. Župniki so rešili njihovo čast.

gasilske čepice. In gasilstvo je šlo svojo pot, oblikovalo je slovenski značaj, slovensko pripadnost slovenstvu. Pa četudi nekateri v njem posmehljiv­o vidijo le gasilske parade, veselice, gasilske srečelove, krste brizgaln in cistern, nemara gasilske fotografij­e, na katerih stoječi, sedeči in ležeči zamrznjeno strmijo v objektiv kamere. A je gasilstvo še mnogokaj. Predvsem delo in garanje, ki ga oni in one opravijo ob dogodkih, za katere tako radi mislimo, da se lahko pripetijo samo drugim. Katastrofa­lne poplave, vodne ujme, požari, suša, iz kletke v dnevni sobi pobegli kanarček na vrhu hišnega dimnika. Le kdo bo šel ponj, če ne fireman? Zaupanje Slovenk in Slovencev so si gasilci priborili s požrtvoval­nostjo, pogumom, srčnostjo. Z vrlinami, ki so v naši deželici vse bolj oddaljene, celo pozabljene.

Kar kažejo tudi spoznanja Centra za raziskovan­je javnega mnenja. Domala polovica anketirani­h meni, da je korupcija del našega vsakdana, kar desetina je prepričani­h, da ga ni javnega uslužbenca, ki ga lovke korupcije ne bi tako ali drugače ovile. In to pravi raziskava, ki je bila opravljena v mesecih, ko se Slovenija še ni večinsko ukvarjala s korupcijo na pravosodne­m ministrstv­u. Koder domuje tretja veja oblasti. Tista, ki bi morala poskrbeti, da živimo v pravni in pravični državi.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia