Slovenske Novice

Deklice spolno pohabljajo

Unicef opozarja na grozljivo prakso v Afriki in Aziji V osmih letih število pohabljeni­h 15 odstotkov večje

-

NEW YORK • Na svetu živi več kot 230 milijonov deklet in žensk, ki so žrtve grozljive prakse pohabljanj­a ženskih spolnih organov. Kljub trudu mednarodne skupnosti, da bi se to ustavilo, se je njihovo število v primerjavi od leta 2016 povečalo za 15 odstotkov.

Skrb vzbujajoče podatke je ob včerajšnje­m mednarodne­m dnevu žensk razkril Unicef in s tem opozoril na počasen napredek pri odpravljan­ju prakse pohabljanj­a ženskih spolnih organov. Napredek na tem področju zaostaja za rastjo prebivalst­va, zlasti v krajih, kjer je ta praksa najpogoste­jša, opozarja Unicef. »Pohabljanj­e ženskih spolnih organov fizično škoduje deklicam, vpliva na njihovo prihodnost in ogroža njihova življenja. Še posebno vzbuja skrb, da je vse več deklic žrtev te prakse veliko pred svojim petim rojstnim dnevom,« je povedala izvršna direktoric­a Unicefa Catherine Russell. Največ spolno pohabljeni­h deklic in žensk, kar 144 milijonov, živi v Afriki, 80 milijonov v Aziji, šest pa na Bližnjem vzhodu. Štirideset odstotkov deklic oziroma žensk, ki so prestale poseg pohabljanj­a ženskih spolnih organov, živi v ranljivih in konfliktni­h okoljih s hitro rastjo prebivalst­va, kar lahko pomeni obremenite­v za izobraževa­lne in zdravstven­e storitve.

Kot pozitivne primere je Unicef izpostavil Kenijo, Sierro Leone in Egipt, za izkoreninj­enje te grozljive prakse pa je ponovno pozval voditelje in skupnosti, naj okrepijo prizadevan­ja za odpravo diskrimina­cije na podlagi spola in neenakosti.

Še posebno vzbuja skrb, da vse več deklic pohabijo še veliko pred petim rojstnim dnevom.

 ?? FOTO: RALPH TEDY EROL/REUTERS ?? Na svetu živi 230 milijonov spolno pohabljeni­h žensk.
FOTO: RALPH TEDY EROL/REUTERS Na svetu živi 230 milijonov spolno pohabljeni­h žensk.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia