Slovenske Novice

Poljski raj

- MARKO URŠIČ marko.ursic@slovensken­ovice.si

Pisali smo že, da je selektor slovenske odbojkarsk­e reprezenta­nce Gheorghe Cretu spet dobil klubsko trenersko delo in bo od naslednje sezone trener poljskega kluba Skra Bełchatów. Ta si želi povrniti nekdanji sijaj, saj je bil devetkratn­i državni in sedemkratn­i pokalni prvak na Poljskem, podprvak v ligi prvakov v sezoni 2011/12, polfinalis­t v tekmovalne­m obdobju 2018/19 in trikratni udeleženec zaključneg­a turnirja v elitnem tekmovanju. S podaljšanj­em pokrovitel­jske pogodbe s PGE GiEK (Polska Grupa Energetycz­na, Górnictwo i Energetyka Konwencjon­alna) v višini skoraj 30 milijonov zlotov (sedem milijonov evrov) so nastali tudi finančni pogoji, da se klub igralsko okrepi, sicer priznavajo, da največjih zvezdnikov (še) ne bodo pripeljali, in tudi trenersko. S plačo Gheorgheja Cretuja bo padel rekord v višini trenerske plače v plus ligi, kakor se imenuje elitno državno odbojkarsk­o prvenstvo na Poljskem.

Ena od poljskih spletnih strani je članek o tem celo opremila z naslovom: »V plus ligi bo rekord. Skra Bełchatów mu bo plačal grozljiv

Cretu bo v naslednji sezoni zaslužil 200.000, v sezoni zatem 250.000 evrov.

znesek.« Romunski strokovnja­k, ki je seveda dokazana kakovost, bo v naslednji sezoni zaslužil 200.000 evrov, v tekmovalne­m obdobju 2025/26 pa 250.000 evrov. Za uspehe lahko prejme tudi bonuse. Zdajšnji trener Skra Bełchatówa Andrea Gardini zasluži med 80.000 in 120.000 evri. Za primer, selektor poljske odbojkarsk­e reprezenta­nce Nikola Grbić od zveze dobi 600.000 zlotov letnega zaslužka (140.000 evrov). Je pa Srb s svojimi varovanci lani prvič osvojil ligo narodov, postal evropski prvak, to je bil po 14 letih drugi naslov za Poljsko, za konec se je njegova ekipa brez poraza s prvim mestom na kvalifikac­ijskem turnirju prebila na letošnje olimpijske igre v Parizu.

Poleg trenerskih novosti je že zdaj znana tudi kopica prestopov med igralci. Izvrstni poljski odbojkar Aleksander Śliwka tako odhaja na Japonsko h klubu Suntory Sunbirds, klubi iz dežele vzhajajoče­ga sonca bodo zdaj namesto enega v svojih vrstah lahko imeli dva tuja igralca. To pa je tudi priložnost za druge poljske igralce in tiste kakovostne iz preostalih dežel. A najprej bo treba oddelati klubsko, nato, vsaj za nekatere, še reprezenta­nčno sezono.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia