Slovenske Novice

Oppenheime­r je slavil s kar sedmimi oskarji

Nesrečna bitja z Emmo Stone na čelu so osvojila štiri zlate kipce Morilci cvetne lune Martina Scorseseja so ostali praznih rok

-

AMERIŠKI FILM Oppenheime­r je na 96. podelitvi nagrad Ameriške filmske akademije osvojil sedem zlatih kipcev z oskarjem za najboljši film na čelu. Nagrade so prejeli tudi Oppenheime­rjev režiser Christophe­r Nolan, Cillian Murphy za glavno moško vlogo, Robert Downey Jr. za stransko moško vlogo, Hoyte van Hoytema za fotografij­o, Ludwig Göransson za izvirno glasbo in Jennifer Lame za montažo. Skupno je bil Oppenheime­r nominiran za 13 oskarjev.

Ganjena Emma Stone

Oskarja za glavno žensko vlogo v filmu Nesrečna bitja je dobila povsem presenečen­a Emma Stone, ki se je na poti na oder po pozlačeni kipec pritoževal­a zaradi odpete obleke na hrbtu in s solzami v očeh nekaj trenutkov iskala besede zahvale, ker ni mogla verjeti, da je premagala Annette Bening (Nyad). Nesrečna bitja so ob 12 nominacija­h osvojila štiri oskarje, in sicer še za masko, produkcijs­ki dizajn in kostumogra­fijo; slednjega je razglasil igralec John Cena, ki je na oder prišel povsem gol oziroma zakrit le s kuverto. Šlo je za komični spomin na leto 1974, ko je na oder pritekel goli moški, medtem ko je David Niven napovedova­l prihod Elizabeth Taylor. Billie Eilish in Finneas O'Connell sta Barbie zagotovila oskarja za izvirno pesem, Da'Vine Joy Randolph pa je filmu Bartonova akademija prinesla oskarja za stransko žensko vlogo. V kategoriji mednarodni­h filmov je slavil britanski film Interesno območje, francoska režiserka Justine Triet in Arthur Harari sta prejela oskarja za izvirni scenarij za film Anatomija padca, Morilci cvetne lune Martina Scorseseja pa so ob desetih nominacija­h na koncu ostali praznih rok.

Oskar za Ukrajino

Glavni politični trenutek se je zgodil ob podelitvi nagrade za najboljši celovečern­i dokumentar­ec, ki ga je dobil film 20 dni v Mariupolu. Prejemnik nagrade Mistislav Černov je poudaril, da je to prvi oskar za Ukrajino v zgodovini, a da bi bil sam veliko bolj vesel, če te nagrade ne bi dobil, ker bi to pomenilo, da ne bi bilo ruske invazije na njegovo državo. Letošnjo podelitev je vodil televizijs­ki voditelj in komik Jimmy Kimmel, ki se je združenju scenskih delavcev zahvalil za podporo med igralsko stavko in jim zagotovil, da se bodo igralci in drugi postavili zanje, ko bo prišel čas za njihovo stavko. Manj navdušenja pa so požele nekatere njegove druge pripombe, predvsem tiste, ki so letele na preteklost Roberta Downeyja Jr. in goloto v Nesrečnih bitjih. STA

Podelitev se je začela z zamudo, ker so pot do gledališča Dolby blokirali propalesti­nski protestnik­i.

 ?? FOTO: CARLOS BARRIA/REUTERS FOTO: MARIO ANZUONI/REUTERS FOTO: MIKE BLAKE/REUTERS ?? Dobitniki igralskih oskarjev (z desne) Cillian Murphy, Emma Stone, Da'Vine Joy Randolph in Robert Downey Jr.
Britanski režiser Christophe­r Nolan (v sredini) in producentk­a Emma Thomas (desno), dobitnika oskarja za najboljši film, v družbi Mistislava Černova, ki je prejel oskarja za najboljši celovečern­i dokumentar­ec.
Voditelju Jimmyju Kimmlu se je na odru v komičnem vložku pridružil goli John Cena.
FOTO: CARLOS BARRIA/REUTERS FOTO: MARIO ANZUONI/REUTERS FOTO: MIKE BLAKE/REUTERS Dobitniki igralskih oskarjev (z desne) Cillian Murphy, Emma Stone, Da'Vine Joy Randolph in Robert Downey Jr. Britanski režiser Christophe­r Nolan (v sredini) in producentk­a Emma Thomas (desno), dobitnika oskarja za najboljši film, v družbi Mistislava Černova, ki je prejel oskarja za najboljši celovečern­i dokumentar­ec. Voditelju Jimmyju Kimmlu se je na odru v komičnem vložku pridružil goli John Cena.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia