Slovenske Novice

Naskakuje 13 oskarjev

V Hollywoodu bodo že 96. podelili prestižne filmske nagrade Glavni favoriti Oppenheime­r, Nesrečna bitja in Morilci cvetne lune

-

AMERIŠKA akademija filmskih umetnosti in znanosti bo v noči na ponedeljek že 96. podelila prestižne filmske nagrade oskar. Na podelitev z največ, kar 13 nominacija­mi, prihaja zgodba o očetu ameriške atomske bombe Oppenheime­r. Z 12 nominacija­mi mu sledi film Nesrečna bitja, deset pa jih je prejel Morilci cvetne lune. Za oskarja za najboljši film se poteguje tudi Barbie, ki je z Oppenheime­rjem ustvarila poseben medijski fenomen – barbenheim­er, ki je v začetku lanskega leta skupaj prinesel največ zaslužka v ameriške in svetovne kinematogr­afe. V celotnem letu 2023 sta filma skupaj prinesla 2,4 milijarde dolarjev zaslužka. Na podelitev oskarjev prihajata skupaj z 21 nominacija­mi, pri čemer drug proti drugemu tekmujeta v šestih kategorija­h. V kategoriji najboljši film je med nominiranc­i tudi francoski film Anatomija padca režiserke Justine Triet z nemško igralko Sandro Hüller, ki igra nemško pisateljic­o, osumljeno umora svojega moža v francoskih Alpah. Sandra Hüller je nominirana za oskarja za glavno žensko vlogo.

Za zlati kipec za najboljši film se potegujejo še Morilci cvetne lune, Nesrečna bitja, American Fiction, Bartonova akademija, Pretekla življenja, Interesno območje in Maestro. S slednjim je Steven Spielberg dobil že svojo 13. nominacijo za oskarja, tokrat sodeluje kot producent.

Pozabili na režiserko Barbie

Člani akademije so poskrbeli za presenečen­je, ko med nominiranc­e za najboljšo režijo niso uvrstili Grete Gerwig s filmom Barbie. Ta je sicer prejel devet nominacij za zlate globuse, a je osvojil le dva.

Za režijo so sicer nominirani Christophe­r Nolan (Oppenheime­r), Jonathan Glazer (Interesno območje), Yorgos Lanthimos (Nesrečna bitja), Justine Triet (Anatomija padca) in Martin Scorsese (Morilci cvetne lune), ki je s svojo deseto nominacijo z 81. leti postal najstarejš­i nominirane­c v tej kategoriji.

Leonardo DiCaprio je z vlogo v filmu Morilci cvetne lune, ki pripoveduj­e o počasnem zastruplja­nju indijanske­ga plemena, ostal brez nominacije, dobila pa jo je njegova soigralka in prva ameriška Indijanka v zgodovini nominacij za oskarje Lily Gladstone. Nominacije za glavno moško vlogo so prejeli Bradley Cooper (Maestro), Colman Domingo (Rustin), Paul Giamatti (Bartonova akademija), Cillian Murphy (Oppenheime­r) in Jeffrey Wright (American Fiction). Nominacije za glavno žensko vlogo pa so poleg Gladstonov­e dobile še Annette Bening (Nyad), Sandra Hüller (Anatomija padca), Carey Mulligan (Maestro) in Emma Stone (Nesrečna bitja).

Anatomija padca ni nominirana za oskarja za najboljši mednarodni celovečern­i film, kjer se bodo za zlati kipec potegovali italijansk­i Jaz kapitan, japonski Popolni dnevi, španski Druščina snega, nemška Zbornica in britanski film Interesno območje.

Spet vodi Jimmy Kimmel

V tekmi za kipec za stransko moško vlogo so Sterling K. Brown (American Fiction), Robert De Niro (Morilci cvetne lune), Robert Downey mlajši (Oppenheime­r), Ryan Gosling (Barbie) in Mark Ruffalo (Nesrečna bitja). Na ženski strani se za oskarja v tej kategoriji potegujejo Emily Blunt (Oppenheime­r), Danielle Brooks (The Color Purple), America Ferrera (Barbie), Jodie Foster (Nyad) in Da'Vine Joy Randolph (Bartonova akademija). Oppenheime­r in Barbie sta v tekmi za oskarja tudi v kategoriji prirejeni scenarij, v njej so nominirani še American Fiction, Nesrečna bitja in Interesno območje, v kategoriji izvirnih scenarijev pa so v igri Anatomija padca, Bartonova akademija, Maestro, May December in Pretekla življenja.

Med dokumentar­ci se za oskarja potegujejo 20 Days in Mariupol, Bobi Wine: The People's President, The Eternal Memory, Four Daughters in To Kill a Tiger. Podelitev nagrad bo potekala v prenosu televizije ABC iz gledališča Dolby v Hollywoodu, že četrtič jo bo vodil komik Jimmy Kimmel. STA

Barbie in Oppenheime­r sta lani v blagajne kinematogr­afov skupaj prinesla 2,4 milijarde dolarjev zaslužka.

 ?? FOTO: MIKE BLAKE/REUTERS ?? Podelitev bo tudi letos vodil Jimmy Kimmel.
FOTO: MIKE BLAKE/REUTERS Podelitev bo tudi letos vodil Jimmy Kimmel.
 ?? FOTO: MARIO ANZUONI/REUTERS ?? Robert Downey Jr. in Cillian Murphy sta si za vlogi v Oppenheime­rju že prislužila zlata globusa.
FOTO: MARIO ANZUONI/REUTERS Robert Downey Jr. in Cillian Murphy sta si za vlogi v Oppenheime­rju že prislužila zlata globusa.
 ?? FOTO: HOLLIE ADAMS/REUTERS ?? Emma Stone letos pobira nagrade kot za stavo.
FOTO: HOLLIE ADAMS/REUTERS Emma Stone letos pobira nagrade kot za stavo.
 ?? FOTO: VALERIE MACON/AFP ?? Lily Gladstone je prva ameriška Indijanka, nominirana za oskarja.
FOTO: VALERIE MACON/AFP Lily Gladstone je prva ameriška Indijanka, nominirana za oskarja.
 ?? FOTO: ISABEL INFANTES/REUTERS ?? Bradley Cooper in Carey Mulligan sta navdušila v Maestru.
FOTO: ISABEL INFANTES/REUTERS Bradley Cooper in Carey Mulligan sta navdušila v Maestru.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia