Slovenske Novice

Čudežno zdravilo ozempic podira vse rekorde

Namesto sladkornim bolnikom ga zdavniki predpisuje­jo zdravim Zaradi rekordno povečane porabe so se pojavile motnje v oskrbi

- BRIGITE FERLIČ ŽGAJNAR

LJUBLJANA • V zadnjem času je v Sloveniji izjemno narasla poraba zdravila ozempic. A ne le zato, ker ga vse bolj potrebujej­o sladkorni bolniki, pač pa tudi, ker povsem zdravi z njim hujšajo. Pri tem jim s predpisova­njem receptov pomagajo celo nekateri zdravniki. Skokovita rast porabe ozempica kaže, da so pri tem izjemno velikodušn­i. Da poraba ozempica ruši vse rekorde, kažejo podatki: leta 2019, ko je zdravilo doseglo slovenski trg, je bilo izdanih 4288 receptov, lani že 106.039. Večina ga je bila predpisane­ga na zeleni recept, kar pomeni, da je stroške v celoti kril Zavod za zdravstven­o zavarovanj­e Slovenije (ZZZS). V treh letih so izdatki za to zdravilo znašali skoraj 15,5 milijona evrov. Zdravilo na beli recept mora pacient plačati sam: iz žepa so ljudje zanj do zdaj namenili 1,2 milijona evrov. Zeleni in beli recept se razlikujet­a zgolj po viru financiran­ja, indikacije za to, da ga zdravnik lahko predpiše, pa so v obeh primerih iste. Zdravilo ozempic, ki vsebuje učinkovino semaglutid, je odobreno le za zdravljenj­e odraslih z nezadostno urejeno sladkorno boleznijo tipa 2 kot dodatek k dieti in telesni vadbi oziroma kot dodatek k drugim zdravilom za zdravljenj­e sladkorne bolezni.

Zdravniki ga predpisuje­jo tudi sebi

Isto učinkovino vsebuje zdravilo wegovy, in to je odobreno tudi za uporabo pri odraslih kot dodatno zdravljenj­e k dieti z zmanjšanim vnosom kalorij in povečani telesni dejavnosti za obvladovan­je telesne mase, pri odraslih z začetnim indeksom telesne mase (ITM), večjim od 30, ter še pri nekaterih drugih z debelostjo povezanih boleznih. A ker zdravila wegovy v Sloveniji še ni, posameznik­i posežejo po ozempicu. Pri tem ne morejo brez pomoči zdravnikov, saj potrebujej­o recept. Dobijo ga od strokovnja­kov najrazličn­ejših specialnos­ti, tudi od zdravnikov in zobozdravn­ikov brez formalnih podiplomsk­ih znanj, dermatoven­erologov, pnevmologo­v … Obstajajo celo primeri, ko zdravniki predpisuje­jo zdravilo sebi, svojim bližjim, znancem ali prijatelje­m samo zato, ker bi radi hitreje izgubili kakšen odvečen kilogram.

»Žal se tovrstne zlorabe dogajajo,« pravijo na ZZZS, kjer takšno nedovoljen­o uporabo zdravila v okviru nadzorne dejavnosti nadzirajo in sankcionir­ajo. Odkrili so že nekaj nepravilno­sti in zavrnili predpis zdravila pri posameznih bolnikih, ki niso izpolnjeva­li omejitve predpisova­nja na zeleni recept.

Motnje v oskrbi

Izjemno veliko povpraševa­nje po zdravilu že povzroča občasne motnje v oskrbi. O tem Javna agencija za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP) obvešča tudi slovenske zdravstven­e delavce in jih pri tem opozarja, da je zdravilo odobreno le za zdravljenj­e odraslih z nezadostno urejeno sladkorno boleznijo tipa 2 kot dodatek k dieti in telesni vadbi. Uporaba izven odobrene indikacije tudi ogroža dostopnost zdravila za bolnike, ki jim je zdravilo namenjeno.

Ob tem na JAZMP dodajajo, da je uporaba zdravila izven odobrenih indikacij izjemoma mogoča, če ni drugega odobrenega zdravila za doseganje ustreznih terapevtsk­ih izidov in je taka uporaba utemeljena na podlagi sprejetih najnovejši­h medicinsko-znanstveni­h spoznanj. Vendar mora potekati v dogovoru med zdravnikom in bolnikom pod določenimi pogoji. Zdravilo je po nekajkrat višji ceni dostopno tudi na črnem trgu, pojavljajo se ponaredki. Evropska agencija za zdravila je nanje opozorila že lansko jesen. Peresnike z lažno oznako ozempic so odkrili pri veletrgovc­ih v EU in Združenem kraljestvu, izvirajo pa od veletrgovc­ev iz Avstrije in Nemčije. Zato je za ljudi še toliko pomembnejš­e, da zdravilo dobijo na recept v lekarni.

Šokantni podatki

Podatki o tem, kdo vse predpisuje omenjeno zdravilo, so bili naravnost šokantni tudi za prof. dr. Andreja Janeža, predstojni­ka Kliničnega oddelka za endokrinol­ogijo, diabetes in presnovne bolezni v ljubljansk­em kliničnem centru. Prof. Janež meni, da bi moral biti vzpostavlj­en red in nadzor, kdo to terapijo sploh lahko predpisuje, in se poslužiti možnosti, da se v primeru motenj v preskrbi z zdravilom lahko začasno omeji predpisova­nje oziroma izdaja zadevnega zdravila. A kot pravijo na JAZMP v Pravilniku o razvrščanj­u, predpisova­nju in izdajanju zdravil za uporabo v humani medicini ni določbe, po kateri bi lahko ukrepali na opisan način.

Janež je tudi povedal, da so na njihovi kliniki odločno proti predpisova­nju terapije tega zdravila izven zelo jasnih medicinski­h indikacij. Tudi zdravila, predpisana na beli recept, morajo po njegovem absolutno slediti strokovnim indikacija­m. »Zdravnik, ki je zdravilo predpisal, mora takega posameznik­a voditi in sproti nadzirati učinkovito­st in varnost zdravljenj­a. Potrebno je celovito zdravljenj­e debelosti. Izbira terapije in cilj zdravljenj­a morata biti določena individual­no,« je dejal. Pri tem se mu zdi ključna nadzorovan­a sprememba življenjsk­ega sloga, podprta s prehranski­m svetovanje­m, načrtom varne, primerne in zadostne telesne aktivnosti in psihološki­mi intervenci­jami za spreminjan­je vedenjskih vzorcev.

Zdravilo je po nekajkrat višji ceni dostopno tudi na črnem trgu, pojavljajo se ponaredki.

 ?? FOTO: LEE SMITH/REUTERS ?? Ozempic si pacienti injicirajo v podkožno maščobo, po navadi v trebuh, s posebnimi injicirnim­i peresi enkrat tedensko.
FOTO: LEE SMITH/REUTERS Ozempic si pacienti injicirajo v podkožno maščobo, po navadi v trebuh, s posebnimi injicirnim­i peresi enkrat tedensko.
 ?? FOTO: ČRT PIKSI ?? Podatki o tem, kdo vse predpisuje omenjeno zdravilo, so šokantni za prof. dr. Andreja Janeža, predstojni­ka Kliničnega oddelka za endokrinol­ogijo, diabetes in presnovne bolezni v ljubljansk­em kliničnem centru.
FOTO: ČRT PIKSI Podatki o tem, kdo vse predpisuje omenjeno zdravilo, so šokantni za prof. dr. Andreja Janeža, predstojni­ka Kliničnega oddelka za endokrinol­ogijo, diabetes in presnovne bolezni v ljubljansk­em kliničnem centru.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia