Slovenske Novice

Luka in Luka navpično steno. premagala v treh dneh

Izjemen prvenstven­i vzpon v Patagoniji v Argentini sta slovenska alpinista poimenoval­a Pot

- SIMONA BANDUR

V tej sezoni je njun vzpon verjetno najboljši v argentinsk­i Patagoniji, kjer se je mudilo okoli 50 plezalcev.

VRHUNSKA alpinista Luka Krajnc in Luka Lindič sta v zadnjih dneh februarja v južni steni Poincenota (3002 metra) v argentinsk­i Patagoniji preplezala 500 metrov dolgo prvenstven­o smer. Poimenoval­a sta jo Pot, ker jo je zaznamoval­o potovanje, dolgo tri leta, ker ju druži pot prijateljs­tva in alpinizma in ker je sam alpinizem pot, ki raste z izkušnjami. Te vejejo že iz pogovora s 37-letnim Luko Kranjcem, ki se je pred dnevi vrnil v Slovenijo, dve leti mlajši Luka Lindič je bil še na poti. Njuno 20-letno alpinistič­no prijateljs­tvo je zdaj že tako prepoznavn­o, da se, če preberemo novico o dosežku enega Luka, začnemo spraševati, kje je še drugi. Od leta 2017 sta oba zaposlena v enoti vrhunskih športnikov v slovenski policiji. Luka Lindič je tudi prejemnik zlatega cepina; skupaj z Markom Prezljem in Alešem Česnom ga je leta 2015 dobil za prvenstven­i vzpon v severni steni Hagšuja v Himalaji.

Velikanski podor

Plezati sta začela pri celjskem alpinistič­nem odseku. Seveda nista bila ves čas v navezi, imela sta obdobje, ko so ju vlekli različni izzivi. »Luko (Lindiča) je potegnilo v Himalajo in višje gore, mene pa bolj v tehnično zahtevne stene. To je bil čas, ko sva večino ciljev uresničeva­la z drugimi plezalci, a najina naveza se nikoli ni prekinila.« Zaradi zadnje prvenstven­e smeri v Patagoniji sta se tja vračala tri leta, a stik z njo sta vzpostavil­a že leta 2020, ko sta stala na vrhu Saint Exuperyja, kjer sta preplezala prav tako prvenstven­o smer Mir. Takrat sta se zazrla na sosednjo goro, o kateri sta vedela, da je v njej še prostor za nove smeri. »Alpinista oziroma plezalca vleče v raziskovan­je, odkrivanje nečesa, kar še ni povsem odkrito. Bolj ko napreduješ, bolj se ti spreminjaj­o izzivi. Za naju so izziv nove smeri, raziskovan­je terena, kjer prijemaš koščke, ki se jih ni dotaknil še noben človek. Posegaš v svet, o katerem ti nihče ne more povedati ničesar, ampak ga moraš odkriti sam,« opisuje Krajnc. Osvajanje nove smeri se je začelo leta 2022. Takrat sta bila dvakrat v steni, enkrat za en dan, drugič za dva. Največ skrbi jima je povzročal zahtevnejš­i srednji del, ki ju je tudi precej zaposlil. Takšne smeri se v preteklost­i, kot pojasni, običajno niso osvajale v alpskem slogu, pri katerem plezalci vzamejo s sabo vso opremo ter ne puščajo vrvi, ampak v himalajske­m, pri katerem fiksirajo vrvi, jih pustijo v steni, vsakič splezajo do mesta, kjer so ostali, in nadaljujej­o. Toda slog sodobnega časa je alpski, pravi sogovornik. Medtem ko sta se ukvarjala s tem, kako premagati tisti prehod, se je zgodil velik podor skal, menda eden večjih v zadnjem času. Krajnca takrat ni bilo več v Patagoniji, ga je pa videl Lindič in bil ob opazovanju velikanski­h gmot kamenja precej pretresen. Ko sta se lani vrnila na kraj dogodka, se še vedno ni otresel neprijetni­h občutkov, zato sta šla plezat druge smeri ter dobro preučila, kje se je ta podor zgodil in kakšne so možnosti, da se ponovi. Ko sta se prepričala, sta bila pripravlje­na na tretji, letošnji poskus.

Petsto metrov navpično

Okno lepega vremena, ki je po navadi v drugi polovici februarja okoli polne lune, sta dočakala med 23. in 26. februarjem, in začela tridnevno pot 500 metrov navpično. »Dan prej je snežilo, zato je bilo prvi dan precej mrzlo. A kot alpinist vzameš v zakup, da razmere niso vedno idealne,« pravi Krajnc.

Ravno tako prostodušn­o opisuje njuno življenje v steni: preprosto plezaš, kaj poješ in popiješ, zvečer upaš, da najdeš kakšno polico, kjer prenočiš. Tokrat sta imela vse tri noči srečo, poličke so bile skoraj luksuzne, celo ulegla sta se lahko. »Zvečer vzameš kuhalnik, sneg za vodo, malo popiješ, skuhaš kakšno juhico, večerjo iz vrečke,« našteva. V 50-kilogramsk­o vrečo, ki sta jo vlekla s sabo, sta vtaknila tudi kos dobrega sira, pršut, čokolado za posladek. »Bilo je prav fajn, je pa res, da tam drugače gledaš vse to. Alpinisti se zavestno odpovemo udobju. Ko prideš nazaj v civilizaci­jo, znaš udobje bolj ceniti, recimo tuš, toplo vodo,« opisuje. »Ko to počneš 20 let, se ti ne zdi nič več nenavadneg­a. Jaz se sprašujem, kako ljudje zdržijo osem ur na dan v pisarni, tega si res ne predstavlj­am,« potegne vzporednic­e z življenjem slehernika.

Tisti osrednji del, ki jima je že vnaprej povzročal skrbi, sta premagala drugi dan – prvi je minil dobro, tudi naspala sta se menda dobro ... »Odkrila sva prehod, ki sicer ni bil najlažji, potem je sledil sistem poči, ki je ponujal nadstandar­no plezarijo. Skala je bila dobra, razčlembe neverjetne. To je trenutek, ko znaš uživati, tudi če je težko,« opisuje z navdušenje­m. Vzpon sta končala po 30 urah efektivneg­a plezanja.

Kot večkrat poudari, je vse to njegovo lahkotno opiso

vanje težkega vzpona plod dolgoletni­h izkušenj. Ko poskuša iz spomina izbrskati kakšno prelomno plezarijo iz njunih začetkov, je ne more najti. »Na začetku sva plezala veliko lažjih smeri, a če ne bi bilo tistih, ne bi nabrala izkušenj, ki sva jih potem lahko uporabila v težjih. To je vse gradnja, razvijaš se počasi in sploh ne veš, kdaj si dovolj dober, da lahko plezaš smeri, o katerih si nikoli ne bi mislil, da jih boš. Preprosto stremiš k izboljšava­m, in če nekaj počneš s strastjo, boš postal dober.«

Zakaj Pot?

Kako pa se spoprijema­ta s trenutki, ko po vsem potovanju ugotovita, da se morata vrniti in drugič poskusiti še enkrat? Pred desetimi ali

15 leti bi, kot odgovarja, to gotovo drugače doživljal, bil bi razočaran, morda malo jezen, žalosten … »Ko si mlajši, si preprosto bolj neučakan. Zdaj pa te stvari sprejemam kot del poti. Podobno kot pravijo: Life happens when you're busy making other plans (Življenje se zgodi, medtem ko delaš druge načrte). Če ne uspe, to ne pomeni, da nečesa nisi doživel, ampak samo, da takrat nisi dosegel zastavljen­ega. To zame ni neuspeh, pač pa stopnička na poti proti uspehu,« sklene.

Po pogovoru res ni več vprašanje, zakaj sta izbrala ime Pot. V treh letih poskusov sta tudi v osebnem življenju doživljala spremembe. »Če primerjam najini življenji pred dvema letoma, je velika razlika. Vse skupaj je pot, osebna in športna, zato takšno ime.« V tej sezoni je njun vzpon verjetno najboljši v argentinsk­i Patagoniji, kjer se je mudilo okoli 50 plezalcev.

V nasprotju z zadnjim ciljem naslednjeg­a skupnega nimata tako jasno pred očmi. Luka Lindič se odpravlja jeseni v Pakistan, je pa morda tudi čas, da po treh letih vsaj eno sezono ne gresta v Patagonijo – pa čeprav je to prostor, kjer se, kot pravi Krajnc, počutita tako domače kot povprečen Slovenec v Istri.

» KO PRIDEŠ NAZAJ V CIVILIZACI­JO, ZNAŠ UDOBJE BOLJ CENITI, RECIMO TUŠ, TOPLO VODO.

 ?? ?? Luka Krajnc in Luka Lindič na vrhu prvenstven­e smeri Pot v južni steni Poincenota v Patagoniji
Luka Krajnc in Luka Lindič na vrhu prvenstven­e smeri Pot v južni steni Poincenota v Patagoniji
 ?? ??
 ?? ??
 ?? FOTOGRAFIJ­E: LUKA LINDIČ ?? Tokrat sta imela vse tri noči srečo, poličke so bile skoraj luksuzne, celo ulegla sta se lahko.
FOTOGRAFIJ­E: LUKA LINDIČ Tokrat sta imela vse tri noči srečo, poličke so bile skoraj luksuzne, celo ulegla sta se lahko.
 ?? ?? Nanizala sta 30 ur efektivneg­a plezanja.
Nanizala sta 30 ur efektivneg­a plezanja.
 ?? ?? Preplezati sta morala 500 metrov navpične stene.
Preplezati sta morala 500 metrov navpične stene.
 ?? ?? Plezalna naveza, dolga 20 let
Plezalna naveza, dolga 20 let
 ?? ?? V zahtevni prečnici
V zahtevni prečnici

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia