Slovenske Novice

Napadla Al Kaida, ne Eta

Mineva 20 let od najhujšega teroristič­nega napada v Španiji Oblast je izgubila volitve, iz Iraka so umaknili vojsko

- JU. P., STA •

MADRID Španija se spominja krvave tragedije, ki je pred 20 leti pretresla državo. 11. marca se je namreč zgodil niz teroristič­nih napadov na potniške vlake v Madridu, v katerih je umrlo 192 ljudi, skoraj 2000 pa je bilo ranjenih. Odgovornos­t je prevzela teroristič­na mreža Al Kaida, to pa je bilo prvič, da se je Španija soočila z islamistič­nim terorizmom.

Okrivili Baske

V razmiku desetih minut je 11. marca 2004 zjutraj na štirih vlakih, namenjenih na madridsko železniško postajo Atocha, eksplodira­lo deset bomb, ki so v celoti uničile vagone, polne ljudi. Tedanja vlada pod vodstvom desne Ljudske stranke (PP) je za napade okrivila baskovsko separatist­ično organizaci­jo Eta in zavrnila ugotovitve strokovnja­kov, da so jih organizira­li islamski skrajneži. Kmalu pa je odgovornos­t prevzela Al

Kaida, ki je v posnetku zatrdila, da je šlo za maščevanje za sodelovanj­e Španije v ameriški operaciji v Iraku. Na današnji dan pred 20 leti je približno 11,6 milijona ljudi po vsej državi demonstrir­alo proti napadom, številni pa so tudi skandirali gesla, ki so izražala dvom o vladni različici opisa dogodkov. Stranka PP je namreč kljub vsemu trdila, da je odgovorna Eta. Dva dneva pozneje so v državi potekale splošne volitve, slavila pa je socialisti­čna stranka. Nova vlada je po prevzemu oblasti umaknila španske vojake iz Iraka.

Tri tedne pozneje se je sedem članov teroristič­ne celice, ki so bili osumljeni sodelovanj­a v napadih, razstrelil­o, ko je policija obkolila njihovo stanovanje v okolici Madrida. V začetku leta 2007 se je začelo sojenje še 29 osumljenim sodelovanj­a, od katerih jih je bilo 18 obsojenih; trije na visoke, simbolične zaporne kazni v višini več kot 30.000 let. Le oni so še vedno za zapahi. To pa ni bil zadnji teroristič­ni napad v Španiji. Leta 2017 je bilo denimo v Barceloni in bližnjem obmorskem mestu Cambrils ubitih 16 ljudi, še 140 pa je bilo ranjenih. Odgovornos­t je prevzela Islamska država (IS). Džihadisti pa so v letih 2018, 2019 in 2023 izvedli napade, ki so zahtevali dve življenji. Španija sicer v svojem nedavnem letnem poročilu o nacionalni varnosti ugotavlja, da je tako kompleksne teroristič­ne napade v Evropi, kot je bil tisti leta 2004, zdaj težje izvesti, saj so zmogljivos­ti teroristič­nih skupin, kot sta Al Kaida in IS, bistveno manjše. Kljub temu Španija ostaja na drugi stopnji pripravlje­nosti od petih.

 ?? FOTO: CHRISTOPHE SIMON/AFP ?? Bombe so eksplodira­le med jutranjo konico.
FOTO: CHRISTOPHE SIMON/AFP Bombe so eksplodira­le med jutranjo konico.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia