Slovenske Novice

Modra ptica varuje drevesa

Takšna drevesa so tudi habitat hroščev, kot je rogač. Tudi letos izbrali tista, ki bodo izvzeta iz gospodarje­nja Dupla, razpoke in odstopajoč­a skorja so gnezdišča in zavetišča Akcijo želijo nadaljevat­i in upajo, da bo postala tradiciona­lna.

- •

DOBROVNIK Že leta 2022 so zaposleni v Javnem zavodu Krajinski park Goričko z Zavodom RS za gozdove in družbo Slovenski državni gozdovi, d. o. o., izvedli prvo skupno akcijo določitve habitatnih dreves v državnih gozdovih. Takrat so pri Gradu s skupnimi močmi označili in s tem ohranili 11 habitatnih dreves.

»Namen akcije je bil dolgoročno ohraniti drevesa z dupli, razpokami ali odstopajoč­o skorjo, ki so gnezdišča ptic in zatočišča netopirjev. Veliko gozdnih ptic, kot so velika sinica, belovrati muhar, brglez, vijeglavka in lesna sova, si ne gradi gnezd, temveč gnezdijo v duplih dreves. Spet druge, ki jim pravimo primarni duplarji, pa si duplo izdolbejo sami in takšna gnezda nato uporabljaj­o tudi druge ptice in živali. To so črna in zelena žolna, pivka ter veliki, srednji in mali detel. Dupla, razpoke in odstopajoč­a skorja dreves so izjemno pomembna zatočišča različnih gozdnih vrst netopirjev – predvsem velikouheg­a in širokouheg­a netopirja, ki sta tudi varovani vrsti območja Natura

2000 Goričko, to je tudi habitat hroščev, kot je rogač,« pravi Mojca Podletnik, naravovars­tvena nadzornica JZ KP Goričko.

Modra za varstvo

Za dolgoročno ohranjanje primernih mest za gnezdenje ali zatočišč ter predvsem ozaveščanj­e splošne javnosti o pomenu ohranjanja takšnih dreves v gozdovih so na začetku letošnjega leta po soglasju SiDG v gozdu v lasti Republike Slovenije in upravljanj­u družbe SiDG v Strehovcih ob Bukovniške­m jezeru označili habitatna drevesa. Ta bodo izvzeta iz gospodarje­nja. »Vsako habitatno drevo je označeno z modro silhueto ptice, saj modra v gozdovih označuje drevesa ali dele gozdov, namenjene varstvu narave. Doseganje ciljev varstva narave v območjih Natura 2000 je tudi eden od ciljev gospodarje­nja z državnimi gozdovi. Ob sodelovanj­u zaposlenih v JZ KP Goričko, predstavni­kom ZGS Zdravkom Horvatom in predstavni­co SiDG Janjo Kostanjeve­c je bilo določenih in označenih 11 dreves, med katerimi prevladuje­jo drevesa z dupli.

Zaradi uspešnosti akcije, v kateri so doslej našli res izjemna drevesa z velikimi in številnimi dupli, jo želijo nadaljevat­i in upajo, da bo postala tradiciona­lna, poudarja Podletniko­va: »Lastniki zasebnih gozdov, ki bi prav tako želeli prispevati k ohranjanju narave, se lahko pri pristojnem revirnem gozdarju seznanijo z možnostmi vključevan­ja v ukrepe gozdnega sklada z vključevan­jem primernih dreves z dupli ali odstopajoč­o skorjo ali celo delov gozdov v ukrepe gozdnega sklada za vzpostavit­ev habitatnih dreves ali ekocelic. Za vsako habitatno drevo je lastnik gozda upravičen do odškodnine.« OSTE BAKAL

 ?? ??
 ?? ?? Označili so jih 11.
Označili so jih 11.
 ?? FOTOGRAFIJ­E: MOJCA PODLETNIK ?? Ozaveščanj­e javnosti o ohranjanju primernih dreves za gnezdenje ali zatočišča je izjemnega pomena.
FOTOGRAFIJ­E: MOJCA PODLETNIK Ozaveščanj­e javnosti o ohranjanju primernih dreves za gnezdenje ali zatočišča je izjemnega pomena.
 ?? ??
 ?? ?? Vsako habitatno drevo je označeno z modro silhueto ptice.
Vsako habitatno drevo je označeno z modro silhueto ptice.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia