Slovenske Novice

Hči iztožila Cvikla, on toži svojobivšo

Viceguvern­er Banke Slovenije s tožbo nad Jerco Legan, mamo njunih dveh sinov Sporna naj bi bila razkritja o domnevnem družinskem nasilju za eno od ženskih revij

- GORDANA STOJILJKOV­IĆ gordana.stojiljkov­ic@slovensken­ovice.si

LJUBLJANA • »Če me obsodijo zato, ker sem spregovori­la v javnosti, pri tem, ko se povsod govori o ničelni toleranci do nasilja v družini, potem je v naši državi nekaj hudo narobe in ženske moramo nadaljevat­i boj za svoje pravice, svobodo in mir,« je včeraj povedala antropolog­inja Jerca Legan.

Na mednarodni dan žena je namreč morala sesti na zatožno klop ljubljansk­ega okrožnega sodišča, saj jo zaradi opravljanj­a toži nekdanji mož Milan M. Cvikl, že 30 let prisoten na političnem in gospodarsk­em parketu. Povod za zasebno tožbo je intervju z naslovom Zanj sem bila le naložba, ki je bil v reviji Jana objavljen 7. februarja lani in v katerem Leganova razkriva podrobnost­i iz družinskeg­a življenja. Intervju so povzeli nekateri drugi mediji, Cvikl pa je v odzivu nanj odgovarjal, da mu bivša žena namerno škodi in bo proti njej sprožil ustrezne kazenske postopke. A včeraj, ko se je pred sodnikom Miho Šubara odvil predobravn­avni narok, zasebnega tožnika na sodišče ni bilo. Kot je povedala njegova pooblaščen­ka Irena Dobravc Tatalovič, »je pravkar prestal manjši zdravniški poseg«. Še pred narokom pa je Cvikl prek pooblaščen­ke želel doseči, da se s sojenja izloči javnost.

»Moje mnenje je, da je predlog zasebnega tožnika neutemelje­n,« je zato uvodoma pojasnil sodnik in predlog zavrnil.

Na oder za priče je tako stopila obdolžena in jedrnato odgovorila, da očitkov iz obtožnice ne priznava. Stranke so nato podale pisne dokazne predloge, pooblaščen­ec Leganove pa tudi ugovor pravne narave. Na vprašanje, kakšen ugovor je podal, je Andrej Janežič povedal le, da ugovor temelji na 5. odstavku 161. člena Kazenskega zakonika 1, člena, na podlagi katerega je sicer Cvikl vložil zasebno tožbo.

Spor iz prejšnjega zakona

Cvikl nekdanji ženi očita, da je o njem trdila nekaj, kar lahko škodi njegovemu dobremu imenu, kazen za storjeno dejanje pa je denarna ali zapor do šest mesecev. Peti odstavek 161. člena, na katerega se v pravnem ugovoru sklicujeta Leganova in njen pooblaščen­ec, pa predpisuje naslednje: »Kdor trdi in raznaša kaj iz osebnega ali družinskeg­a življenja drugega pri opravljanj­u uradne dolžnosti, politične ali druge družbene dejavnosti, pri obrambi kakšne pravice ali varstvu upravičeni­h koristi, se ne kaznuje, če dokaže resničnost svoje trditve ali če dokaže, da je imel utemeljen razlog verjeti v resničnost tistega, kar je trdil ali raznašal.«

ČE ME OBSODIJO ZATO, KER SEM SPREGOVORI­LA V JAVNOSTI, POTEM JE V NAŠI DRŽAVI NEKAJ HUDO NAROBE.

 ?? FOTO: DEJAN JAVORNIK ?? Nisem kriva, je na sodišču povedala Jerca Legan.
FOTO: DEJAN JAVORNIK Nisem kriva, je na sodišču povedala Jerca Legan.
 ?? FOTO: DEJAN JAVORNIK ?? Zasebni tožilec Milan M. Cvikl se naroka ni udeležil, ker je imel manjši zdravstven­i poseg, je povedala njegova pooblaščen­ka.
FOTO: DEJAN JAVORNIK Zasebni tožilec Milan M. Cvikl se naroka ni udeležil, ker je imel manjši zdravstven­i poseg, je povedala njegova pooblaščen­ka.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia