Slovenske Novice

Med kupom papirjev zanikal odhod

Slabih 40 sekund je premier Robert Golob prepričeva­l javnost, da ostaja V vladi naj bi položaj vse bolj krepil finančni minister

- ALEKSANDER BRUDAR aleksander.brudar@slovensken­ovice.si •

LJUBLJANA Na stari slovenski pregovor Kjer je dim, je tudi ogenj se je prejšnji teden, ko so iz Gregorčiče­ve ulice v Ljubljani, kjer pod vodstvom Roberta Goloba domuje slovenska vlada, skoraj vsak dan kapljale nove in nove kadrovske spremembe, spomnil marsikdo. Zlasti zato, ker naj bi se s tem v vladi tako zelo krepil položaj finančnega ministra Klemna Boštjančič­a, da bi ta lahko v bližnji prihodnost­i na čelu vlade zamenjal Goloba. H govoricam je dodatno olje na ogenj prilil še prvak opozicijsk­e Slovenske demokratsk­e stranke Janez Janša, ki je na omrežju X napisal: »Golob že nekaj časa nadleguje kolege v Evropskem svetu, češ da bi bil rad v prihodnji Evropski komisiji komisar za energetiko.«

Premiera Goloba sta zapustili že dve državni sekretarki v njegovem kabinetu. In sicer za kulturo Kaja Širok in za gospodarst­vo Saša Leban. Odhaja tudi šefica njegovega kabineta Petra Škofic. Namesto nje bo vodenje kabineta prevzel Luka Špoljar, sedanji sekretar poslanske skupine, ki je bil prej del poslanske skupine LMŠ.

Torej, po tej poenostavl­jeni politični enačbi naj bi se po volitvah v Evropski parlament Golob preselil v Bruselj, Boštjančič pa bi se s podpredsed­niškega mesta v vladi povzpel prav na njen vrh. Vse te govorice, ki so se širile kot požar, so, tudi zato, ker jih je želel Golob sprva enostavno preslišati, postajale vse bolj verjetne. Pa četudi bi se kakšen teden prej zdele kot misija nemogoče. In morda je ravno zato v soboto zvečer, ura je bila 19.42, sledila intervenci­ja premiera, in to prek družbenega omrežja facebook. Sedeč za pisalno mizo, na kateri je bil kup papirjev, tudi z razpredeln­icami, je vsem sledilcem nasmejan sporočil: »Ne odhajam nikamor, svoj mandat bom oddelal do konca.« Prej je razložil, kako »zadnji dan dobivam kup sporočil, od novinarjev, od vas, prek facebooka, instagrama, SMS-sporočil oziroma vse živo. Vsi me sprašujete isto: Ali je res kaj na tem, da odhajam za evropskega komisarja v Bruselj? In ne, odgovor je vedno enak,« je bil odločen. Torej, ostaja na Gregorčiče­vi vse do konca mandata. »Prihajam pa ta teden v Maribor na okroglo mizo o prihodnost­i javnega zdravstven­ega sistema. In upam, da se vsi vidimo tam,« je sklenil svoje 38 sekund dolgo videosporo­čilo.

Delovala naj bi iz ozadja

Golob je sicer že v četrtek komentiral odhod vplivne generalne sekretarke Gibanja Svoboda Vesne Vuković. »Odhaja na lastno željo, izraženo že pred meseci. Na njeni življenjsk­i poti ji želim samo najboljše,« je povedal in dodal, da »odhaja po tem, ko je izpolnila vse cilje, ki sva jih skupaj zastavila«. Ali je res tako, je že drugo vprašanje. Po poročanju Dela se je njen odhod v političnih kuloarjih namigoval že nekaj časa. To naj bi Golobu menda svetovalo tudi več vplivnih posameznik­ov, prav tako naj ji ne bi bilo naklonjeni­h več članov stranke in poslancev. Očitali naj bi ji predvsem razdiralno vedenje. Vukovićevo bo nadomestil Rok Marolt, ki v politiki nima nobenih izkušenj. Zanj sicer ne bi mogli reči, da z Vukovićevo ni povezan. Marolt namreč spada v krog njenega ožjega poznanstva, v katerega spada tudi minister za finance Boštjančič. Neuradno je še slišati, da naj bi Boštjančič okrepil svojo vlogo in postal še podpredsed­nik Gibanja Svoboda. Po poročanju Dela naj bi tako Golob še dodatno okrepil strujo Boštjančič­a in Vukovićeve, ki naj bi zdaj poskušala delovati iz ozadja, neuradno naj bi se preselila na eno od vodilnih mest Odlazkoveg­a imperija. Podpredsed­nik stranke Matej Arčon in minister za Slovence po svetu, ki skupaj z nekaterimi drugimi ministri in večino poslanske skupine ne spada v to strujo, naj bi postal še podpredsed­nik vlade, zadolžen pa bo tudi za komunicira­nje stranke Svoboda, ki išče načine, da bi si spet okrepila podporo javnosti.

Ð

 ?? FOTO: FB/DR. ROBERT GOLOB ?? Nasmejan je sledilcem na omrežju facebook zagotovil, da si želi biti samo premier.
FOTO: FB/DR. ROBERT GOLOB Nasmejan je sledilcem na omrežju facebook zagotovil, da si želi biti samo premier.
 ?? FOTO: JOŽE SUHADOLNIK ?? Govorice, da bo morda premiersko mesto zasedel finančni minister Klemen Boštjančič, so se razširile prejšnji teden.
FOTO: JOŽE SUHADOLNIK Govorice, da bo morda premiersko mesto zasedel finančni minister Klemen Boštjančič, so se razširile prejšnji teden.
 ?? ??
 ?? FOTO: MEDIASPEED.NET ?? Odhaja tudi Petra Škofic.
FOTO: MEDIASPEED.NET Odhaja tudi Petra Škofic.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia