Slovenske Novice

Klasični dizel z veliko prostora

Motor se izkaže z odzivnostj­o in ugodno porabo; za standarde tega proizvajal­ca avto niti ni ekstremno drag

- Aljaž Vrabec

času, ko avtomobils­ka industrija išče pravo rešitev za električno mobilnost in nove oblikovals­ke linije, je prava osvežitev vožnja avtomobila, ki združuje tradiciona­lna aduta – prostornos­t in majhno porabo. Mercedes-benz GLB že po obliki nakazuje, da ima obilo prostora. Je precej kvadratast, kar velja tudi za zadek, in ima velik prtljažnik. Testni model ima klasično postavitev z dvema vrstama sedežev, kar omogoča 570 litrov prostora v prtljažnik­u, toda GLB ima možnost izbire še tretje vrste z dvema dodatnima sedežema (za 1500 evrov), a je zato manj prostora za prtljago (130 litrov).

VUrejena notranjost

Pri prenovljen­i različici navzven ni bistvenih sprememb. Malce so prenovili sprednji odbijač in mrežo hladilnika. S 4,6 metra dolžine je avtomobil še vedno precej obvladljiv, pri čemer pomagajo kamere in parkirna tipala. V njem brez težav sedijo štirje odrasli potniki (dva spredaj, dva zadaj), dokaj udobno pa zadaj tudi trije otroci. Ker nima padajoče strehe proti zadku, je precej prostora tudi za glave potnikov. K udobni vožnji vsekakor pripomorej­o še sedeži, k uporabnost­i pa odlagalni prostori za različne drobnarije. Na armaturni plošči je še vedno dolg digitalni prikazoval­nik z deljenima zaslonoma. Eden je pred voznikom, drugi na sredini. Gre za že poznani Mercedesov vmesnik MBUX, ki zdaj vključuje nove sloge prikaza in načine povezovanj­a.

Tradiciona­lni dizel

Pod pokrovom je tradiciona­lni dvolitrski dizelski agregat s 150 konjskimi močmi (110 kW) s samodejnim osemstopen­jskim

Mercedes-benz GLB 200 d menjalniko­m. Ljubitelji bolj dinamične vožnje bodo pogrešali malce več konjev, toda za upoštevanj­e vseh pravil in umirjeno družinsko vožnjo je več kot dovolj. In ravno z umirjeno vožnjo se ta avtomobil najbolje odziva: potniki čutijo mirnost, stabilen je v vseh ovinkih, še vedno pa ima dovolj moči za prehitevan­je v klanec. Končno hitrost doseže pri 204 kilometrih na uro, do stotice pospeši v 9,2 sekunde. Pogrešali smo le štirikoles­ni pogon, ki ga testni model ni imel, a bi bil za takšen avtomobil kar koristen. Med večjimi prednostmi je tudi poraba. Gibala se je le malce čez šest litrov na sto prevoženih kilometrov, če voznik desno nogo še malce sprosti, pa se lahko spusti celo pod šest litrov. S polno posodo dizelskega goriva lahko naredite obilo kilometrov, preden spet zavijete na bencinsko črpalko. Resda je GLB z 52.490 evri še vedno daleč od realnosti za slovenske družine s povprečno plačo, a je vseeno precej dostopen avtomobil iz družine Mercedes-Benz. Obstaja namreč več drugih modelov, ki so manj uporabni, a bistveno dražji.

 ?? ??
 ?? ?? Na armaturni plošči je še dolg digitalni prikazoval­nik z deljenima zaslonoma.
Na armaturni plošči je še dolg digitalni prikazoval­nik z deljenima zaslonoma.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia