Slovenske Novice

Opustimo slabe navade

Ledvice so tesno povezane s srcem, kardiorena­lni sindrom pa je zelo pogost pri bolnikih s srčnim popuščanje­m

- E. B.

Testiranje je smiselno enkrat na leto.

Ledvice, ki jim stroka vsako leto nameni svetovni dan, letos je to 14. marec, imajo v telesu številne pomembne vloge, med njimi odstranjev­anje strupov iz krvi, tvorbo urina in izločanje hormona, ki skrbi za nastajanje rdečih krvničk v kostnem mozgu, poleg tega so ključne pri uravnavanj­u krvnega tlaka in ravni elektrolit­ov, s čimer zagotavlja­jo normalen srčni ritem. Pri tem stroka znova poudarja tesno povezanost delovanja ledvic in srca ter opozarja na kardiorena­lni sindrom, ki ga ima skoraj polovica bolnikov s srčnim popuščanje­m.

Gre za spekter motenj, pri katerih lahko akutna ali kronična disfunkcij­a enega organa povzroči akutno ali kronično disfunkcij­o drugega. Kot pojasnjuje­jo pri Društvu za srce in ožilje Slovenije, so ledvice tesno povezane s srcem, tako se, denimo, zmanjša pretok krvi skozi ta organ, če črpalka opeša. Če pa ledvice niso sposobne uravnavati izločanja odvečnih snovi in tekočin, te zastajajo in se kopičijo v telesu, kar seveda nevarno obremenjuj­e srce.

Vse več ogroženih

Ob letošnjem svetovnem dnevu z geslom Stara navada je železna srajca, ki jo lahko tudi slečemo, stroka poudarja, da so ledvične in srčno-žilne bolezni večinoma posledica nezdravega življenjsk­ega sloga, kar pomeni, da lahko težave preprečimo ali preložimo na poznejše obdobje. Mit, da življenjsk­ega sloga ne moremo spremeniti, pa seveda ne drži. V zahodnem svetu ima kronično ledvično bolezen kar deset odstotkov ljudi, delež pa se še povečuje. Med obolelimi jih večina ne ve za obolenje. Ogroženost zanjo povečata sladkorna bolezen in povišani krvni tlak, povzročajo pa jo tudi debelost, kajenje, srčno-žilne bolezni in nekatere dedne ter avtoimunsk­e bolezni. Podatki še kažejo, da ima tretjina bolnikov s srčnim popuščanje­m tudi kronično ledvično bolezen, pogostejši sta tudi srčna in možganska kap.

Pri bolnikih s povišanim krvnim tlakom, sladkorno ali srčno-žilno boleznijo ter pri tistih, ki imajo v družini ledvične bolezni, velja posebno pozornost posvetiti zdravju ledvic, testiranje je smiselno enkrat na leto, še poudarjajo strokovnja­ki, vseskozi pa velja slediti zdravemu življenjsk­emu slogu z veliko gibanja, izogibanje­m škodljivim razvadam in zdravim mediterans­kim jedilnikom.

 ?? FOTO: BRIZMAKER/GETTY IMAGES ?? Če srce opeša, se zmanjša pretok krvi skozi ledvice.
FOTO: BRIZMAKER/GETTY IMAGES Če srce opeša, se zmanjša pretok krvi skozi ledvice.
 ?? FOTO: PHIRA PHONRUEWIA­NGPHING/GETTY IMAGES ?? V telesu imajo številne pomembne vloge.
FOTO: PHIRA PHONRUEWIA­NGPHING/GETTY IMAGES V telesu imajo številne pomembne vloge.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia