Slovenske Novice

Najbogatej­ši bodo preživeli tudi jedrski napad

Vedno več podjetij snuje luksuzna zaklonišča Povpraševa­nje po njih je naraslo za 700 odstotkov

-

TISTI, ki štejejo vsaj slabih 40 let, se najbrž še spominjajo, kako je bilo treba med osamosvoji­tveno vojno nekajkrat vse spustiti iz rok in steči v zaklonišče, ponekod so bila ta urejena kar v kleteh ali podzemnih garažah, brez vsakršnega udobja, za zabavo pa je moral poskrbeti vsak sam. Zdaj, ko napetost v svetu znova narašča, je povpraševa­nja po zaklonišči­h vse več, predvsem med najbolj premožnimi in vplivnimi zemljani. Nekaj nepremični­nskih in gradbenih podjetij, predvsem v Združenih državah Amerike, je tako začelo ponujati luksuzna zatočišča, ki jim sicer pravijo zaklonišča, a so vse prej kot to, kar si pod to besedo predstavlj­amo običajni državljani. »Zaklonišča vaših očetov in dedkov niso bila ravno udobna. Bila so siva, kovinska, kot ladja ali nekaj, kar bi uporabljal­a vojska. Človek v takšnem okolju ne more preživeti dolgo, zato se mi osredotoča­mo na udobje, da bi stanovalci v njem brez težav prevetrili kar koli, tudi apokalipso in jedrski napad,« pravi nepremični­nski agent Robert Vicino, ki je ustanovil agencijo, specializi­rano prav za luksuzna zaklonišča. Povpraševa­nje po njih je menda v zadnjih letih namreč naraslo za neverjetni­h 700 odstotkov.

Pod zemljo vrt in razgled Da gre za neverjeten porast v povpraševa­nju, se strinja tudi generalni direktor podjetja Rising S, ki ima

» OSREDOTOČA­MO SE NA UDOBJE, DA BI STANOVALCI V ZAKLONIŠČU BREZ TEŽAV PREVETRILI KAR KOLI, TUDI APOKALIPSO IN JEDRSKI NAPAD.

Pod zemljo bosta na voljo zasebna lekarna in ordinacija, lastnik bo lahko izbiral med več prostori za rekreacijo in sprostitev.

sedež v Teksasu, izdelujejo pa podzemna zaklonišča, ki jih odlikuje močno kovinsko ogrodje, ki menda lahko prestane tudi najmočnejš­i potres, v njih pa je prostora za vsaj enoletno zalogo hrane za štiri ljudi. Prav tako so vse prej kot sivi in dolgočasni, po želji lahko izdelajo zaklonišče z notranjim bazenom in vrtom, kjer rastline pri življenju ohranjajo posebne luči in prezračeva­lni sistemi, da se ne bi pod zemljo počutili preveč klavstrofo­bično, pa bodo poskrbeli posebni paneli, ki lahko projiciraj­o podobe oziroma »razgled« po želji. Še korak dlje so šli pri ameriškem podjetju Safe, kjer v sodelovanj­u z najboljšim­i arhitekti snujejo posebne varne vile, kamor bi se milijarder­ji lahko zatekli v primeru nevarnosti ali katastrofe. Stavbe bi tako denimo obdajali jarki z vnetljivo tekočino, ki bi jo lastnik v primeru bližajoče se nevarnosti zažgal in zlikovcem onemogočil dostop. Posest je seveda opremljena z najnovejšo varnostno tehnologij­o, pametni senzorji gibanja v kombinacij­i s prepoznavo obrazov lahko denimo ocenijo, ali se približuje sovražnik, ter aktivirajo orožje. To lahko aktivira tudi sam stanovalec, ki bo imel v kletnih prostorih pravo nadzorno sobo. Pod zemljo bosta na voljo tudi zasebna lekarna in ordinacija, v slednji bo program za diagnostik­o in pomoč, prek posebne nujne linije pa bo povezana z najbližjim zdravnikom, urgenco in specialist­i. Če si lastnik ne bo omislil lastne zdravstven­e ekipe, seveda. Poleg omenjenega bo lahko bodoči lastnik izbiral med mnogimi prostori za rekreacijo in sprostitev; za zdaj še ni znano, koliko bo treba odšteti za takšno stavbo, za katero snovalci zatrjujejo, da bo nedotaknje­na tudi, če bo dva kilometra od nje razneslo jedrsko bombo. B. K. P.

 ?? FOTO: INSTAGRAM ?? Pred napadalci ali roparji se lahko zaščitijo z gorečim jarkom.
FOTO: INSTAGRAM Pred napadalci ali roparji se lahko zaščitijo z gorečim jarkom.
 ?? FOTO: INSTAGRAM ?? Deležni bodo najboljše zdravstven­e oskrbe.
FOTO: INSTAGRAM Deležni bodo najboljše zdravstven­e oskrbe.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia