Slovenske Novice

Stavbo vnovič ocenjujejo

Ogledala si jo je tudi nova pravosodna ministrica Andreja Katič S katerim cenilcem so podpisali pogodbo, ne razkrivajo

- •

LJUBLJANA Na državnem odvetništv­u nadaljujej­o zbiranje informacij glede spornega nakupa stavbe na Litijski cesti. Potem ko je bila sredi februarja opravljena nova izmera velikosti, so se zdaj odločili še za novo cenitev njene vrednosti. V nedeljo pa si je stavbo na Litijski cesti ogledala nova ministrica za pravosodje Andreja Katič. Kakšna bo usoda stavbe, zaradi katere je odstopila prejšnja ministrica Dominika Švarc Pipan, na ministrstv­u za pravosodje še ne vedo, se pa je Katičeva že lotila pregleda nepremični­n pod okriljem ministrstv­a.

Po pojasnilih Katičeve ji je predhodnic­a ob primopreda­ji ustno pojasnila dejstva o nakupu stavbe na Litijski, »o čemer je bila javnost že obveščena, v primopreda­jnem zapisniku pa podrobnost­i niso bile navedene«. Prve ugotovitve pri pregledu dokumentac­ije glede nakupa stavbe na Litijski cesti, ki je dostopna, so pokazale, da gre za zelo neurejeno dokumentac­ijo. Dokumenti so v treh različnih spisih, kar seveda otežuje delo, dodajajo na ministrstv­u.

Za odgovore glede Litijske je še prezgodaj, poudarja Katičeva. »Tudi KPK, ki se prav tako ukvarja s tem poslom, smo morali zaprositi za podaljšanj­e roka, da sploh najdemo dodatne listine, ki jih zahteva. Zato bi bilo zelo

»neodgovorn­o od mene, če bi sprejela odločitev glede nadaljnje usode stavbe na Litijski, preden se mi sploh uspe natančno seznaniti z dejstvi glede omenjenega posla,« so njene besede zapisali na ministrstv­u. Kot je znano, je sodstvo javno že povedalo, da stavba zanje ni primerna. S katerim cenilcem so sklenili pogodbo, na državnem odvetništv­u ne razkrivajo, poudarjajo pa, da so ga izbrali na podlagi referenc. Te vključujej­o izkušnje na področju ocenjevanj­a vrednosti nepremični­n za različne namene, »kot so postopki odkupov, prodaj, izdelava izvedenski­h mnenj v sodnih in arbitražni­h postopkih, zlasti v zadevah, ki zahtevajo presojo v povezavi s statiko objektov in stavbami ter obravnavo poškodb na objektih in stavbah,« so izpostavil­i v odgovoru. Cenitev bo med drugim vključeval­a jasno metodologi­jo ocenjevanj­a, uporabljen­e vrednostne kriterije, kot so tržne cene in stanje stavbe, ter grobo oceno stroškov obnove. Namen nove cenitve je zagotoviti celovit in objektiven pogled na vrednost stavbe.

V včerajšnje­m zapisu na facebooku je sicer Švarc Pipanova zapisala, da je dvema zaposlenim­a izrekla pisno opozorilo pred odpovedjo, saj da je že dokumentac­ija razkrila očitne in hude kršitve delovnih obveznosti. Za svojo naslednico je imela pripravlje­no kopijo celotnega spisa zadeve Litijska, vključno s poročilom, ki ga je pred tem predala tudi predsednik­u vlade, a je dokumentac­ijo ob nedavnih hišnih preiskavah zasegel Nacionalni preiskoval­ni urad. Tako ji je informacij­e ob primopreda­ji predala zgolj ustno. STA

NOVA CENITEV BO MED DRUGIM VKLJUČEVAL­A JASNO METODOLOGI­JO OCENJEVANJ­A.

 ?? FOTO: DEJAN JAVORNIK ?? Da bo to kdaj nova sodna palača, je vse manj verjetnost­i.
FOTO: DEJAN JAVORNIK Da bo to kdaj nova sodna palača, je vse manj verjetnost­i.
 ?? FOTO: JOŽE SUHADOLNIK ?? Andreja Katič bo preverila nepremični­nske posle ministrstv­a.
FOTO: JOŽE SUHADOLNIK Andreja Katič bo preverila nepremični­nske posle ministrstv­a.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia